Öreg Phenom nem vén Phenom?

Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép? – írta: bossbob, 3 éve

Végszó

Ezekből a tesztekből úgy gondolom, korrekt képet lehet nyerni a vas nyújtotta lehetőségekről. Mivel a játékokban erősen kiütközött a GPU limit, amit elsőre nem gondoltam volna, amint lehetőségem lesz, megnézem a CPU teljesítményét egy erősebb GPU-val is. A gépet, ahogy írtam, java részt a felgyülemlett alkatrészekből raktam össze és amikor elkészültem vele, még nem volt konkrét célállomása.
Azóta viszont sikerült „örökbe adni” az anyósomnak, akinél elsősorban netezésre és „fészbúkra” lesz használva, mert a mobilnak mégis csak kicsi a kijelzője, ezt a masinát meg rá lehet dugni a 22 colos 1080p Samsung monitor TV-re és mégis csak könnyebb erről fészelni. Erre a célra még egy ilyen 10+ éves gép is mondjuk úgy, hogy overkill, de amikor nála vagyunk, akkor legalább lesz egy masina, ami alkalmi játszásra, az én igényeimnek több mint tökéletes.
Lehet, kap majd egy Linux Mint-et a jövőben, mivel 99%-ban úgyis csak netezésre lesz használva, ami meg ezerszer stabilabb és biztosabb lesz anyósomnak, mivel nem kell mindig megvárnia a frissítéseket és nem utolsósorban nekem sem kell késő este telefonon azt végighallgatni hogy „miért karikázik a gép megint”, vagy hogy „tegnap karikázott és most nem megy semmi”. Mindenkinek jobb a békesség és a jó viszony!!!
Az utóbbi években többször megtapasztaltam, hogy egy egyszerű Linux disztribúció mindennapi feladatokra már sokkal felhasználóbarátabb, mint a Win 10.

Egy jó tanács: srácok, egy ilyen bagatel dolog, mint a dekorfafólia - mivel illik a többi bútorhoz - sokkal könnyebben elfogadtatja magát a női szemekben, mint egy matt fekete műanyag vagy fém borítású elem. Erre tényleg csak véletlenül jöttem rá.

A címben feltett kérdésre pedig, hogy az öreg Phenom nem vén Phenom-e, a válaszom az, hogy nem, még éppen nem vénült meg. Van még szusz a CPU-ban és sokoldalúan felhasználható lesz még évekig, ha Gaming RIG nem is marad már sokáig. Személy szerint meglepődtem a teljesítményén és örülök, hogy manapság nem öregednek olyan gyorsan a hardverek, mint mondjuk a 2000-2010-es években. Mindez a jelenlegi CPU és GPU generációt tekintve viszont a közeljövőben lehet, változni fog.

Köszönöm hogy elolvastad írásomat, a konstruktív kommenteket pedig várom.

Update:
sajnos egy hét használat után be kellett zúzni a windows-t rajta. A TP-Link wifi kártya (TL-WN881ND V1) driverjét folyamatosan visszarakta az általam telepítettről a windows update által jónak gondoltra, csak sajnos az egy selejtes driver és sokkal gyengébben veszi/látja azzal a wifi-t a gép és szakadozik a kapcsolat.
Tudom hogy az automatikus driver frissítést ki lehet kapcsolni, de a most felrakott Linux Mint 20-szal tökéletesen működik a wifi, "fészbúk" meg "jutú" is ugyanúgy mennek, nekem pedig nem kell a géppel bajlódni és öt hónap múlva is halál stabil lesz még. Egyébként ebben az estben a Linux Mint előnye pl. az Ubuntu-val szemben, hogy kezelőfelület és a menük kialakítása sokkal jobban hasonlít a windows-ra, így jelentősen könnyebb átszokni rá az anyósomnak, mert nem kell mindent újratanulnia.
Ha lehetőségem lesz rá fogok majd egy linuxos játékteszt sorozatot is csinálni, csak hogy lássam, miként teljesít a linuxos videokártya driver.

Azóta történt

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

Előzmények

  • CPU-tuning kúthűtéssel

    Bemutatom, hogy milyen hatásfokkal tud dolgozni egy kerti kút+búvárszivattyú+Phenom 1 CPU, ha összepárosítjuk.

  • Öreg platform nem vén platform

    Egy képekkel illusztrált eszmefuttatás arról, hogy miért építettem LGA2011-re új PC-t 2019-ben?

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.