Mi Band 3: három a MI-gazság

Nagyobb kijelző, jobb fényerő, több funkció, nagyobb akkumulátor - viszont sérülékenyebbnek tűnik. – írta: bollokcs80, 6 éve

Aki olvasta korábbi cikkeimet a Mi Band első és második modelljéről, az tudja, hogy a kezdetektől nagy rajongója vagyok a gyártó okoskarkötőjének (és egyéb eszközeinek is). Kicsi, olcsó, mégis minőségi eszköz, több funkciója is rendkívül hasznos a mindennapokban. Amikor idén a bemutatták a Mi 8 telefoncsalád mellett a harmadik generációs modellt, tudtam, hogy előbb-utóbb a postaládámban fog landolni.

A váltást ezzel együtt nem éreztem sürgősnek, hiszen a Mi Band 2-vel is remekül elvoltam. Diszkréten ott volt a bal kezemen, mutatta az időt, jelezte az értesítéseket, csendesen ébresztett és a lépésszámlálóra pillantva emlékeztetett, hogy időnként túl sokat meresztem a hátsóm és messze még a napi cél. Aztán a kezdeti vásárlói rohamok elmúltával egyre-másra jöttek a „csak itt-csak most-csak Önnek” akciók a kínai webshopokban, így egy kedvező kuponos akciót látva úgy döntöttem, meglepem magam vele. A Banggood áruházából, regisztrált légipostával rendelve körülbelül másfél hét alatt(!) meg is érkezett az eszköz. Vámot és egyebeket nem kellett fizetni, mint azt időközben megtudtam, ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt elengedik. Így a kilencezer forint körüli végösszeggel még pont szerencsém volt. Azóta már EU-n belüli webshopból is rendelhető, de így kicsit drágább. (Ez elvileg nemzetközi verzió, nem tudom mennyiben más, mint a Kínából rendelt, ahol a szoftvert egy kicsit buherálni kell – lásd lentebb.)

Mivel a neten már számos kiváló teszt született, így nem kezdek részletes elemzésbe, inkább csak egy gyors összefoglalót szeretnék adni az eszköz előnyeiről és hátrányairól a vásárlás óta eltelt bő egy hónap tapasztalatai alapján.

Először lássuk a főbb műszaki paramétereket:

Szín: fekete, piros, kék
Tömeg: 20 g
Méret: 46.9 x 17.9 x 12 mm (szíj állíthatósága: 155-216 mm)
Kijelző: 0.78 inch, OLED, 128 x 80 képpont
Akkumulátor: 110mAh (Készenléti idő: kb. 20 nap)
Vízállóság: 5ATM (IP védelemről szóló információt nem találtam sehol)
Rendszerkövetelmény: minimum Android 4.4 / iOS 9.0, Bluetooth v4.0 vagy magasabb

A csomag tartalma:

Mi Band 3 központi egység
Fekete szilikon szíj
USB töltőbölcső
Leírás

Gyári szoftver (Mi Fit): Andorid - iOS

Bár méretre az előző verzióhoz képest nem sokkal nagyobb, az első napokban azt tapasztaltam, mintha véletlenül oda akarna koccanni minden nála keményebb felülethez. Az óvatosabbak rendelhetnek hozzá fóliát, de keletről behozatva is elég drága és nagy türelem kell a felhelyezéséhez. A szíj strapabírónak tűnik (mindenesetre azért van tartalék), viszont nehezebb bepattintani, mint az előzőt. Ebből a szempontból az első Mi Band szíja volt a legjobb. A teljes érintőkijelző használata nagyon kényelmes, gyorsan meg lehet szokni, a fényereje is lényegesen jobb, mint az előzőé, bár tűző napfénynél ez is nehezen látható.

Ami a szoftvert illeti, alapból továbbra is a Mi Fit áll rendelkezésre, de számos egyedi (olykor fizetős) megoldás is elérhető. A Kínából vásárolt példányok esetén első használat előtt mindenképpen szükséges egy androidos telefonon keresztüli firmware frissítés, ezt követően hibátlanul jelenik meg minden szöveges tartalom (a smiley-kat leszámítva). Bővebb információ a MIUI magyar fórumán található, hatalmas köszönet a srácoknak a munkájukért.

A funkciókat illetően is fejlődött a készülék, az eddig megszokottakon felül van időjárás-jelentés, készülékkeresés, telefonnémítási- és híváselutasítási opció, témázható felület és stopperóra. A menüpontok ízlés szerinti sorrendbe rendezhetők és letilthatók. Ami a szenzorokat illeti, tapasztalataim szerint a lépéseket mintha máshogy mérné (ugyanazon a naponta rendszeresen megtett távon a Mi Band 2 200-300 lépéssel többet mért), az alvás monitorozása viszont pontosabbnak tűnik.

Hogy megéri-e megvenni? Nos, Mi Band 1/1A esetében, vagy „újoncoknak” mindenképpen. A kettesnél bonyolultabb a helyzet, mert még mindig egy nagyon jól használható kis ketyere. A döntést viszont némileg árnyalhatja, hogy szeptemberre a Xiaomi bejelentett egy színes kijelzős variációt Hey+ néven, ami ugyanennyi pénzért már elgondolkodtató.

Ez a verzió részemről mindenesetre kap egy (nem hivatalos) AJÁNLOTT plecsnit.

Összefoglalásképpen az előnyök és a hátrányok:

Előnyök:

- nagyobb kijelző
- jobb fényerő
- több funkció
- nagyobb akkumulátor

Hátrányok:

- sérülékenyebb
- kicsit rövidebb üzemidő (Mi Band 2-höz képest, kb. 18-20 nap)
- gyári szoftvert kicsit „buherálni” kell
- A Hey+ érkezése miatt kicsit háttérbe szorulhat

Azóta történt

Előzmények