Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


turbulencia8
(őstag)

A hatso fenycsovet csereld ki novenyesre, ami gyakran lila fenyu (foleg az olcsobbak, de azok is jok), akkor nem lehet fenyproblemad, de elobb a levegoztetesd kellene minimalisra allitanod, vagy kikapcsolnod. Hany halad van osszesen?

Illetve bocs, ha meg csak egy honapos az akvarium, akkor meg maradjon valamennyi levegoztetes, mert a nitrifikacios kolonia kiepulesehez min. harom honap kell (gondolom van biologiai szurod). Amig az nem indul be, magas lesz az ammonia szinted, kicsit kesobb pedig a nitrit. Ha beindult a nitrifikacio, akkor szerintem elhagyhatod a legpumpat.

[ Szerkesztve ]


Capricornus
(aktív tag)

Kiszedtem a fénycsöveket, ez volt rajtuk az összes infó:
[link]

Polamp Fluolamp Daylight
18W G13/T8 6500K

Ez alapján én ezt találtam:
[link]

(igen, sajnos ez a típus pont nincs benne, de ez a legközelebbi, amit találtam :-( )

@turbulencia8

Ok, rendben, akkor várok még két hónapot. Külső szűrőm van, egy Atman CF-600. Két kazetta van benne, egy szivacsos a mechanikai szűréshez és egy, amiben kis lyukacsos hengerek vannak, amin meg tudnak telepedni a jó bacik. Indulásnál két hétig csak növények voltak + táp + easycarbo + easystart. Ez az utóbbi volt hivatott beindítani a bacikat.

Pár napja csináltam egy víztesztet egy öt az egyben csíkkal, és a nitrit és nitrát szint gyakorlatilag a minimum kimutatható érték volt.

Cserecsőnek egy ilyen jó lenne szerinted?
Sera Plant Color


Capricornus
(aktív tag)

Ehh, lejárt a szerkesztési idő. :-(

Elfelejtettem a halakat:

2 db Közönséges algaevő (Ancistrus cirrhosus)
2 dbTörpe szívóharcsa (Otocinclus affinis )
2 db Foltos páncélosharcsa (Corydoras paleatus)
6 db Vörös karcsú díszmárna (Puntius titteya)
2 db Vitorláshal (Pterophyllum scalare)
6 db Rózsalazac (fehérúszójú) (Hyphessobrycon rosaceus)
+
2 db Csigaevő csiga (Anentome helena)


turbulencia8
(őstag)

A gyári fénycsövek valószínűleg sajnos nagyon gagyik, gyakorlatilag 3 csúcsos spektrumot adnak. A hátsót mindenképp cseréld le növényesre, én olcsóbb Osram-ot használok, engem nem zavar a lillás fény. A Sera drágább, mert van egy zöld csúcsa is, hogy fehérnek tűnjön a fénye, emiatt gyorsabban el is használódik. Inkább vegyél bele egy még egy tő anubias-t is, az az egyetlen növény, amit kezdő akvaristák sem tudnak kinyírni, ill. csak elég nehezen.
A gyorsteszt általában pont az ammóniát nem mutatja, pedig induláskor a halakra az a legveszélyesebb, de a hasznos nitrifikáló kolónia is ettől indul be. Sok akvapóniás rendszert egy kevéske szalmiákszesszel indítanak, mielőtt bármit betelepítenének. Ha nagyon akarod mérni, lehet külön titrálós tesztet venni ammóniához.
(Amúgy az Easystart szerintem nem sokat ér, a Panzi Crystall tabletta sokkal olcsóbb és hatékonyabb.) Nitritet esetleg a második hónap végén mérhetsz, de azt már könnyebben nitráttá bontják majd a nitrifikáló bacik. Sokak számára az a szennyvíztisztítás vége, azaz vízcsere nélkül felgyülemlik nitrát. Mi várható később? Az ember megunja a heti pancsolást, és a nitrátszint brutálisan ingadozni fog, akár egy hónapos intervallum alatt is, ez lesz a későbbi algásodás és növénypusztulás elsődleges oka (a nitrát a halakra csak nagyobb mennyiségben veszélyes, a növényeket nehezebb jól tartani). Az egyetlen igazán tartós akváriumi dísznövény - a mohákon kívül - az anubias félék, amik bírják az átlagos akváriumi nitrátingadozást (szerencsére neked is van pár tő). Trükkösen meg lehet oldani a denitrifikációs tisztítást is, én kb. hat éve nem cseréltem vizet, még a mostani áttelepítéskor sem. Erről ha lesz időm írok egy külön bejegyzést. A mostani akvapóniás módszer előtt korábban volt egy belassított anaerob biológiai szűrőm erre a célra, de csak akkor működött igazán jól, amikor mellette óriás valiznériákat szaporítottam el, és kéthavonta fél szatyor levelet vágtam le róluk. Utóbbi növény viszont érzékeny a vízkeménységre, amikor tavaly nyáron nem figyeltem a lágy vizes utánpótlásra, kipusztultak, és nem telepítettem be újra.

Halakról, növényekről
Ekkora akváriumban a vitorláshalak - mivel területőrző sügérek - nagyobb korukra meg fognak zakkanni, piszkálni fogják a többi halat és egymást is (nekem is voltak kezdő koromban, ekkora medencében). Szerintem lassan majd ajándékozd el (persze ez csak javaslat). Az anci, ha megnő ekkorra akváriumot igen durván fel fog túrni, én a növényeim érdekében én azt is elajándékoztam anno. Algázónak nálam az Amano garnélák bizonyultak legjobb megoldásnak, kb. 5 éve aktívan takarítanak, de ezeket agresszív halakkal nem érdemes egy medencébe tartani.

Az anubias akkor nő szépen, ha már rendesen legyökerezett (nem baj ha magasra ültetted, csak ne piszkáld amíg megkapaszkodik). Nálam egyetlen tápanyag vált be anubias-hoz (ami ráadásul évekig jó nekik) a JBL Kugeln agyaggolyók. Viszont utóbbi alkalmazása esetén már ne túrd fel a kavicsot, mert napokig zavaros lesz a víz az agyagtól.


havri1
(félisten)

Köszi, ez hasznos volt szerintem sok kezdőnek!


bringasisti
(őstag)

Nem mondod remélem komolyan amit itt írtál


turbulencia8
(őstag)

Szívesen! Mondjuk nálad bonyolultabb a helyzet, mert ha át akarsz állni élő növényre, egyszerre kéne megvenned viszonylag sok anubias-t, és/vagy akár jávai mohát, amivel biztonságosan ellátod oxigénnel a halakat és a külső szűrő baktériumkolóniáját. Ha levegőztetsz, akkor a CO2 nagyon gyorsan elillan, azaz csak nagyon kis mértékben fotoszintetizálnának a növények, ami megint nem jó. Ha átállsz élő növényre, a "zseniális" EasyCarbo helyett egyszerűen kerüld a szellőztetést, és ellenőrizd a nitrátszintet és a pH-t (a víz legyen enyhén savas, pl. 6,8, akkor valószínűleg van elég szén-dioxid a vízinövényeknek). Viszont a lassú növésű (de tartósabb) növények nagyobb halsűrűségnél általában nem vesznek föl annyi nitrátot, mint amit a biológiai külső szűrő - az ammónia és a nitrit bontásával - termel, ezért átálláskor érdemes beszerezned Szat Clearwater-t, ami kiválóan megköti a keletkező nitrátot. Viszont a nitrátmegkötő műgyantával meg gyakorlatilag sózod a vizet (tömény konyhasóval kell regenerálni a műgyantát), így azt sem érdemes vízcsere nélkül túlzásba vinni (bár a konyhasó az anubias-nak és a halaknak sem árt kis mennyiségben, de nem is hasznos), ráadásul pl. a foszfátot ez sem tünteti el. Végleges megoldás az akvapóniás módszer lehet, ami nálam eddig egyszerű szobai futókával iszonyat jól működik vízcsere nélkül is: ammónia és nitrit nem mérhető, szóval a külső szűrő továbbra is teszi a dolgát, viszont a nitrátszint is egészen minimálisra csökkent, a maradék algák fokozatosan tűnnek el, pedig a korábbi denitrifikáló anaerob szűrőt kiiktattam.


turbulencia8
(őstag)

A módszer kis és közepes halsűrűségre vonatkozik, és megfelelően méretezett külső szűrőre, amiben van elég biológiai töltet is. Nálam levegőztetés és vízcsere nélkül kb. 6 éve burjánzik a növényzet, és a halaknak semmi bajuk, pl. egy hete ajándékoztam el fél szatyor anubias-t. Persze ahol még a sima nitrifikáció sincs megoldva, akkor az ammónia miatt sokkal nehezebben lélegeznek a halak, így azok az akvaristák nyugodtan levegőztessenek, és mellé vegyék meg növényekhez a CO2 rendszereket. Túl sok időt nem fogok mások istápolásával tölteni, inkább a disszertációmmal kéne haladnom (nem akváriumos téma).

[ Szerkesztve ]


Capricornus
(aktív tag)

Rendben, kipróbálom a tanácsaidat. Köszönöm szépen a segítséget!


akos3
(addikt)

Sziasztok.
Vasfát tényleg nem lehet annyira lemosni/kifőzni, hogy ne engedje folyamatosan a színét? Mert tervezem, hogy idővel beszerzek egyet (de lehet majd csak ha nagyobb akim lesz), de azt olvastam, hogy picit mindig is színezni fogja a vizet...És valóban lenn marad az alján úgy is, ha nem rögzítem?


Capricornus
(aktív tag)

Hello!
Amit én vettem, azt 2 nap áztatás és kétszeri kifőzés után tettem be az akváriumba. Talán egy picit sötétebb lett a víz, de egyáltalán nem vészes. Képeimet lásd fent. Mondjuk főzéskor tényleg olyan volt a víz, mintha 10 kiló kávét raktam volna bele :-D
Nekem lent maradt rögzítés nélkül is.


akos3
(addikt)

jah értem. És tudsz valami különbséget a mangrove és a vasfa között? melyiket érdemes venni?

Látom fény problémád van. Simán vannak olyan növények amik kibírják. Nekem se annyira világos az aki, de az Acorus gramineus var. pusilus és a Microsorium nagyon jól érzi magát, sőt még a Cryptocoryne is "elvegetál". De valóban az Anubias is kifejezetten gyenge fény kedvelő.


Capricornus
(aktív tag)

Sajnos ebben a döntésben már nem tudok segíteni. Nagyon újrakezdő vagyok. :-)
Vasfát azért vettem, mert elvileg kicsit savasítja a vizet, ami meg jó ezeknek a halaknak, amiket vettem. Persze ez nem jött össze, mert olyan mocskos kemény a csapvíz, hogy a savasításra a vasfával egyelőre nincs esély. Bár most sikerült szereznem esővizet, remélem ezzel egy kicsit tudom majd lágyítani a vizet és utána eltolni picit savas irányba a pH-t.

Köszi a növénytippeket!


akos3
(addikt)

én csak amolyan koca akvarisztikás vagyok, de már vagy 10-12 éve. Soha nem csináltam ebből problémát, mindig csapvízzel töltöttem fel és jól bírták a a "megszokott, bejáratott" halak, amelyek minden 2. akváriumban tuti vannak.

Igazából nagyobb akit szeretnék, de majd csak pár év múlva lehetséges, ha lesz önálló lakásom..


bringasisti
(őstag)

Mért kéne kifőzni?


akos3
(addikt)

Rosszul írtam. nem kifőzni (szal nem 100 fokon forralni), mert az valóban roncsolja a fa szöveteit, ami a tartósságát csökkenti. Meleg vízben való áztatásra gondoltam, a színező anyag és egyéb dolgok távozása érdekében. Baktérium nem hinném, hogy nagyon lenne ezeken már a boltba jutás után...

más: Egy ilyen komplett akvárium szett mennyire jó? úgy értem a világítés, a szűrő, fűtő mennyire felel meg az akvárium méreteinek? Egyik felem azt mondja, hogy nyilván szakértelemmel válogatták össze az alkatrészeket, de a mai világban lehet h csak "összedobáltak" egy szettet..Mi a tapasztalat? ha majd nagyobbra váltok vehetek ilyeneket?
http://akvariumszett.eakvarium.hu/


Silentfrog
(veterán)
Blog

A 45 ezer forintos 200 literes akváriumhoz adnak egy 3700 forintos belső szűrőt ami semmire sem elég csak elmegy a kedved az egésztől 3 hét alatt.
Amit linkeltél még azt sem lehet tudni ,hogy milyen világítás van a tetőben mivel nem írja.
Szerintem jobban jársz, ha veszel egy akváriumot akár tetővel és veszel bele azt ami kell.
Külső szűrő,vízmelegítő,aljzat stb.

A szűrés és a világítás a legfontosabb egy akváriumba meg az, hogy ne rakj bele műanyag dolgokat! /kis búvár, repülőgéproncs,citromsárga műnövény, világoskék aljzat :P :P ;] /


Capricornus
(aktív tag)

Eddigi kevéske saját tapasztalatomból én is csak azt tudom mondani, hogy jobb, ha te magad rakod össze a cuccot. (úgy, mint egy PC-t)
Sajnos a tetővilágításnál bíztam az eladóban, de ugye most kiderült, hogy nem a legjobb vétel volt. (egyébként a tetőm pont egy ilyen Diversa szettből van, mint amit linkeltél)
Szerencsére szűrőt és fűtőt már külön vettem, azok faszák is.

@Silentfrog
De most miért mondod ezt? Az elsüllyedt kalózhajó tök menő! :-D


akos3
(addikt)

Köszi a válaszokat, pedig ezek egész jó árnak tűntek ...
Majd erre visszatérünk, ha valóban esedékes lesz, úgy tűnik a kkor a legkényelmesebb út annyira nem járható..

szerk:

Amúgy van vmi "aranyszabály", hogy hány Literes akváriumra milyen erős fűtés, szűrő, világítás szükséges?

[ Szerkesztve ]


Capricornus
(aktív tag)

Majd az igazán tapasztaltak elmondják a frankót, én csak arra emlékszem, hogy a világításnál olvastam egy watt/gallon szabályról. Erről nagy viták folynak, ha jól láttam. Én egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a névleges teljesítményt nem elég nézni, mert sokat számít a spektrális energiaeloszlás és a fényerő is.
Ezen kívül a szűrésről is olvastam, hogy a liter/óra szám jó ha elég nagy ahhoz, hogy az akvárium vizét egy óra alatt többször is átszűrje. Talán 3-4-szer egy óra alatt, de ebben sem vagyok most biztos.

Fűtés: ezt te is ki tudod számolni a Newton-féle hűlési törvényből, felhasználva a víz fajhőjét, illetve a szoba és a víz hőmérsékletének különbségét. :-D

Viccet félretéve, azt hiszem itt az 1 liter 1 watt az ökölszabály.

üzenetek