Panasonic Lumix DMC-CM1

Egy veterán okostelefon rekorder nagyságú fényérzékelő szenzorral és felszereltséggel. Borsos áron. – írta: Dr. 444Hertz, 7 éve

Bevezető

A Panasonic több, mint 2 évvel ezelőtt, a 2014-es kölni Photokinán bemutatott egy olyan készüléket, amivel többek között a hobbifotós telefonőrültek szívét dobbantotta meg. Nem egy mai vas, így valószínűleg sokan nem először hallanak róla – ő a Panasonic Lumix DMC-CM1, vagy a gyakrabban emlegetett nevén simán csak CM1.

A készülék hihetetlenül egyedi darabnak számít, ugyanis a mai napig ez az egyetlen androidos okostelefon, ami – ha a hardveres felszereltségét nézzük – egyben egy teljes értékű kompakt digitális fényképezőgép is (a fotózásért egy külön processzor felel), és az 1 colos fényérzékelő szenzorával rekordernek számít a telefonok mezőnyében. A japán cég szerint a CM1 egy "kommunikációs kamera", vagyis egy olyan telekommunikációs funkcióval ellátott fényképezőgép, amiről az általunk készített képeket bárhol, bármikor megoszthatjuk a világhálón keresztül, akár a mobilhálózat használatával is. A különleges termékkategória ide vagy oda, a készülék tökéletesen tölti be az okostelefon és a kompakt fényképezőgép szerepét egyszerre, és jól jöhet azoknak mind a mai napig, akik a leghétköznapibb pillanatokban is minőségi fotót akarnak készíteni mobillal.

Egy igen széles felhasználói réteg igényeinek felelt volna meg a CM1, mégse lett igazán népszerű, mivelhogy a hibrid masina csak néhány kiváltságos országban jelent meg limitált darabszámban (Japánban 2000 darab talált gazdára, a többi országban sem sokkal több), ráadásul Németországban 900 eurós áron debütált, ami enyhén szólva horribilis összeg egy telefonért. Ezek után nem csoda, hogy a Panasonic kamerafonja ritkább jelenség, mint a fehér holló. Nem igazán lehet már új készülékhez hozzájutni, ha igen, akkor is körülbelül egy iPhone áráért. Szerencsére a használt piacon már emberibb összegekért is lehet szerezni egyet, én is így jutottam hozzá nemrég a sajátomhoz.

A páratlan kialakítása ellenére a Panasonic ritkasága méltatlanul kevés helyen lett bemutatva, ezért elhatároztam, hogy én is írok egy tesztet róla – nem egy mai készülék, de úgy gondolom, megérdemel egy részletesebb írást a lapcsaládon belül.
A CM1 nálam a telefon szerepét tölti be, ezért őt mint okostelefont fogom bemutatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!