SSD meghajtók technológiai áttekintése

Az egyre növekvő elterjedtség miatt szeretnék egy komolyabb áttekintést nyújtani az SSD meghajtókban alkalmazott technológiákról – írta: faltumd96, 4 éve

Bevezető

Hirdetés

Bizonyára sokak számára ismerősen csenghet egy napjainkban rendkívül populáris és sikeres új technológia az SSD (solid state drive - szilárdtest-meghajtó). Ezek az eszközök nagyban megkönnyítik, és felgyorsítják a számítógép-használatot; gyakorlatilag új élet lehelhető egy öregedő konfigba egy SSD személyében. Szerverparkokban is nagy hasznát veszik, hiszen jóval gyorsabb adatelérést tesznek lehetővé, mint a hagyományos merevlemezek.

Emiatt, és az egyre növekvő elterjedtség miatt szeretnék egy komolyabb áttekintést nyújtani az ezen eszközökben alkalmazott technológiákról, a két szilárdtest-meghajtó közötti különbség okairól.
A cikkben kitérek a merevlemezekkel történő összehasonlításra, a technológiai különbségekre; az SSD-k alapvető felépítésére; az SSD-kben alkalmazott különböző technológiákra (pl.: Garbage Collection, Wear Leveling, TRIM, Over Provisioning, alignálás; SLC, MLC, TLC, aszinkron és szinkron NAND chip…); ill. szeretnék szót ejteni a notebook-okban nagy jövőre számító M.2 csatolóra, ill. a Samsung 3D V-NAND fejlesztésére.

Hirdetés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt