Thinkpapa T400 2. felvonás

A korábban már bemutatott T400 ThinkPadet sikerült továbbfejlesztgetnem több téren is. – írta: bossbob, 2 éve

2. Fejlesztések

Nem biztos, hogy pontos kifejezés a fejlesztés, ugyanis az összevásárolgatott alkatrészekből, donorgépekből már egy teljesen másik laptop jött létre. A T400-as Thinkpapa specifikációi ezért a következőképp festenek:
• CPU: Core 2 Duo P9600 (Korábban egy T9600-as volt)
• GPU: Intel GMA 4500 MHD + ATI HD3470, van már dedikált GPU :)
• Memória: 2 x 4 GB DDR3 1066 MHz (nem változott)
• Tárhely: 240 GB Kingston SA400 + 1 TB HDD a DVD meghajtó helyén (nem változott)
• Kijelző: 1440x900 LED háttérvilágítású panel (korábban egy 1280x800-as CCFL-es panel volt benne)

A T400-as belülről, már az új komponensekkel. Itt is jól látható a belső fémszerkezet. A masina szerelhetősége szerintem viszonylag könnyű.

Nézzük is akkor sorban a cserélt, fejlesztett komponenseket, illetve hogy miért is kerültek beépítésre.

2.1 Processzor

A CPU-t elsősorban azért cseréltem ki, mert a P9600 a T9600 takarékosabb kiadása. A P9600 25 wattos TDP kerettel és 2,67 Ghz-es csúcssebességgel rendelkezik, míg a T9600 35 wattos TDP-vel és 2,8 Ghz-es frekvenciával. Némiképp kisebb teljesítményű a P9600, de mivel a laptopot sokat használom akkumulátorról, azért az alacsonyabb TDP keret nagyobb előny számomra. A processzorok közt teljesítményben nem igazán veszek észre különbséget, mivel netezésre szerintem a mai napig elég bármely utolsó generációs Core 2 Duo CPU, ha kap elég memóriát és egy SSD-t. Persze tudom, netezés és netezés között is nagy különbség van a használati szokásoktól függően, viszont az én mindennapi igényeimet még korrektül ellátja a masina.

Igaz ezek szintetikus tesztek (Passmark, Cinebench R15), de mégiscsak adnak némi képet a két CPU közti különbségről. Nagyjából 8-10%-os teljesítmény-különbség van a két lapka között a T9600 javára.

Apropó akkumulátor. Sajnos nem voltam túl alapos, ezért nem mértem le rendesen a két CPU fogyasztása közti különbséget. Egyetlen fajta tesztet futtattam csak, egy 50 perces 720p-s YouTube videót játszottam le háromszor mindkét CPU-val. Nem lett hatalmas a különbség, de a három-három mérés alapján átlagosan 8%-kal maradt több „üzemanyag” az akkumulátorban a P9600-as CPU-val. Tudom ez a teszt sok kivetnivalót hagy maga után, és sovány összehasonlítási alapot ad, ugyanis a laptop különféle használati módjaitól (futtatott program, kijelző fényereje, stb.) függően a fogyasztás mértékében is hatalmas lehet a szórás.

A 8%-kal kisebb fogyasztás nagyjából az a százalékos különbség, ami a két CPU között van teljesítményben, szóval ezek nagyjából fedik egymást. Gondolom a két chip között kb. a TDP keret és a turbó használatának módja a főbb különbség.

2.2 GPU

Az extra HD3470-es GPU-nak köszönhetően sokat javult a játékos teljesítmény. Itt persze nem az aktuális AAA játékokra gondolok, de az, hogy egy Half-Life 2 vagy Counter-Strike Source már játszható (25-30 fps) a gépen, rengeteget jelent. Tudom ezek sovány FPS számok, de legalább van némi 3D teljesítmény, és így sokkal jobban lehet retró játékokat is futtatni vele. Gondolok itt Half-Life 1-re és generációjára, de elég sok 2004-2005-ig megjelent játék szépen fut rajta mint pl.: Tomb Raider Anniversary, Pain Killer, Far Cry 1, C&C Generals, Star Craft Remastered, Rome: Total War. Ezekkel szerintem még mindannyian boldogan elütjük az időt.

2.3 Kijelző

A kijelző fényereje sokat javult a LED panellel. Itt éppen a reggeli napsütésben is nagyon jól látható.

Az előző cikkben részletesen kifejtettem, hogy az eredeti 1280x800-as felbontású CCFL megvilágítású panel volt az, amelyen a legjobban éreztem, hogy elment felette az idő. Ezen természetesen mindenképpen változtatni akartam. Az „új” laptopban már egy LED megvilágítású 1440x900-as felbontású LG LP141WP2 TL B1 panel kapott helyet. Igaz ennek a régi TN panelnek szintén mérföldekkel rosszabbak a színei és betekintési szögei, mint bármely mai IPS kijelzőnek, nem is beszélve a telefonom AMOLED paneljéről, de a CCFL kijelzőhöz képest így is hatalmas a fejlődés. A nagyobb felbontás rengeteget számít, az a néhány száz függőleges és vízszintes extra pixel sokat segített a használhatóságon. A LED háttérvilágítással már nagyon korrekt lett a kijelző fényereje, és a fehér tartalmak már nem olyan szürkések mint a régi kijelzőn.
Mindettől függetlenül sajnos még mindig ez ejti a legnagyobb csorbát a notebook használati élményén. A színek valamivel jobbak, de csak valamivel, a betekintési szögek sajnos pedig továbbra is szörnyűek. Ezek már a laptop megjelenésekor sem számítottak jónak ebben a kategóriában és az elmúlt években természetesen csak rosszabb lett. Persze használható és remek fényereje van már, de multimédiás tartalmak fogyasztására nem túl jó.

2.4 Egyebek

Ami pedig nem szerepel a fenti listán, és még nem tértem ki rá az a teljesen kicserélt burkolat, ugyanis az egyik pár ezer forintos halott gép, szinte hibátlan burkolati elemekkel rendelkezett, így muszáj volt megvennem. Tudjátok, hogy van ez. Szintén ebből a gépből jött még sok egyéb ketyere, mint az ujjlenyomat-olvasós palmrest, webkamera, dokkoló és az SD kártya olvasó is. Mindezeket lefölöztem egy USB 3.0 PCMCIA kártyával, amit az előző cikk olvasói ajánlottak, csak hogy teljes legyen a kép. Ez utóbbi meglepően jól teljesít. Linux alatt ment azonnal, Windowsnál pedig a driver telepítését követően lehetett használni.

Jobb oldalt az SD kártya olvasó felett látható az USB 3.0-ás bővítőkártya. Jó beruházásnak bizonyult.

Írás / olvasás terén egyáltalán nem rossz, egy USB3-SATAIII SSD-t használva 105-110 MB/s írási sebességet produkál a kártya. A laptop saját USB 2-es portjain keresztül ugyanezzel az eszközzel ugyanazt a fájlt másolva 35-40 MB/s sebességet értem el, tehát ez egy egész jó kis extra, főleg, hogy ezzel 5-re nőtt az USB portok száma. A bővítőkártyán keresztül egyébként elég áramot kap még egy USB-s külső vinyó is ahhoz, hogy működjön. Ezt csak azért írom, mert egyes laptopoknál tapasztaltam, hogy a saját alaplapi USB 3 portja nem bírt meghajtani egy külső vinyót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.

  • LENOVO T400 - szégyenlős bestia

    Ebbe a Thinkpadba nem lehetséges belepasszírozni egy Core 2 Quad processzort. Mármint gyárilag...