Settlers 3: Az örökzöld játék

Egy nem éppen mai, ám annál inkább élménydúsabb stratégiai játékot fogok bemutatni – írta: bacsis, 15 éve

Ismerkedés a játékkal

A játék doboza teljesen átlagos méretű, a doboz fedlapján szép nagy, betűvel rá van írva, hogy melyik részhez is van szerencsénk, és 3 különböző harci sisakban is gyönyörködhetünk, még kibontás, és telepítés előtt.

nagyban

A tokba belekukucskálva 2 CD lemezt találunk, az egyik kicsit igénytelenül egy papír tokban található, míg a másik a dobozba szépen bele van süllyesztve.

nagyban

A teljes installálás kb. 650MB szabad tárhelyet igényel.

Telepítés után a főmenübe lépve, mivel a Gold verzióhoz van szerencsénk, különböző játékstílusok közül is választhatunk, kezdésnek választhatjuk a Tutorial menüpont alatt a gyakorlást, vagy egyből neki eshetünk a fő missziónak a kiválasztott népünkkel, vagy egy játékos módban egy általunk kiválasztott pályán is játszhatunk.
Ha találunk még egy Settlers rajongót, akkor viszont természetesen indíthatjuk többjátékos opciót, amit játszhatunk az interneten keresztül, vagy helyi hálózaton!
Figyelem, ha interneten akarunk játszani, legalább 28,8Kb/s-es modem kell hozzá :-DD

nagyban

Ez a játék a valós idejű stratégia stílust képviseli. A Játék lényege, hogy egy adott néppel területet foglaljunk, majd az ellenséges katonákat legyőzzük, illetve az ellenség területét elfoglaljunk.
A játékban alapból 3 nép került be, a Római, az Egyiptomi, az Ázsiai, és a kiegészítő csomagba az Amazon, ami külön is megvásárolható volt.
Mindegyik nép, különböző kinézetű épületeket vonultat fel, ami nagy előrelépés volt az előző részhez, és mindegyik népnek volt előnye és valamilyen kisebb hátránya.

Ázsiai nép

nagyban

Római nép

nagyban

Egyiptomi nép

nagyban

Amazonok

nagyban

A játékot pár szem paraszttal, és némi nyersanyaggal kezdjük el, s ebből kell szép lassan felépíteni birodalmunkat, majd kiépíteni a hadsereget, ami nem is volt olyan egyszerű.

Először is nyersanyagot kellett kidolgoznunk, ami jelen esetben fa és kő.
Már itt megmutatkoztak a népek közti különbségek, Míg az Ázsiai nép leginkább fából építkezik, addig az Egyiptomi inkább kőből építi épületeit.
Miután megvan a folyamatos nyersanyag utánpótlás az építkezéshez, neki lehet állni a fegyverekhez szükséges nyersanyagok felkutatásához, amit hegyekből tudunk ki bányászni, Vasérc, és Szén kell ehhez.

Bányászat kiépítve

nagyban

Persze a bányász sem málhás szamár, aki jó kedvéből dolgozik nekünk, a munkáért cserébe etetnünk kell, hogy legyen még egy csavar a dologban, mindegyik bányász más ételt szeret.
Míg a vas bányász a sonkát szereti, addig a szénbányásznak a kenyér a favoritja, az aranybányásznak pedig a hal jön be.
Természetesen mindegyik bányász megeszi a másik fajta ételt is, csak cserébe kevesebbet dolgozik, míg a neki megfelelő étel esetében 8-szor megy le a bányába nyersanyagért, addig, ha nem az ínyére való ételt kapja, csak 2-szer megy újabb nyersanyagért.

Kenyeret úgy tudunk készíteni, hogy rakunk le búzaültető épületet, s a munkásunk ültet búzát, majd az elültetett, s betermett búzát el kell vinni a malomba, ahol lisztet készít belőle egy másik munkás, a lisztet pedig el kell vinni a pékségbe, ahol kenyeret süt belőle a pék, víz hozzáadásával, hisz kell az is hozzá, hogy megdagadjon.
Vizet egy újabb épülettel tudunk szerezni, kutat kell leraknunk egy patak mellé, ahonnan még egy munkás friss vizet húz nekünk.

Húst úgy tudunk készíteni, hogy a meglévő búzaültető épületből a frissen betermelt búzát a munkás elviszi a disznótenyésztőbe, ahol szépen megnő a malac, ha az megvan, akkor a disznót elviszik a henteshez, aki levágja, és sonkát készít sertésünkből.

Mezőgazdaság hogy legyen mit enni a bányászoknak

nagyban

Ha már a bányászaink is dolgoznak, és termelik ki a bányából a nyersanyagot, akkor a kovács fegyvert készít a vasércből, úgy hogy a szénnel felizzítja a vasércet, s úgy tudja számunkra kívánt fegyverré alakítani, ami a játékban lehet kard, íj, vagy lándzsa.

Az elkészült fegyvert elviszik a toborzóba munkásaink, ahol az épp tétlen munkás beáll katonának, akivel mehetünk a háborúba.

Katonatoborzó

nagyban

A játékban lehet aranyat is bányászni, ez azt a célt szolgálja, hogy egységeink minél ellenállóbbak legyenek. Persze az aranybányász sem dolgozik csak úgy hobbiból, ő a halat szereti, szóval kell egy horgász is, aki halat fog a tóból, hogy tudjuk etetni az aranybányászt. A kibányászott aranyércből az aranyolvasztár arany tömböket készít, amihez szintén kell szén, hogy az aranyércent ki tudja olvasztani. Szerencsére az elkészített aranytömbökkel nem lesz semmi dolgunk, csak tárolnunk kell, és vigyázni rá, hogy el ne happolja az ellenség.

A népek közti másik nagy különbség a nyersanyag felhasználáson kívül a mágia.
Mindegyik nép tud papot készíteni, amelyek különböző varázslatokat tudnak.
A varázslatok jól jöhetnek háborúban, vagy a gazdaságunkat is segítheti. Pl. gyorsabban nőjön a búza, esőt varázsol
A Római nép varázsló papja át tudja téríteni az ellenséges katonák egy részét, míg az Amazonok varázslónője le tudja fagyasztani egy rövid időre az ellenséges egységeket.
Az Ázsiai nép mágusa a saját egységét tudja megerősíteni, hogy ellenállóbbak legyenek az ellenséges csapások ellen, illetve erősebbé tudja tenni a harcos egységeket, hogy jobban sebezzenek.
Az Egyiptomi pap az ellenség katonáiból pedig egyszerű munkást tud készíteni.
A varázsló papok varázsereje attól függ, hogy mennyit isznak, s mindegyik nép papja más-t fogyaszt, míg a Rómaiak papja bort kér inni, addig az Ázsiai népnek a rizspálinka kell, az Egyiptomi nép varázslója sört iszik, míg az Amazonok mágusa pedig mézbort.
A megfelelő italt beviszik a kis templomba, ahol a pap jól megissza, és szépen növekszik a varázsereje. Ha jobb oldalt a csík végig ér, a varázslat elérhető.

Csak úgy nyomja a rízspálinkát a pap

nagyban

A leírtakból látszik, a játék igen összehangolt, és már az első 1percben is el lehet szúrni, ha például véletlen nem rakunk fa fűrészetet. ah, mert azt elfelejtettem, hogy a kivágott fából, a fűrészetnek használható deszkát kell készítenie az építkezéshez.
Egy szó mint száz, a játékban nagyon sok apró részlet van, amit nem írtam le, nem is szeretnék rá kitérni, mert vagy még 3 oldalt írhatnék róla. De az biztos, hogy így 10 év múltán is, máig, egy nagyon jól sikerült játék, ami még most is hosszú órákra le tud kötni, mind egy, és több játékos módban is. Bátran ajánlom annak, aki szereti a stratégiát, és ezt a részt valamiért kihagyta volna

A végére az elmaradhatatlan képek a háborúkból

A védelmi tornyok, és a védekező sereg

nagyban

Ez már háború a javából

nagyban

A játék minimum gépigénye, saját véleménym szerint, amin már multizni is tudunk, és akkor sem akadozik a pásztázás, ha töb százas seregek mozognak a pályán:
Pentium 2 400-450MHz
128MB Memória
700MB tárhely a HDD-n
Bármilyen VGA kártya ami tud 640X480at 256 színben :-DD

Azt hiszem, ez manapság nem olyan vészes...

Azóta történt

Előzmények