Mediterrán növények a hazai kertekben

Szeretünk tengerparton nyaralni, pálmafák alatt sétálni, déligyümölcsöt fogyasztani. Egy részük nálunk is tartható. – írta: kenand, 3 éve

Banánok

Hazai kertekben legkönnyebben a Musa basjoo tartható, japán banánnak is hívják, Rjúkjú-szigeteken őshonos. Impozáns banán, 3-4 m magasra nő, sok sarjat hoz, így előbb-utóbb 8-10 tő is lesz. Amelyik tő virágzik, terem, az elpusztul, de mindig lesz helyette másik nagy. Trágyázást és a sok öntözést meghálálja. Nyári időszakban hetente új levelet hoz. Sarjakról könnyen tovább szaporítható. A levelek az első -3-4 fokos fagytól elpusztulnak, a törzsek és a rhizoma azonban segítséggel áttelelnek. Passzív takarás, pl. szalma vagy levelek, esetleg üveggyapot általában elegendő. Extrém tél esetén, ha a tövek elfagytak, rhizómából akkor is kihajt. Terem, de nem érik be, és a termése kicsi és íztelen. De az ember a szépsége miatt tartja.


friss ültetés 2015 tavaszán


2015 augusztusban, néhány hónap múlva


Sarjról tovább szaporítva, 2 újabb csoport

Erős szél sajna a leveleit megtépi, de hetente jön újabb.


Március végén lebontott passzív takarás (másik csoporton még fenn)


Májusban már megindult banánok, mellettük európai ciprusok

basjoo virág

Musa sikkimensis ‘Red Tiger’-Csíkos (darjeeling) banán basjoohoz hasonlóan tartható, kevésbé elterjedt.

Musella lasiocarpa aranylótusz banán, kisebb termetű, magról könnyen szaporítható, sok sarjat hoz, de nehezebb gyökerestől leválasztani. Termete kisebb, levél merevebb, basjoonál jobban bírja a szelet. Fagytűrése kisebb, passzív takarás nem biztos, hogy minden télen elegendő. Gyorsan nő, basjoonál később indul meg tavasszal. Nagyon szép virága van.


musella


Virágzó musella

Ensete ventricosum és a vörös levelű maurelli változat impozáns, kiültetve hatalmasra növő banán. Nem hoz sarjakat, csak ha a fő tő elpusztul. Sajnos nem fagytűrő, azaz ősszel a fagyok előtt ki kell ásni a tövet, leveleket kurtítani és becserepezni, fagymentes helyre cipelni. Tavasszal fagyok után kiültetni...
Nekem csak fél éves cseperedő példányom van, és még gondolkodom, bevállaljam-e a kiültetés majd kiásás hercehurcáját...


fél éves magonc edényben, hatalmasat nőtt


maurelli palmatartok.hu


kiásva, cserepezve palmatartok.hu

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Kert ÉPÍTÉS házimunkában

    Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.