PC Master Race avagy Cooler Master RGB Build

Elképzelted már, hogy bekapcsolod a gépedet és az a szivárvány minden színében pompázva kel életre? – írta: Vistaboy, 3 éve

Cooler Master Cosmos C700M

Eredetileg először csak a házat akartam eladni, hogy lecseréljem egy másikra, de mivel magában nem kellett a kutyának sem, így végül kénytelen voltam odaadni mellé a Dark Rock Pro 4-et és az extra Silent Wings 3 ventiket is. És bár átmenetileg gép nélkül maradtam, elhatároztam, hogy harmadszorra már semmit sem bízok a véletlenre. Ha törik, ha szakad, ezúttal mindenképp egy olyan gépet építek a Ryzen 7 3700X köré, amire már a kezdetektől fogva vágyakozom: egy valódi, „PC Master Race” ARGB-buildet, ami a szivárvány minden színében fog világítani. Mellette pedig olyan dolgok lesznek benne, amiket eddig még nem próbáltam, többek között ez lesz az első gépem, amibe folyadék-hűtést szerelek be. Persze nem egyedileg építettet, bőven jó lesz egy AIO is, legalább kipróbálom, hogy milyen egy ilyen gépet összerakni.

Először is azt kellett eldönteni, hogy vajon melyik ház legyen az alapja a buildnek? Az első és legfontosabb kritérium az volt, hogy olyat nézzek, ami annyira megtetszik, hogy utána tutira ne akarjak majd később megválni tőle. És természetesen mellette elégítse ki a többi elvárásomat is: férjen bele legalább 5 db 3.5"-es HDD, nagy belső tere legyen, hogy alaposan átjárhassa a levegő (Az RGB miatt úgyis lesz benne bőven venti. Figyelek, hogy tényleg halk típust hozassak, amit ráköthetek a ház PWM-vezérlőjére.), illetve ha jövőre megveszem az új VGA-t, akkor kapjon az is rendesen levegőt, hogy ne rekedjen meg a meleg körülötte. Ezt a házat most már tényleg évekig akarom használni, ezért alaposan meg kellett fontolnom a döntést. Jó pár videót néztem, amikben ARGB-s konfigurációkat építettek a modderek, és az ott látott házak közül nekem legjobban a Cooler Master Cosmos C700M nyerte el a tetszésemet. Szokás szerint megint egy jó drágát sikerült kiszúrni, ugyanis még a Dark Base Pro 900-nál is többe került, pedig az sem volt olcsó.

Amit tudni érdemes erről a házról: pár elemet kivéve teljesen fémből van, ezért jó nehéz (24 kg üresen), szóval mielőtt valaki azt hinné, hogy az alumíniumból készült fogantyúk csak dísznek vannak, az téved. Ezeknek a segítségével tudjuk mozgatni, feltéve, ha bírja a derekunk. A ház bazi nagy, jó tágas belső tere van, melyben szerintem bőven el fog férni az új VGA, amit jövőre akarok venni. (Hogy AMD vagy nVidia lesz, azt még nem tudom, vagy GeForce RTX 3080, vagy Radeon RX 6800 XT, de ahogy a dolgok jelenleg állnak, nagyobb esélyt látok az AMD-re, már csak az újdonság miatt is. Hogy oly sok év után végre ismét teljesen AMD-s gépem legyen, de ez majd még elválik, ha megérkeznek a tesztek.) A Cosmos C700M nevében az "M" betű annyit tesz, mint „Maker”, vagyis teljesen moduláris a belső felépítése. Ráadásul azok a hibák, amik a Dark Base Pro 900-nál jelen voltak, itt nincsenek: a festék nem kopik, és a csavarok sem szorulnak, ráadásul mindegyik egyforma, így összekeverni sem tudjuk őket.

Nincsenek nehezen elérhető részek, könnyű szerelni, ráadásul a dobozban minden gyárilag benne van, amire szükségünk lehet: panelek, keretek, tartozékok, oldallapok, sőt, még egy riser-kábel is, ha állítva akarnánk beszerelni a VGA-t. Az egyik oldalát teljes egészében egy edzett (és hajlított) üveglap fedi, amin keresztül kiválóan látni a gép belsejét, ez egy ARGB-központú gép esetében fontos. Természetesen maga a ház is világít, két ARGB LED-csík fut végig párhuzamosan a ház tetejétől az aljáig, ezeknek a fényeit az alumíniumból készült talpak és fogantyúk visszaverik, így nagyon látványos „fényudvar” alakul ki körülötte.

Ami a build többi részét illeti, igyekeztem uniformizálni a dolgokat, ezért ha már a ház Cooler Master, akkor legyen minden más alkatrész is ettől a gyártótól. Szerencsére viszonylag könnyen találtam a termékpalettán megfelelő dolgokat, ráadásul minden RGB-s, a ventik, a hűtő, a ház, az egér, a billentyűzet, sőt, még az egérpad is. Több olyan újdonság is van az alkatrészek között, amit most fogok elsőként kipróbálni (AIO hűtés, mechanikus billentyűzet, fémből készült egérpad), ezért már nagyon vártam, milyen lesz ez az egész összeszerelve.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények