Ulefone T1- támadás

Megnyerő külsővel, szinte hibátlan belsővel támadja a nagynevű gyártókat az Ulefone alacsony árú zászlóshajója. – írta: bloggiold, 6 éve

Hardver, szoftverezettség

A 16 nanométeres MediaTek Helio P25-ös lapkakészlet jó ismerős, hiszen az Elephone P8 és a Vernee készülékében is ez dolgozik. A kétklaszteres megoldással üzemelő processzorban négy Cortex-A53 mag 2,5 gigahertzen és szintén négy Cortex-A53 mag 1,6 gigahertzen dübörög, Big.LITTLE koncepció szerint. A grafikus feladatokat egy 2 magos, 1 gigahertzen ketyegő ARM Mali-T880-as látja el. A 6 gigabájt LPDDR4 RAM rendszermemória gyakorlatilag mindenre elég, nem fogy ki a szufla, és nem kell újratölteni az alkalmazásokat. Tárhely gondunk sem lesz valószínűleg, hiszen a 64 gigabájtos belső tároló tovább bővíthető, akár 256 gigabájtos microSD kártyát is bevesz a gyomra.

A táblázatban jól látható, hogy a Helio P25 chipset a Snapdragon 625 és a Huawei által használt Kirin 655 SoC közvetlen riválisa. A pontszámok alapján ugyan van eltérés, de a valós használat során gyakorlatilag megegyező a teljesítményük. Mindhárom SoC roppant takarékosan működik, emiatt előszeretettel alkalmazzák a felső-középkategóriás telefonokban.

Szoftver tekintetében nugátkrémes finomságot kapunk Android 7.0 személyében. A kismadarak azt csiripelték, hogy elérhető lesz az Oreo 8.0 rendszerfrissítés is. Nagyon nem bonyolódtak bele az Ulefone mérnökei a Google által megálmodott operációs rendszer elrontásába, ezért az nagyon patent módon működik. Kicsit azért megfűszerezték idejétmúlt AOSP alkalmazásokkal és a keresőóriás szoftvercsomagjából is egy kicsit sokat (vagy sokkot) kapunk, de szerencsére ezek letilthatóak.

Természetesen a már jól ismert Nougat alapú rendszer újdonságai adottak a T1 fedélzetén is, ezért arra nem térnék ki külön. Sokkal érdekesebb a pluszban beépített okosságok listája. Esetükben ezeket a Smart Assistant menüpontban csoportosították.

Látható a képernyőmenéseken, hogy a plusz funkciók esetében nem foglalkoztak a lokalizációval. A hasznos extra kiegészítők a fenti képeken láthatóak. Az első és talán a leghasznosabb az állítható színű (piros, zöld, kék) LED értesítések beállítása az események jelzéséhez. Igencsak hasznos az olvasómód is, amelyet az Eyebrow mode menüben aktiválhatunk. Itt a kijelzőt lőhetjük be a különböző környezeti fényviszonyokhoz úgy, hogy az a szemünknek a legmegfelelőbb legyen. Az alkalmazások hálózati hozzáférésének szabályozása és a videós képernyőfelvétel készítése, amit egyébként MP4 formátumba ment a készülék, nagyon sok felhasználónak elnyerheti a tetszését. Látható a képeken, hogy a virtuális gombok sorrendje is állítható. Előlapi ujjlenyomat-olvasó esetében nem sok értelmét látom a lezárt képernyőnél történő gesztusvezérlésnek és a duplakoppos ébresztésnek, de itt lehetőség van erre is az Off screen menüpontban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények