Vezeték nélkül, vagy a drót?

A Bluetooth zenehallgatás veszteségeiről ejtek néhány szót, avagy mit veszítünk a madzag elhagyásával? – írta: szaszlaci, 3 éve

Intermodulációs torzítás

Az aptX és az SBC ilyen vizsgálatának eredménye hasonlítható össze. Az látszik, hogy ahol csönd van, alapzaj lényegében nincs, és érdekes módon jobb a jel-zaj arány, mint a korábbi méréseken.

Viszont itt az alacsony frekvenciás mérőjel okozta kisebb tüskéket kell nézni, ami aptX-nél nincs, SBC esetén viszont egyáltalán nem tűnik szépnek. A mérést végzők meg is állapították, hogy akkor az SBC rosszabb, de én szeretném ezt jobban megvizsgálni.
Oka ennek az eredménynek minden bizonnyal, hogy négyszögjel volt a mérőjel, amivel egy zenében nem valószínű, hogy találkoznánk. Az ilyen hirtelen felfutó tranziens vizsgálatok igazából a konkrét analóg berendezések mérésére lehetnek leginkább alkalmasak. Ha elemzést készítek egy 60 Hz-es négyszögjelről, látható, hogy végtelen számú összetevőből áll. Vagyis eszerint épp az SBC hasonlít jobban a hangjára.

De azért nézzük csak meg, mi a helyzet a kódolók hullámformára gyakorolt hatásáról egyetlen tranziens vizsgálatakor.

Ez már kezd közelebb kerülni a valósághoz, és füllel igen jól hallható is az eltérés.
EREDETI - SBC - aptX

Az aptX egész máshogy szól, és látható is, hogy egész másképp is néz ki.
Ugyan az SBC esetén is sok eltérés látható, de ha az eredeti jelet áteresztem egy 20 kHz alatti aluláteresztő szűrőn, akkor mindjárt életszerűbb eredményt ad, mondhatni, ami a realitás szinuszos összetevők szempontjából az adott mintavételezésen.

Ha megvizsgálom ennek a kattogásnak a spektrogramos képét, akkor szemmel is jól látható az aptX hiánya, míg az SBC nagyon jó eredményt ad. Ehhez pedig vegyük hozzá, hogy a két BT hangtovábbításnál biztosan benne van a D/A és A/D átalakítás, valamint több analóg jelfeldolgozás.

Fontos tudni, hogy normális esetben ilyen jelalak továbbra sincs egy zenében, csak az ebből képzett szinuszos összetevők eredménye. Gyanítom, ha rendes, szűrt jelet kap az aptX kódoló, akkor fülre is jó eredményt ad. De lehet, hogy nem.
Veszteségmentesen tárolt Commodore 64 zenéknél, melyek ehhez hasonlatos eredményt adó, függvénygenerátorral előállított hanganyagot jelentenek, gond lehet, míg például MP3 formátumban átalakítva vélhetően nem lesz baj az aptX esetén sem.
Van, aki hallgat ilyesmit, csak azért mondom.

Ami az SBC produktumát illeti, valószínűnek tartom, hogy ez a kódolási eljárás egyszerűen jó, és ha a rendelkezésére áll annyi sávszélesség, mint a magas minőségű paraméterezés esetén, akkor nem lehet rajta kifogni.

AAC felvételem ugyan nem volt, fülre valószínűleg teljesen jók lennének, de a mérve is szép eredményt Android esetén biztosan nem borítékolnám, legfeljebb csak egy-két kattanás időtartamáig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt