PC Master Race avagy Cooler Master RGB Build

Elképzelted már, hogy bekapcsolod a gépedet és az a szivárvány minden színében pompázva kel életre? – írta: Vistaboy, 3 éve

Bevezetés, előzmények

Sziasztok.

Egy ideje tervezem már, hogy egyszer összerakok magamnak egy valódi „PC Master Race”-buildet, amiben szinte minden világít. A YouTube-on sok különféle „gépépítős” videót találni, amikben ilyen konfigurációkat szerelnek össze, és miközben nézegettem őket, elkapott engem is az RGB-láz. Most páran nyilván hülyének tartanak (ami bizonyos fokig helyes emberismeretre vall), ugyanis emiatt az utóbbi három év során már harmadszor cserélem le a számítógépházamat, ami nem megszokott dolog nálam. A korábbi Cooler Master CM 690 II Advanced kuckót, ami mindezt megelőzően volt nekem, még 2012-ben vettem, és nem kevesebb, mint hat éven keresztül használtam. Most pedig három év alatt már a harmadikat hoztam el, ráadásul egyik cseréből sem jöttem ki a legjobban. Az egész kálvária 2018 elején kezdődött, akkor ugyanis elhatároztam, hogy ideje lesz lecserélni az öreg harcost egy dizájnosabb modellre.

Cooler Master CM 690 II Advanced (Intel Core i7-920)

A CM 690 II Advanced hat év alatt három konfigot szolgált ki, először egy Intel Core i7-920, utána egy Intel Core i7-3770, végül egy Intel Core i7-6700K volt benne. Ideje tehát, hogy ez is megújuljon. Egy elegáns fekete-fehér-kék konfigot akartam összerakni, ehhez pedig márciusban vettem egy Corsair Graphite 780T házat, illetve mellé egy ASUS Cerberus Arctic Edition egér + billentyűzet párost. A házba kék ledes Corsair ventiket hozattam, hogy frankón világítsanak, mégpedig 3 db AF140-es és 4 db AF120-as „Quiet Edition”-t. A gyári fehér LED-es ventiket, amik az előlapon voltak, szintén lecseréltem kékre. Úgyhogy végül nem kevesebb, mint hét darab ventit raktam bele, amitől az egész gép – és mellette a falak is – sejtelmes kék fényben úsztak. Este picit zavaró volt, de akkor nem érdekelt, elvesztem ebben a kék ragyogásban. Nagyon frankó ház volt, jó szellőzéssel, sok hellyel (hat darab 3.5" HDD fért bele, sajnos egyre kevesebb ilyen van, pedig nekem ez nagyon fontos a BDMV [remux] formátumú animék miatt), plusz nagyon praktikus volt, hogy az oldalait egy kilincs segítségével lehetett nyitni, akárcsak egy kocsiajtót.

Corsair Graphite 780T (Intel i7-6700K)

Ennek ellenére valahogy mégsem volt az igazi. A „Quiet Edition” [azaz csendes] ventik csak addig voltak csendesek, amíg el nem kezdtem játszani. Amint melegedett a VGA, egyből felpörögtek a ventik, és heten együtt már szép zúgást műveltek, ami a szinte teljesen perforált házból nagyon kihallatszott. Vettem egy ventilátor-vezérlőt, amivel magam tudtam őket szabályozni, így már meg lehetett maradni mellette, viszont hiába a jól szellőző ház, ha megfelelő légáramlat híján szépen melegszik a VGA, ami befűt az egész gépnek. Ezért aztán pár hónapnyi használatot követően már azon törtem a fejem, hogyan tudnék megszabadulni ettől a sok vacaktól, és helyette csendes gépet összerakni. Mivel már ekkor úgy terveztem, hogy hamarosan egy Ryzen 7 3700X konfigurációt építek, ezért olyan ház kellett, ami sokáig kiszolgál, és mellette olyan halk lesz benne a gép, amennyire csak lehet. Az RGB ekkor már nem volt annyira fontos, lényeg a minél kisebb zaj. Ezért is rendeltem a be quiet! Dark Base Pro 900-at, amit akkor a tesztekben nagyon dicsértek. Ám ha tudtam volna, hogy miket tapasztalok meg szerelés közben, inkább mást választok. Lehet, hogy az egész további kínlódásomat megspóroltam volna vele.

be quiet! Dark Base Pro 900 (AMD Ryzen 7 3700X)

Hiába full moduláris a ház, ha a csavarok embertelen erővel vannak megtépve, és mikor kitekered, inkább a csavarfej nyalódik szét. A festék pedig könnyen lepattog róla, mintha nem is egy prémium kategóriás ház lenne, hanem valami olcsó gagyi. Mellette a szellőzése is egy kész rémálom: ha befűtött a VGA, ki kellett nyitni az előlapi ajtót, máskülönben 70°C körüli értékeket mérhettem benne. (Ha valaki esetleg olvasta a házról készült írásomat, ott nem volt ennyire melege, viszont akkor csak a Diablo III-mal próbáltam. A VGA akkor nem ment 60°C fölé, de a gépigényesebb címeknél bizony nyaldosta még a 75°C-ot is). Az előlapi ajtó kinyitásával a szellőzés megoldódott, viszont így meg nagyon rondán mutatott a gép. De nem volt mit tenni, egyelőre el kellett viselnem, mert a legfontosabb ekkor már a Ryzen 7 3700X konfig összerakása volt. Azóta már eltelt majdnem egy év, megvan az AMD-masina, ezért hát ideje lesz végre megszabadulni a háztól is, és valami olyat nézni helyette, ami immár valóban jó sokáig megmarad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények