Raspberry Pi Zero média center 8£-ból

Van fölös 3 ezer forintod? Tippek a hasznos elköltéséhez, egy Raspberry Pi Zero személyében! – írta: Egy-két, 7 éve

Tuning

Opcionális tuning ötlet 1:

Én a G-s wi-fi adapteremmel azt fedeztem fel, hogy a 720p filmeket röhögve elbírja a sávszélesség, de egy húzósabb fullHD/ Blu-ray már megakasztja úgy másfél percenként sajnos. Így indultam el egy Usb - Ethernet Adapter vásárlása fele, mivel, ha valahova sávszélesség kell és megbízható stabil kapcsolat ott a kábel a nyerő!
Van magyarországi forrásból 2 év garival Gembird Usb 2.0-s 2.490 Ft környékén, és USB 3-as pedig inkább 3-4 ezer körül. Ez utóbbi egy torrent/samba szerveres felhasználáshoz mindenképpen megtérülő plusz 2 ezer Ft!
És a keleti beszerzés is ott mosolyog az ablakomban, így jó sok kutakodás és pár tech-teames üzenet után kiderült, hogy van jóféle USB-s ethernet adapter Kínából is 900 Ft-ért. De inkább én ezt nem vállaltam be. Sajnos nagyon könnyen pofára lehet ezekkel esni (Rpi fórumos tapasztalat).
Itt arra kell figyelni, hogy milyen chipsettel van szerelve az adapter, mivel van a nagyon olcsó kategória (ami még ennél is olcsóbb !!) ott 9600, 9700 és egyéb nevű chipet használnak, de az csak ~ 6 Mbit sebességű, mert valójában Usb 1-es portja van. További infó a témában a RPI Támogatott Perifériák link alatt.
Az az igazság, hogy az általam megvett Ethernet adapterrel nagyon jó vételt csináltam, mivel a 11,8 Mb/s sebességet minden irányban bírja folyamatosan. Ennek megfelelően a 35 GB-os Blu-ray sem akasztja már meg a lejátszást.

Tuning ötlet 2:

Ha esetleg régi katódsugárcsöves tv-t szeretnél monitorként használni vele, akkor sincs ok aggodalomra.
Tudom, látszólag hiányzik a lapról az RCA képkimenet, de csak elbújt és összement. Két furat/érintkező formájában van jelen az alaplapon, ezekre a már megismert gémkapcsos tüske forrasztással könnyen rá lehet applikálni egy érpárt, és azt pedig egy RCA kábelre csatlakoztatva régi tv kompatibilitást ad.
Viszont a hang kinyerésével még jó sok problémánk adódik ebben az esetben, szóval annyira nem javaslom HTPC célra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények