Mi Band 5 – nem úszok a boldogságtól

A marketing feature-ök végigpipálgatása helyett íme a tényleges használhatósági tapasztalatok. – írta: joghurt, 3 éve

Tapasztalatok: stressz, PAI, alvás

Ez a karkötő tud mindenféle tudományokat az aktivitás mérésén kívül. Ezek közül az egyik a stressz-szint mérése. Túl sok információval nem kényeztetnek el erről. Mivel alapvetően egy 6 szabadságfokú mozgásérzékelő, és egy optikai pulzusmérő van benne, valahogyan ennyiből próbál meg kiokoskodni valamit a mérés 1 perce alatt.

A mért eredményeket tekintve nagy meglepetés nincs: alvás közben alacsonyabb, ébren magasabb. Kb. ennyi összefüggést tudtam megállapítani. A tényleges feszültségeimmel nem látok különösebb korrelációt. Annyira, hogy egy relaxáció után még magasabb szám jön ki, mint előtte volt.

A másik egy szoftveres hülyeség: Olyan beállítás nincsen, hogy pl. egész nap 10 percenként mérjen egyet. „Automatikus”. (És persze lehet kézzel mérést kérni, kivéve, amikor néha valamilyen rejtélyes okból kifolyólag ezt leveszi a képernyőről.) Ez azt is jelenti, hogy éjjel tele vagyok mérési pontokkal, nappal viszont szinte csak akkor, ha én rányomok. Tehát amikor a stresszek érnek, akkor azt minek is követni? Egy másik mellékhatás az alább látható grafikon: Mivel nincsen az időközökkel súlyozva, úgy tűnik, mintha halál nyugodt lennék. Hát ha napközben csak 1-2 mérési pont van, akkor tényleg.

Szerencsére ez a kérdés azóta már megoldódott, mivel egy hét után a telefonos app mindent leszinkronizál, kivéve a stressz adatokat. (A karkötő mér, ott továbbra is meg lehet nézni a legutolsó számot.) Fórumokban más is belefutott ebbe a problémába. Volt, akinek az értesítések engedélyezése gyógyította meg, nekem nem. A Xiaomi supportnak ugyan küldtem hibajelzést, ami a karkötőről minden adatot felküldött nekik (kb. 5 perc alatt), azóta még csak visszajelzést sem kaptam, hogy majd (nem) foglalkoznak a problémával.

* * *

A PAI egy divatos cucc, Personal Activity Intelligence. Alapvetően azt mondaná meg, hogy az életkortól, nemtől, testsúlytól függő pulzusszám-tartományok alapján mennyit mozgok egy nap. 100 feletti rendszeres PAI 25%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás esélyét, mindenféle nagyon tudományos forrás szerint.

Illetve biztosan így lenne, ha a karkötő valami reális mérést tudna felmutatni mögé. Most ugyanis ugyanannyi pontot ért, ha gyalog mentem el bevásárolni (fél óra, sík terep), ha lendületesen bringáztam munkába (2*4 km), vagy ha letoltam egy egyórás durva úszást. Vagy a tegnapi 55 perces laza futás (lényegében meg sem izzadtam) háromszor annyit érne, mint egy olyan úszóedzés, ami után alig bírok megmozdulni?

Az egész furcsaság arra vezethető vissza, hogy a pulzusmérés megbízhatatlan. Miközben épp alig jutok levegőhöz a hipoxiás úszóedzés közben (5-ös levegő + tenyérellenállás), a mérések szerint a pulzusom egy gyaloglásnak felel meg. Vagy állítólag a kényelmes futásom negyedét (!) töltöttem VO2max tartományban. Instant szívroham lenne.

* * *

Az Mi Band 5 méri az alvás minőségét is. Vagy valamit. Ugyanis simán kihagy egy félórás ebéd utáni szunyókálást, vagy egy éjjeli wc-re kimenést. Az elején annyira hihető adatokat produkált, hogy két héten át állítólag egy percnyi REM alvásom sem volt. (Ez egy firmware-frissülés óta változott.)

De még a mért adatok interpretálása is félremegy néha. Mint az a képen is látható, folyamatosan azzal terrorizál, hogy kevés a mély alvásom. Mindezt úgy, hogy a népesség 96%-ánál jobban alszom szerinte. Ennyire maximalista lenne?

Legutóbb azzal örvendeztetett meg, hogy a felhasználók 68%-ánál jobban aludtam. Úgy, hogy összesen 5,5 órát töltöttem az ágyban, éjszaka többször felébredtem, mert fájt az edzés, vagy mert a feleségem nyomott. (Az ébredések közül egyet sem érzékelt.)

Félig-meddig alvással kapcsolatos az a bug, hogy néha (főleg ha leveszem éjszakára) magától bekapcsol egy "minden nap" jellegű reggeli ébresztést. Szerencsére reggel 7 órára, de már így is többször ébredtem rá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények