Red Scania mod by csabi112

Az idei Veletechre készített moddingom építési munkálatai: egy mini-ITX-es PC építése az alapoktól, kamionos stílusban. – írta: csabi112, 10 éve

Tervezés, hardverek

Tervezés:

Pár piszkozat után összeállt a végleges váz. Minél kisebb méretre törekedtem, ami nem is olyan egyszerű. Régebben épített gépemnél bevált a porszűrő alkalmazása, ami a gép teljes alsó felének porszűrőként való használatát jelentette. Ebben a gépben egy 310×140×17 mm-es személyautókba való pollenszűrő lesz beépítve, alulra. És még egy érdekesség: a Noctua procihűtő a házon kívülre került.
Az ívelt, döntött, oldalpanelek itt sem maradnak el, viszont nagyon egyszerű lesz az egész. Megépíteni már korántsem volt az, dehát ezért jó a modding!

A tervek nem valamilyen tervezőprogrammal készültek, hanem először fejben nagyjából összeállt a kép, majd milliméter-rácsos papírra lett kiszerkesztve. Én így dolgozom.

Anyagválasztás:

2mm-es alumíniumlemez, alumínium profilok, 3 mm-es bordás alumíniumlemez (alaplaptálca), a tetőrész egy Scania turbólevegő-visszahűtő radiátor oldalából kivágott öntvényelem, rajta Scania felirattal. Ezek az alkatrészek nagyrészt AWI-hegesztéssel lesznek összeerősítve.

Írtam már, hogy pár évig dolgoztam minősített AWI-hegesztőként, és ezt a tapasztalatot érvényesítem is a modjaimban. Pár apróságtól eltekintve mindent saját kezűleg készítek, olyan technológiákat használva, amikre van lehetőségem az építés során. És most jön az, hogy itt nem lesz CNC, meg vizes-, lézervágó, hanem csak kézi szerszámok, meg egy állványos fúró, ami marásra is alkalmas.

Továbbá, amivel szeretek dolgozni még: oldalpanelek 5 mm-es plexiből, gravírozva, élvilágítással. Valamint néhány 1 mm-es krómlemez polírozva, díszcsíkoknak.

Festés:

Természetesen piros lesz.

A Scaniáról:

Mivel a mod fő témája a Scania, pár sorban leírom, mit is kell tudni ezen haszongépjármű-márkáról. A svéd Scania főleg nyergesvontatóiról ismert, gondolom találkoztatok már ti is velük az utakon. 1969-óta gyártják a V8-as motorral szerelt vontatókat. (A legújabb változat 730 lóerős!) A piros fényezésű, V8-as, rengeteg kamionos álma.
Mivel én is közeli kapcsolatban vagyok a Scania kamionokkal, gondoltam építek egy modot, amin megtalálhatóak lesznek a Scaniára jellemző logók és a piros szín.

Hardverek:

Először is beszereztem a hardvereket a pontos tervek elkészítéséhez. Mivel főleg netezésre, irodai munkákra lesz használva a gép, nem túl erős hardverek kerülnek bele. Pl. videokártya sem lesz a gépben. Fő szempont: a halk működés, kis helyigény, mondjuk azért jól nézzen ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mini-ITX egyedi alumínium házban

    Bordákból álló, jól szellőző alumínium ház elkészítésének mozzanatai a tervezéstől a megvalósításig.

  • SilverStone TJ11 MOD

    Művészet, vagy hobbi? Talán mindenkinek más ez. Számomra a modding valami tökéletesítése.

Előzmények

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Cooler Master HAF XB - A kocka átalakítása

    Az a cél, hogy egy jól átgondolt, könnyen szerelhető, praktikus házat készítsek költséghatékonyan, ami megfelel az igényeimnek.

  • Az én autóm: Trabant casecon

    Gondolom sokan emlékeztek még a tavalyi gépemre, a Ferrari V12-re, ezért idén is autós témával lepem meg...