SteamLink tapasztalatok

Egy jó karácsonyi akció és pár nap információgyűjtés után belevágtam a PC-m konzolosításába. – írta: b., 6 éve

Beüzemelés

Első indítás

A beüzemelés és összeszerelés pofonegyszerű és értelemszerű. USB porton át kössünk is rá egy egeret, kontrollert, vagy amit éppen akarunk, mert anélkül nem tudunk navigálni a menüben.

Itt mindjárt elő is jött sajnos az egyik problémám, mégpedig az, hogy konkrét fizikai ki-bekapcsolóval nem rendelkezik a gép. Pár perc tétlenség után automatikusan pihenő üzemmódba vált, és a rácsatlakoztatott eszközök (egér, billentyűzet, kontroller) felélesztik egy vagy két gombnyomás után.
Ez szerintem hiba, mivel volt rá példa, hogy az egyik gyerekem arrébb rakta az irányítót, és közben megnyomott rajta egy gombot, aminek hatására a gépemen elindult a Steam Big Screen módja. Elég kellemetlen egy COD meccs közepén.
Marad sajnos a tápcsatlakozó ki-bedugdosása, ami szerintem enyhén szólva is igénytelen megoldás.

Miután elindult a kis gép, kiválaszthattam a nyelvet. Ezután hálózatkeresésbe kezdett, amivel nem volt semmi gond, pár másodperc alatt felderítette a közeli hálózatokat, még olyat is, amivel eddig nem találkoztam. Maga a Link is írja, hogy a jobb élmény érdekében vezetékes kapcsolatot használjunk, vagy pedig 5 GHz-es Wi-Fi-t.
Ettől függetlenül nem volt gondom a 2.4 GHz-cel sem, a képet tudta továbbítani, de ezt csak kísérletképpen próbáltam ki.

Miután a csatlakozás megtörtént a világhálóra, a gép őrületes frissítésbe kezdett és 13 darab frissítést húzott le egyből, amit kb. 10-15 percen át telepített. Közben olvasgattam, és a gép Steam oldalán sokan ajánlották, hogy engedélyezzem a béta verziók telepítését, mert ott előjönnek olyan beállítási lehetőségek, amik a végleges verziókban (a gép vételekor még) nem voltak benne. Pl. a kontrollerek konfigurálása, VirtualHere, stb.

Nos, miután felmentek a dolgok, a beállításoknál engedélyeztem a béta verziók telepítését. Ennek köszönhetően újabb 15 percet üldögéltem a képernyő előtt és néztem a további frissítések letöltését.
Egyébként ez a procedúra minden egyes alkalommal – amikor esetleg váltunk a béta és a végleges verzió között – lezajlik, tehát érdemes egy verziót használni. Én a béta mellett döntöttem, teljesen stabil, nincs problémám vele.
Végre elindult a gép, és megjelent a főmenü teljes terjedelemben.

A menü és a felület letisztult, elég egyértelmű és logikus, nem fog gondot okozni a használata szerintem senkinek, aki megveszi a gépet.

Beállíthatjuk a hangot:

A képet, illetve annak minőségét:

Valamint az egér érzékenységét is, és ezen kívül van még pár beállítás, de ezek mind a fenti példákhoz hasonlóan nem igényelnek különösebb agymunkát.

A csatlakozás után a SteamLink kiírja a hálózaton lévő számítógépek nevét, majd ha rá kívánunk csatlakozni ezek közül az egyikre, amin fut a Steam, ezt az első alkalommal egy PIN-kód segítségével tehetjük meg, amit kiír a TV-képernyőre, és amit a PC-n, a csatlakozási kísérlet észlelése után kér is a Steam felülete. Ezek után már automatikusan történik a művelet, nem kell semmiféle kód.
A Steam egyből átvált Big Screen módba és ekkor már csodálhatjuk a TV készüléken is a megjelenő PC felület tükörképét.

Itt fontos kiemelnem egy pozitív dolgot. A Big Screen módból bármikor kiléphetünk, és ilyenkor a TV-készüléken megkapjuk a számítógépes Windows asztalt, tehát valódi képernyőtükrözéssel, egyfajta távoli asztal eléréssel dolgozhatunk rajta, nézhetünk videókat (maximum FHD), vagy játszhatunk, internetezhetünk, olvasgathatjuk a PH-t. Én indítás után ki is szoktam lépni a Windows asztalra, és úgy használom, mint egy PC-t, például Origins játékokkal is ugyanúgy játszom és használom a szolgáltatást.
Játszhatunk nem Steamen vásárolt játékokkal is természetesen. Aki esetleg nem tudná, Steamen van egy olyan opció is, hogy felvehetjük az egyéb helyről vett játékokat is a Steam könyvtárába a "Játékok --> Nem Steames játék hozzáadása a Könyvtárhoz" opcióval, és itt kiválaszthatjuk a fenti játék indítóikonját, majd innentől ugyanúgy játszhatunk vele a TV-n, mint a többi Steames játékkal.

Fontos kiemelnem, hogy a közvetítési beállításokat nem csak a SteamLink beállításaiban lehet és kell módosítani, hanem magában a PC-s Steam felületen belül is lehet, illetve ajánlott.

Ilyen például a "Beállítások --> Otthoni továbbítás", ahol a továbbított kép minőségét tudjuk variálni a szép és a gyors beállítások között. Ebben a menüpontban a haladó beállításokon belül találhatunk pár opciót, ami érdekes lehet. Be tudjuk állítani a kliens és a kiszolgáló oldali beállításokat is.

Van egy elég fontos menüpont, ahol kiválaszthatjuk a kliens oldalon a maximális sávszélességet, maximális képfelbontás, satöbbi.
Minél nagyobb a sávszélesség, annál nagyobb késleltetéssel kell számolnunk, amennyiben kihasználja a magasabb felbontással vagy jobb minőséggel a SteamLink. Ugyanez igaz a képminőségre is. Minél szebbre toljuk, annál nagyobb lesz a késleltetés. Érdemes egy köztes vagy automata értéken hagyni szerintem, de ez szubjektív dolog. Egy ellenőrzést megér, ha esetleg túl rossznak látjuk a képet, vagy lassúnak találjuk az átvitelt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények