Xiaomi Mi Mix 2 - Evolúciós mimikri - Frissítve!

A káva nélküli telefonok világában nem az első a Philippe Starck által tervezett Mix 2, de nem lehet elmenni mellette. – írta: Barthezz2, 7 éve

Multimédia

Zene, Videó

A zenelejátszó hozza az elvártakat. Jelen ROM verzióban a kínai online tartalmak eltávolításra kerültek, így maradt az alap zenelejátszó, mely dal, előadó, album és mappa szerinti csoportosítást is kezel. Létrehozhatunk lejátszási listákat, valamint az aktuálisan játszott dal borítóját és dalszövegét is beszerzi nekünk, több, de inkább kevesebb sikerrel.

Tartozik mellé egy hangszínszabályzó is, valamint kapunk többféle sémát, különféle (főleg Xiaomi) fej és fülhallgatókhoz. Ezek használatához természetesen kábelen kell csatlakoznunk. Rádió nincs.
Ahogy 3.5 jack csatlakozó sincs, így kedvenc fül- vagy fejhallgatónkat a mellékelt átalakító segítségével csatlakoztathatjuk, vagy vezeték nélküli Bluetooth kapcsolat segítségével.

A hangminőség egész korrekt. A külön zenére kihegyezett készülékek talán jobb produkciót nyújtanak, de a saját fül- és fejhallgatómmal (RHA T10i, AT-M30x) próbálva sem volt okom panaszra. Jól szól, alapzaj pedig nincs. Még a fejhallgatóm is tökéletesen meghajtotta, olyannyira, hogy a maximális hangerőt már el sem lehet viselni.
A mellékelt átalakító kábele viszont nem túl combos, érdemes vigyázni rá.

A kihangosított produkció vegyes. Viszonylag tisztán szólal meg, de főleg a magasabb tartományokban, mélyekből keveset kapunk. Az alsó hangszóró mellett a beszélgetési hangszóró is szól, de a funkciója számomra kérdéses. A készüléket elforgatva nem nagyon jön ki a sztereó hangzás, mert az alulsó hangkeltő hangosabban is duruzsol, a fenti ezen felül tényleg nélkülöz mindennemű mély hangot. Függőlegesen tartva viszont egész kellemes hangzást ad, így két hangszóróval. Ez nálam működik-e csak így, azt nem tudom, mindenesetre ezek fényében teljes értékű sztereóról nem beszélnék, de egy kis pluszt talán tud nyújtani.

Hangereje egész korrekt, bár hallottam már hangosabban csörgő mobilt is, azért minden bizonnyal meg fogjuk hallani.

A videólejátszó egy egyszerűbb darab. Legtöbb ismert formátummal azért megbirkózik, és a 4K sem okoz neki gondot. Kezeli a külső feliratokat is, még akkor is, ha a név nem egyezik, de ez esetben külön be kell tallóznunk neki. A több hangsáv megléte sem hozza zavarba, eldönthetjük melyiket kívánjuk hallani.
Sajnos a 18:9-es képarány nem épp mozira kitalált arányokat takar, és ugyan kérhetjük a szoftvert, hogy kijelzőhöz függőleges, vagy vízszintesen legyen szíves igazítani a képet, azonban a legfontosabb kimaradt: nincs "crop mód", így nincs lehetőség az egész kijelzőt kitöltő, arányos produktum létrehozására.

Kamera

A Xiaomi sosem volt híres a telefonjaikba épített kamerák minőségéről, de valahol azért egy elfogadható szintet mindig hoztak. Mindegyik mobiljuk ugyan nem járt a kezemben, de a Mix 2 személyében ez a 4. készülékem, a legdrágább az eddigiek közül, ugyanakkor ki kell mondjam: a legpocsékabb kamerával is ő büszkélkedhet. -ett, így múlt időben. Amint a linkelt képeken látszik, az első szoftverekkel nem állt épp a helyzet magaslatán fényképezés terén, szerencsére azóta -pár frissítéssel később- már egyáltalán nem elkeserítő a helyzet.

A linken szereplő képek fájlnév alapján a gyári szoftverrel automatikusan (default), manuálisan (manual), a Google kamera egy limitáltan működő verziójával (Google Cam), és a Manual Camera nevű app által készített DNG képek nagyjából módosítás nélküli jpg változatai (Photoshop szoftverrel).

Frissítések után már mindjárt jobb a dolog. A HDR ugyan még néha mindig nem az igazi, de már vele, és nélküle is helyenként jelentősen javult a helyzet. Ugyan most is találkozhatunk elmosódott "festett" hatású részletekkel, és a sűrűbb lombkoronák környékén még mindig elveszik a vonalak sűrűjében, de ezeken túllépve egész kellemes alkotások lőhetőek vele.

A link alatt szereplő képek hol automata módban HDR nélkül, hol HDR-el készültek, a székről készült képek pedig különböző, manuális beállításokkal kerültek lencsevégre az automata módok mellett, akár csak a macskáról készült második kép.

Friss képek.

Itt pedig HUTCHDB által készített összehasonlító képek Galaxy S8 és Mi Mix 2 viszonylatában. Köszönjük a képeket! -> [link]

Az IMX386 szenzor amúgy f2.0 apertúrával bír, és 12 megapixeles, 4 tengelyes optikai képstabilizátorral, és viszonylag tág beállítási lehetőségekkel.

A kamera alkalmazást elindítva sok lehetőség tárul elénk. A hagyományos videók mellett készíthetünk rövid videókat, ami egy 10 másodperces időtartamot takar. Az automata fénykép mód mellé pedig kapunk szépítés opciót, lehetőségünk van négyzet alakú fotók lövésére, valamint panoráma mód is akad.

Kapcsolhatunk HDR-t, valamint különböző hatásokat is választhatunk, mint az élénk, a film, vagy például fekete-fehér. A vakut ki is kapcsolhatjuk akár, de lehetőség van folyamatos világítás, vagy automata módra is. A LED villanó egyébként kéttónusú, és közepes erősségű.

Beállíthatunk vízmértéket, készíthetünk makett hatású fotókat, csoportos szelfit, vagy kérhetünk segítséget kézi szürkületi fotózáshoz is. Az időzítő 3 vagy 5 másodperc lehet.

A beállítások mélyére lépve kérhetjük a GPS adatok képre mentését, ki- vagy bekapcsolhatjuk a zárhangot, az időbélyeget, vagy a fotózást segítő referencia vonalakat is.
A fénykép méret nem állítható, csak a képminőséget tudjuk babrálni (hagyjuk kiválón, ne akarjunk a többivel kísérletezni), valamint a kontraszt, a telítettség, és az élesség állítható 7 fokozatban.

Videót 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps módokban készíthetünk a képekre jellemző hibákkal fűszerezve, mellé még túlhúzott zajszűrést is kapunk a mikrofonokra, biztos, ami biztos.

Az előlapi kamera 5 megapixeles, fixfókuszos, és most is a jobb alsó sarokba került. A megfelelő használhatóságért érdemes fejre állítanunk a mobilt, de erre a szoftver fel is hívja a figyelmünket. Nem ezzel fogunk világbajnok szelfiket készíteni, de a célnak megfelelhet. Videóban 1080p-t tud.

Jegyezzük meg, hogy a Google Cam-et és a Manual Camera-t csak a rendszer mélyebb szintű módosításával érhetjük el, mert aktiválnunk kell hozzá a camera api2-t.! De az mindenesetre látszik, hogy lenne hova fejlődni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények