RTX3070 16 GB VRAM-mal?

Készítsük el! Avagy nem baj, ha még nem csináltál ilyesmit, csak bátran és átgondoltan. – írta: antiapaladin, 3 hónapja

Ellenállás vadászat

Az alany egy Manli RTX3070 két ventis kivitelben, ehhez nem, hogy kapcsolási rajzot, de még NYÁK fotót se nagyon találtam, nemhogy beültetési rajzot.
Annyit sikerült kideríteni, hogy a NYÁK szinte egy az egyben az Nvidia FE modellé. Azt hiszem sokat mondó, hogy még a gyártó weboldalán sem találtam meg a kártyát.

Nos, némi keresgélés után összegereblyéztem egy halom RTX3070 kapcsolási rajzot és beültetési rajzot, amin fel voltak jelölve az alkatrészek nevei is, köztük a Colorful iGame RTX3070-ét is. Ám a NYÁK-ok felületes ránézésre teljesen másként néztek ki, így első körben a beültetési rajzokat félretettem.

Helyette a kapcsolási rajzot vettem elő, értelmezendő a feladatot.
Ahogy a lenti képen látható, a kártya 3 vezetősáv, STRAP0, STRAP1, STRAP2 konfigurálásával kezeli a RAM-ot.

1 GB-os Samsung RAM-ok esetén ezek a vezetősávok egy-egy 100k Ohmos lehúzó ellenálláson keresztül földre vannak húzva alacsony jelszintre, nekem semmi más dolgom nincs, mint hogy két földelő ellenállást leszedjek a STRAP1, STRAP2 vezetősávokról és átforrasszam őket felhúzó pozícióba, magas jelszintre húzva az érintett vezetősávokat!

Ez egyszerű feladat, már csak tudni kellene melyik kettőre van szükségem a csillióból.
Első körben megnéztem hány darab 100k-s ellenállás van a nyákon. Rengeteg.
Aztán megnéztem ebből mennyin esik 1.8 V. Kevésbé rengetegen.
Aztán megnéztem ebből mennyi nincs beültetve. Ez már egészen kezelhető mennyiségnek bizonyult.
Már el is kezdtem gondolkodni, hogy milyen módszerrel szűkítem tovább az esélyesek számát páka ragadás nélkül, amikor észrevettem valami fontosat a NYÁK-omon és a Colorful beültetési rajzán, jelölve a kapcsolási rajz szerint nekem kellő ellenállásokat és azok helyeit:

Nahát, nahát, nahát. A számomra szükséges áramköri elemek elhelyezkedése látszólag azonos!
Még jobban megnézve azt látjuk, hogy nem csak azonos helyen vannak az alkatrészek forrasztó pad-jei hanem azt is észrevehetjük, hogy a kapcsolási rajz szerint a STRAP vezetősávokhoz tartozó ellenállások az alaphelyzet szerint meghatározott módon megtalálhatóak, illetve ahol az kell, ott csak a hűlt helyük van, ami alapján én már megkockáztatom, hogy a Colorful beültetési rajzának vonatkozó része egy az egyben azonos a Manliéval!

JACKPOT!
Nem kell méregetni, ezt-azt kitalálni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények