Xiaomi Mi Band 2: A karkötő visszatér

Egy jól átgondolt, kényelmes, egyszerűségében nagyszerű, elérhető árú karperec lett a Xiaomi Mi Band2. – írta: bollokcs80, 7 éve

Bemutatás és a hardver

A Xiaomi okoskarkötője egy három éve tartó sikertörténet. Egyszerű felépítése, kedvező ára miatt milliós nagyságrendben fogyott a (virtuális) áruházak polcairól. Az első verziót én is nagy megelégedéssel használtam, ám másfél év után sajnos figyelmetlenségből adódóan elhagytam.

Mivel akkoriban már rebesgették különböző fórumokon a továbbfejlesztett változat jövetelét, a pulzusmérős 1s pedig csak ráncfelvarrásnak volt tekinthető, úgy döntöttem, kivárok. A nyár végén meg is jelent az új változat, de a kezdetben magas ár és a korlátozott készletek miatt nem volt egyszerű hozzájutni, így mostanáig húzódott a beszerzés.

Ebben a tesztben szubjektíven, a részletek szempontjából vesézem ki a karperecet, a „hivatalos” teszt a Mobilarénán itt olvasható.

Mivel itthon hivatalosan csak kevés helyen és igen drágán lehet kapni, kezdetben a szlovák importon gondolkodtam, (azóta már ott is estek az árak), végül kihasználtam a kínai webshopokban meghirdetett „Fekete péntek” akciók egyikét, így sikerült potom 21,52 euróért (kb. 7000 forint) hozzájutnom, ami éppen az Európai Unión kívüli árukra érvényes ÁFA-határ alatt van.

A csomag ajánlott küldeményként körülbelül egy hónap (22 munkanap) alatt érkezett meg, a Magyar Posta malmai mindennél lassabban őröltek 2016 karácsonya előtt.

A csomagolás ezúttal nem csak egy egyszerű kartondoboz, termékfotó és műszaki adatok is szerepelnek rajta. A központi egység ezúttal fekete, picit nagyobb, mint az előző modell, így a régebbi kiegészítők (szíj, töltő) sajnos nem kompatibilisek. A szíj egyébként az előzőhöz hasonló, szilikonból készül, tág határok között állítható, bár a lyukak kicsit kisebbek, picit nehezebb bekapcsolni. Viseletre ugyanolyan diszkrét, mint az elődjei, bár egy ismerősöm szerint a vékonysága miatt kicsit nőies.

A hardver legfontosabb új eleme a 0,42 inches kijelző, amelyen látható az idő, a lépésszámok az értesítéseket jelző piktogramok, illetve a pulzusmérés eredménye. Egyszerű, de jól működik és nem fogyaszt sokat. Számomra így az okosórák teljesen érdektelenné váltak, hiszen, ez is kijelzi az időt, tehát óra és kész.

A funkcióit tekintve, szinte ugyanazt tudja, mint az 1(s), van aktivitásmérés, pulzusmérés, alvásciklus-mérés, ébresztés, telefonos értesítések kezelése és képernyőzár feloldás.
Az intelligens ébresztés a korábbiaktól eltérően kimaradt, de nálam nem is vált be, így annyira nem fáj a hiánya.
Állítólag a giroszkópja egy fejlettebb típus, precízebben méri a lépéseket, mint az előd, ezt a gyakorlatban én nem érzékeltem. Az alvásnál ugyanakkor szerintem pontatlanabbul mér, ha vízszintesbe teszem magam este, ő már úgy veszi, hogy alszom is.

A töltőbölcső kialakítását szintén nem tartom szerencsésnek, egyszerűbb lett volna beleapplikálni egy microUSB csatlakozást valahogyan, egyszerűbbé tenné a használatot.

Az akkumulátor kapacitása nagyobb, mint az előző típusoké, viszont a kijelző miatt valamivel többet is fogyaszt, de a megadott 20 nap még így is bőven elfogadható. Nálam három nap alatt körülbelül 7-8 százalékot merült. A telefonon a Bluetooth funkció nem eszi számottevően az akkumulátort, nálam a másfél napos készenlét körülbelül egy napra csökkent.

Hardver:

0,42” OLED kijelző
70 mAh Lithium-Polymer akkumulátor (kb. 20 nap üzemidő egy töltéssel)
Gyorsulás érzékelő G-szenzor
Optikai fényszenzoros pulzusmérő

Vízállóság: IP67 azaz korlátozottan vízálló (Teljes mértékben védett por ellen, vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 méter között 30 percig))
Méret: 15,7 x 40,3 x 10,5 mm (fejegység) 235 mm (Pánt, 155 mm – 210 mm között állítható)
Tömeg:7 gramm

Szoftver:

Rendszerkövetelmények: Android 4.4+, iOS 7+ Bluetooth 4.0+
Hivatalos szoftver (Play ÁruháziStore)
Megjegyzés: Windows Phone-ra nincs gyári szoftver, csak külsős megoldás Bind MiBand néven.
Fizetős (külsős) programokból Androidra a Tools & Mi Band ajánlott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények