[RIOS ERROR] OpenWRT topic - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

OpenWRT topic - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

yodee_
(őstag)
[RIOS ERROR]

Van egy érdekességem. Adott kettő darab, tök egyforma D-LINK DIR-842 C1. A legfrisebb openwrt-vel. Mindkettőn DHCP WAN van a LAN1-en, SIM kártyás huawei modemtől kapják bridge módban a netet. Mindkettő WG-vel csatlakozik hozzám. Az egyik szépen megy, a másikon elfogy a ram. Összeomlás még nem volt, de érdekelne hogy miért lehet ez? 20 perccel az indulás után az egyiken 38%, a másik 49% a szabad RAM. Az újraindítás előtt a problémás routeren csupán 12% volt, míg a másikon 37% 2 hét futás idővel. A top nem mutat semmi kirívót. Alap felhasználás, nincs semmi extra forgalom. A problémás rendszeren vannak wifi kliensek, 2 PC, 1 DVR. A másikon csak 1-2 telefon, és 1 PC.


E.Kaufmann
(addikt)
[RIOS ERROR]

Torrentezik a DVR, vagy csak hazatelefonál ;]


yodee_
(őstag)
[RIOS ERROR]

Annak látszódnia kellene az aktív kapcsolatok számában nem?


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Ha több a kliens, akkor nagyobb a RÁM felhasználás is. Ami ugye azért van, hogy használjuk. Érdemes lenne egy free kimenetet nézni, mert lehet, hogy csak több dolgot cache-el a “problémás” eszközön.


yodee_
(őstag)
[RIOS ERROR]


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Érdemes lenne a másikkal összehasonlítva nézni, de azért itt valójában nem egészen 48 MB-ot használ a RAM-ból. A többi cache, shared, illetve szabad.


E.Kaufmann
(addikt)
[RIOS ERROR]

Na úgy néz ki valami nagyobb turpisság van a környékemen. Mióta Cudy van, írtam is hogy gyakran leszakadnak az IoT eszközök. Nézegettem a naplókat, voltak benne AP-STA-POLL-OK üzenetek, de a címeket nem néztem, gondoltam a Shelly-k azok. Most újra megnézve ilyen MAC címeket látok, hogy:
c2:e9:23:e9:24:a4 és c2:14:ad:09:fb:fd. A Mac Vendor lookup nem ad ki semmit rájuk, nem szerepelnek a DHCP lease-k között (se dinamikus se statikus)
Nem is az IoT hálóra csatlakoznak, hanem a LAN-hoz tartozó SSID-re és valami -90-es a jelszint.
Most belőttem őket tiltólistára és lecserélem a jelszót valami hosszabbra, de létezik, hogy ezen eszközök bezavarjanak az IoT hálón úgy, hogy nem is arra csatlakoznak, "csak" a rádió (2.4Ghz) stimmel? Lehet, hogy a Cudy-nak nagyobb a hatótávja, mint az AX53U-nak (meg esetleg az, hogy csökkentettem a cell_density értéket), amit váltott és ezért cuppantak rá?

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Az biztos, hogy a Cudy-nak egész nagy a hatótávja. Hogy bezavar-e, azt nem tudom.
Ha a MAC Vendor lookup nem ad eredményt, akkor ezek randomizált MAC címek, amiket alapból pl. a legtöbb mobil használ. Persze ettől függetlenül lehetnek támadások is.


E.Kaufmann
(addikt)
[RIOS ERROR]

Majd ha hazaérek meglátom, visszaengedi-e a telefont :D
Mondjuk mindig akkor kezdődnek a bajok (IoT eszközök elérhetetlenné válnak HA alól és admin felületük is nyögvenyelős), mikor elhúzok otthonról. Esetleg nem tudott a telefon rendesen lecsatlakozni, de még benne van valami listában és ez okozhat gubancot?
Olyan, hogy roaming és "multi to unicast" van beállítva nálad?


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Nem kellene, hogy ilyen problémát okozzon, mivel a kliens nyilván nem tud szabályosan kapcsolatot bontani, ha egyszer csak megszűnik a kapcsolat, vagy kiveszed az akkut a telefonból (mondjuk manapság ez utóbbi már nehéz). Tehát szerintem ez egy szabályos működik.

Sem roaming, sem multi to unicast nincs beállítva nálam.


E.Kaufmann
(addikt)
[RIOS ERROR]

Ezekkel is játszok még (roaming, m2u), meg azért a jelszót is cserélem, mert már rég volt és nem a leghosszabb. Köszi! :R


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Nekem sincs durva jelszavam, illetve a kezdetek óta azt használom. :)


Geth
(addikt)
[RIOS ERROR]

Windows-on kevesebb az iperf3?


yodee_
(őstag)
[RIOS ERROR]

Igen, Windowson


Zavo
(tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok!

Sok éve megelégedéssel használtam előszür a Vargalex és később a Suste féle OpenWrt-t, előbbit TL-WR1043ND utóbbit TL-WDR3600 routeren, két USB-re rádugott HDD, transmission, tip-top kis házi fájl/media szerver lett belőle...

Hétvégén történt a WDR3600-zal valami, nem áll fel a rendszer, a wifi nem indul el, kábelen az azonosításnál elakad a kapcsolódás, a hálózat végül "Nem azonosított hálózat"-ként látszódik, a rádugott egység nem kap ip címet, így nem tudok hozzá kapcsolódni sehogy sem, legalábbis nem tudom hogyan kell.
Csak a bal szélső power led és a jobb szélső WPS led (egymásba forduló két nyíl) világít, a system (csillag) nem. Ha rádugom a netet akkor világít/villog az internet led, és a lan portok is világítanak/villognak ha rá van dugva valami.
Valami ötlet vagy tanács, hogy merre induljak?
Köszi a segítséget...

Zavo

[ Szerkesztve ]


Zavo
(tag)
[RIOS ERROR]


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Szia!

Rá kellene nézni soros porton, de lehet, hogy csak elfáradt néhány kondi a tápegységben, vagy a routerben.


Zavo
(tag)
[RIOS ERROR]

Kondikat ellenőrzöm ma, aztán jövök vissza az eredménnyel. Soros porttal sose kapcsolódtam még rá erre.

Köszi!


Zavo
(tag)
[RIOS ERROR]

Szia! Kondik szépek, nem púposak, ránézésre semmi baja a lapnak. A tápegység gyönyörű 12,38 V-ot ad ki, kihúzás után jópár másodpercig tartja, szóval ott se látok gondot.


vargalex
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

Akkor marad a soros port. Olyannal már találkoztam, hogy megzuhant a squashfs filerendszer a flash-en valamiért. Persze, ha nem akarsz soros porttal bajlódni, akkor újra flash-elheted tftp recovery-ben is.

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]