Ryzen 3 1200 vs. Ryzen 5 1600AF

Úgy tűnik, a játékok világában a négymagos CPU-k korszaka lassan a végéhez közeledik. De mennyire? – írta: gbors, 4 éve

Teszt #1: F1 2015

Jöjjön akkor a lényeg - a játékok tesztjei.

Az F1 2015 a mai napig az egyik kedvenc "mérőeszközöm" - esős idő mellett a beépített benchmark igencsak megtépi a gépet, elsősorban a CPU / system RAM párost. Ezért ő megmaradt a régi tesztsorból, míg az elsősorban VGA-orientált kedvenc benchmarkjaimtól (Sniper Elite V2, Unigine Heaven) fájó szívvel búcsút vettem.

Így muzsikált a 4.5 éves Forma-1-es játék GPU-ra kihegyezett beállításokkal, esős versenyszimulácóban:

Ez pedig a CPU-s beállítások tesztje:

Nem véletlen nem fűztem külön elemzést a két grafikonhoz, ugyanis szinte tökegyformák. Miután a GPU feladatait durván a felére csökkentettem, akkor átlagok terén minden mérés kb. 5 százalékot gyorsult (minimumok terén annyit sem), azaz a közel tökéletes platform limitáció örömteli helyzetében vagyunk, az RX 570 korlátai nem rondítanak bele a képbe.
Ahogy a múltkori tesztben, most is az látszik, hogy a tuning és a gyors memória nagyon megdobja a sebességet - viszont minden várakozásommal ellentétben az 1600AF egyáltalán nem robbant bankot, olyannyira, hogy 3000 MHz-es memóriasebesség mellett alig 5-6 százalékkal gyorsabb az 1200-asnál. Ugyanakkor a két 1600AF mérés között is csak 9-15% az eltérés, azaz sem a CPU, sem a memória sebességének korlátai nem döntőek ebben a tesztben. De akkor hol van a bűnös?

Biztos választ nem tudok a kérdésre, de van egy tippem. A beállítások kapcsolgatása során arra lettem figyelmes, hogy amikor a Particles-t levettem a legmagasabb fokozatról a legalacsonyabbra, akkor a mért FPS a duplájára ugrott. Ebből arra következtetek, hogy a részecskeszimuláció (ami a használt esős beállítás mellett elég komoly munka) a CPU-n történik, és az eredményeit frame-enként kell áttolni a GPU-ra. Ha pedig ez nagyon sok adat, akkor könnyen lehet, hogy az egész történetet a PCI-Express busz (is) limitálja. Ez nem éppen jó hír, mert így normális sebességet csak a PCIE4-es buszon fogunk kapni, annak pedig a mainstream hozzáférhetősége még kicsit odébb van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Ryzen 3 1200 VS RX 570

    A Ryzen 3 1200 (vagy a hasonló i3-ak) nem elegendő egy RX 570 szintű VGA kihajtásához. Vagy mégis?