Vernee Mars Pro – a profi

Mobiltelefon fémházba csomagolva, minőségi kidolgozással, 6 GB RAM-mal felszerelve, baráti áron. – írta: bloggiold, 7 éve

Hardver, szoftverezettség

A Mars Pro lelke egy 16 nanométeres FinFET technológiával készült, 64 bites MediaTek Helio P25 rendszerchip. Az ARMv8 utasításkészlettel rendelkező processzorban kétklaszteres konfigurációban, négy darab magas (2.5 gigahertzes), és négy darab relatíve alacsony (1.6 gigahertzes) órajelű mag dolgozik. Az integrált grafikus meghajtó szerepét egy 900 megahertzen ketyegő ARM Mali-T880 MP2 GPU tölti be. A 64 gigabájtos belső tároló tovább bővíthető, 256 gigabájtos microSD kártyát fogad el.

Egyértelműen a 6 gigabájt LPDDR4 RAM rendszermemória a fő húzóerő a Mars Pro reklámkampányában. De ez 2017-ben nem okoz „rémületet” és „rettegést” (görögül Phobosz és Deimosz az ókori görög mitológiában, Árész hadisten fiai és egyébként a Mars két holdjának a neve). Jogos a kérdés, mi a túrónak kell ekkora memóriamodul? Elővettem a 2012-ben vásárolt Motorola Defy+ (512 megabyte RAM!) telefonomat, amely talán a legjobb megfizethető árú mobil volt akkor. Ma már csak a teljes Google csomag eltávolítása után és egyedi rom verzióval használható.

Öt év alatt alaposan megnőtt az alkalmazások, játékok hardverigénye, bármennyire is jól optimalizált a rendszer. Ha nem kerül plusz pénzébe a felhasználónak a bőségesebb rendszermemória, akkor miért ne lehetne évről-évre több? Vajon öt év múlva, 2022-ben, mikor a Bas Lansdorp vezette Mars One projekt a tervek szerint a vörös bolygóra küldi az első emberek nélküli leszállóegységet, a 6 GB RAM mire lesz elég? Jelenleg bőségesen elegendő a Pro ereje, nincs olyan játék, amivel ne bírna el, vagy a sok megnyitott alkalmazás miatt kifogyna a szufla.

A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatóak.

Szoftveres fronton a Mars Pro teljesen rendben van. Android 7.0 Nougat alapú rendszerrel érkezett, Vernee OS (VOS) köntösbe bújtatva. Igazából a VOS csak minimális eltérést mutat, a Google gyári megoldásához képest, ahogy azt láthattunk korábban a Thor E esetében. Egy kicsit finomították, és pár hasznos funkcióval kibővítették a stock felületet.

A Smart assistance menüpontban találhatóak a plusz funkciók, azonban a feloldás dupla koppintással vagy a kikapcsolt kijelző melletti gyors alkalmazás indítások, érthetetlen módon kimaradtak. Remélhetőleg az OTA frissítések orvosolják a hiányosságot. A rendszersebesség egyébként kiváló, egyáltalán nem találkozunk idegesítő megakadásokkal, fagyásokkal.

Felesleges alkalmazásokkal nincs megszórva a rendszer, Google szolgáltatásokból azonban van bőven. Ezeket eltávolítani ugyan nem lehet, de szerencsére letiltani igen, így a soha nem használt Play-filmek, Play Játékok, Hangouts mentek is gyorsan a levesbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elephone P8 – a telefon

    A távol-keleti gyártó egy olyan készüléket alkotott, amibe nagyon nehéz belekötni, de mégis van némi rés a pajzson.

Előzmények