Navon Infinity, a végtelenbe és tovább

Mazochista hajlamom van,ezért veszek mindig ilyen low budget készülékeket - viszont így nem kell másnak! – írta: Kampó, 5 éve

Hardver, szoftver, felhasználói élmény

Itt kezd izgalmas lenni a dolog, ugye mit várjon az ember 25-30e ft ért, hát egy öregedő SOC-ot tutira, vagy már öregnek számítót, amit valahonnan kukáztak vagy rengeteg megmaradt és el kell adni.
Hát nem is csalatkozunk, mivel egy lassan 3 éves ketyegő került a motorháztető alá, és akkor is belepő szintre pozicionálták, noha a Navon Infinity sem friss modell.

Esetünkben ez nem más, mint a 3 hurkapálcás céllövöldei tombolatárgyak árszintjét megidéző SOC, a jó öreg haverunk az MT6580, négymagos, Cortex-A7-es magok maximális órajele 1,3 GHz, a GPU egy Mali-400. Integrált az NFC támogatás, a 4.0-s Bluetooth és a Full HD videó kódolására is fel van készítve. Habár egy 720p-s kijelzőn ennek nincs sok értelme. De ha túltesszük magunkat azon a tényen, hogy ez egy belépő szintű chipset, és még 4G-re sem képes, akkor a továbbiakban kellemesen csalódni fogunk. Örömünk mérsékelt lesz, de az érzés hogy jó áron lett egy használható, garanciás eszközünk stabilan befészkel a lelkünkben, majd jó eséllyel nem csap át agyvérzés közeli állapotban.

Beépített médiatárolónk kapacitása 16 GB, amiből a majdnem friss Android 7.0 lecsíp sacc per kb. 5 GB ot, így marad vidám 11 GB, amit természetesen bővíthetünk, ha kedvünk úgy tartja, vagy ha a szükség úgy hozza. "Rambó", ha nem is Stallone, de legalább 2 GB került készülékünkbe, ami tényleg a szükséges elegendő. A rendszer nem dadog, nem akad, inkább lassan, de biztosan dolgozik. Vannak kisebb mélázásai, szüttyögései, de egy pörgő-forgó töltést jelző karika mindig tesz róla, hogy szemünk ne unatkozzon.
Komolyra fordítva a dolgot, akit egy pislogásnyi töltési idő is kiakaszt, na, őnekik biztos nem fog bejönni a telefon, de hétköznapi használatra megfontoltabb felhasználóknak teljesen elegendő a sebessége. Az említett töltögetés is csak YouTube videóknál fordult elő néha. Böngészésnél, e-mailezésnél nem tapasztaltam komoly akadozásokat.

Ez a kis kütyü nyilván nem játékokra lett kitalálva a szerény hardveres összetétel ezt sugallja, próbaként megnéztem, mit művel az Asphalt 8 , rosszabbra számítottam. Indításnál kicsit töltöget, kicsit a végtelenbe révedve megfeledkezik rólunk, felhasználókról, de mikor betöltődik, minden egész játszható, nem vagyok egy mobilgamer, de ment szépen folyamatosan. Elkapott a hév, nézzünk be az Optionsba hamar... hmmm... Mediumon van... nézzük Lowon... accept-restart. A betöltési idő javult egész sokat, a látvány különösebben nem romlott, és az fps mintha jobb lenne, de nem számottevően. Naná, hogy megnézzük, felfele piszkálva mit mutat, lássuk High-on.
Nem tölt többet, mint eddig, de azért érezhető az fps drop, már a menüben is ilyen furcsán darabosan animál, nem játszhatatlan diavetítés, de nem is az a nyálon csúszó kellemes sima 30-45 fps. Olyan, mintha pont a határon mozogna, nem megy olyan simán, de nem is akad. Mindenesetre a High grafikát ne erőltessük.

Pontszámok, Tesztek, Multimédia

Na essünk neki egy kis benchmarkozásnak, hadd izzadjon a proci, olvadjon a hátlap, és tudjuk meg, sírunk-e vagy nevetünk.
AnTuTu a jól ismert, de bizony nem tévedhetetlen tesztprogink közölte, hogy ő nem szeretne együttműködni ezzel az eszközzel, így marad a Geekbench.

Viszont Létezik egy Ulefone S8 Pro nevű telefon, ami teljesen ugyanaz, mint tesztünk alanya, és egész jó véleménnyel vannak róla a low budget kategóriában. Küllemre hardverben totálisan megegyezik a két eszköz. Interneten kutakodva találtam AnTuTu pontszámot ami 29-31e között mozgott, igaz, nem a 2017-es, hanem régebbi verzióval.
A hardveres egyezés miatt szerintem ezt tekinthetjük egy elkönyvelt eredménynek.
Kerestem még hasonló árban levő mobilokat a piacon, és megnéztem, mit tudnak hardveresen.

Hasonló árszinten felehető mobilokkal azért összevetettem a kis Navont.
Első áldozat ZTE gyártmány, nem, nem a Zalaegerszegi TE FC kezdett mobilgyártásba az öltözőkben üldögélve kedvtelésből, hanem rutinos, de felénk máig skarlát betűként kezelt kínai mobilkommunikációs cég terméke. Akik régóta vannak piacon és bizony vannak elég decens modelljeik is. Gondolok itt a Nubia szériára és az Axon családra . Valamiért felénk csak az olcsóbb modellek kerülnek be a köztudatba.

ZTE A512 : Snapdragon 425, Adreno 308 GPU, 2\16 GB.
Árban nagy a szórás 34.000-45.000 forintig.
Geekbench:
Single-core-Score 662
Multi-core-score 1726
Navon Infinity : MT6580, négymagos Cortex-A7, 2\16 GB Mali 400 GPU
25000-31990 forint
Geekbench
Single-core-Score 400
Multi-core-score 1140
Xiaomi Redmi Note 5A
Cortex-A53, Adreno 308. 2\16 GB
27800 forint
Geekbench
Single-core-Score 677
Multi-core-score 1887

Látszik, hogy jószágunk pontszámokat tekintve alulmarad a konkurencia hasonló árazású termékeivel szemben. Mondjuk a Xiaomi MIUI rendszere rendkívül jól optimalizált, lehet utálni vagy éppen imádni, de kétségtelenül rendben van. A ZTE pedig drágább is valamivel és a Snapi 425 is komolyabb játékos, mint az MTK 6580.

Folytassuk a kamerával illetve kamerákkal, egész pontosan 3 db van, majdnem mint a P20 Próban, csak kicsit más az elrendezés. Előlapi kameránk 5 megapixel felbontású természetesen fix fókuszos, és egy kis ledes segédfényt is kapott, ha este Skype-ozni támadna kedvünk egy sötét sikátorban, vagy akarunk egy selfie-t a szekrény mögé bújva. A hátlapon kapunk 2 db kamerát, természetesen az alsó kamu, pontosabban a MTK 6580 tudomásom szerint nem támogatja a dual kamerát, így 1 db 13 megapixelessel kell beérni.

Említettem a kellemes meglepetést, ami nem más, mint a kameránk, azon belül az elkészült képek egész jónak mondható minősége, hangsúlyozandó sokadszor az árcédulához mérten. Illetve a beállítási lehetőségek mennyisége, a képernyőképeken megtekinthető minden szükséges információ, nem írnám le külön.

De beszéljenek a tesztképek. Természetesen átméretezve, mivel a feltölthető képenkénti méret 5 MB. Teljesen automata módban készültek a felvételek. Képre kattintva tessék megnézni a produkciót, úgy kiélesedik és fokozottabb lesz a vizuális élmény.

A készüléken visszanézve teljesen rendben vannak az elkészült képek. Maximális belenagyításnál természetesen kibukik a spórolás, főleg ha városrészlet vagy tájkép kerül fotózásra, ilyenkor bizony összemosódnak a részletek és festményszerű a kép. A közeli témák megörökítése jobban fekszik a kamerának. Mint írtam, csodát ne várjunk, de használható és vállalható a produkció.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények