Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


akos3
(addikt)

igen a világítás a legkényesebb, már az enyémmel is megszenvedtem egy sort vele tavaly, (pedig nem nagy az aksi), mire találtam egy megfelelő erősségűt..
Szóval leegyszerűsítve a szűrő az jó ha 1 óra alatt 3x legalább átszűri az egészet, a fűtés meg 1L--1W

Am a mostani 30L-es aksimat is szettben kaptam és egy 25Wos fűtés járt hozzá valamint egy Q=260L/h szűrő (ami akkor 70l körüli aksihoz is elég?!...amúgy is ugy néztem, hogy egy 75 vagy 85Les már bőven kielégítene.. vagy ha már lecserélem menjek 90L fölé??!)

[ Szerkesztve ]


Capricornus
(aktív tag)

Ne vedd készpénznek egyelőre, amit én mondok. :-)
Majd ha egy tapasztaltabb akvarista is megerősíti, akkor.

A fűtés:
A víz fajhője elég nagy, sok hőt el tud raktározni. (lásd óceáni éghajlat)
Az, hogy mekkora a szobád és az akvárium vize közötti különbség, az is számít. Pl. egy kisebb teljesítményű fűtő is szinten tud tartani egy nagy akváriumot, ha a hőmérséklet különbség csak 1-2 fok. De pl. ha télen a te szobás is olyan, mint az enyém, hogy dupla zokni+melegítő+meleg tea 10 percenként, akkor egy ilyen fűtés már lehet kevés lesz ha 10-15 fok különbséget kell leküzdeni.

Ezen kívül egy nagyobb teljesítményű fűtő hamarabb felfűti az akváriumot és kevesebbet jár, mint egy kisebb teljesítményű. Így egyrészt a lehetséges hőingadozás is kisebb lesz, ami ha jól tudom, nem jó a halaknak, meg az is lehet, hogy a fűtő is tovább bírja, ha nem napi 24 órát megy hanem mondjuk 4-5-öt.


bringasisti
(őstag)

"Túl sok időt nem fogok mások istápolásával tölteni, inkább a disszertációmmal kéne haladnom (nem akváriumos téma)."
Azért köszönjük hogy időt szakítasz ránk!

[ Szerkesztve ]


bringasisti
(őstag)

A vasfa kiáztatása fontos különösen ha nem lágy vízű halat tart valaki. Ha lesúlyozod egy nap után magától is lent marad. Az akvárium szettek költséghatékony megoldások. Szerintem minden évben van karácsony elv hosszadalmas de hatékony


akos3
(addikt)

Az akvárium szettek költséghatékony megoldások.

és milyen véleménnyel vagy róluk? Ezt vegyem negatívnak? :)

Szerintem minden évben van karácsony elv hosszadalmas de hatékony

A második felét nem értem...az elsőt is úgy értelmezem, hogy akkor leakciózzák őket?!


Silentfrog
(veterán)
Blog

Valóban az egy watt/litert szokták írni a fűtésre ha az ember panelba lakik ahol télen nyáron 25 fok van oda kisebb is elég de árban szinte nincs semmi különbség egy 50 vagy egy 300 wattos között sőt az Atmanoknál ha jól emlékszek egy árú mind.
Ha hidegebb van a lakásban télen akkor mindenképp érdemes a megfelelőt venni,úgyis csak annyit melegít ami szükséges.

A világításnál is a watt vagy a lumen litert szoktak megadni.
A komoly,fényigényes növénnyel teli akváriumba 1 watt/liter szokott lenni ez a szám. Ez mély víz csak úszni tudóknak! :)
Minimum szám a 0.2-0.3watt/liter illetve ledes világításnál 20 lumen / liter
Tehát egy 100 literes akváriumba 30 watt minimum kell,ami elég például az Anubiasoknak, gömbmohának.

Nekem növény nélküli medencém van és a 300 literre az össz. fény az 7000 lumen. Viszont ez csak pár óráig világít a 12 órás megvilágítási időből.

Itt jön képbe a szűrés.
Két dolog a fontos a szűrőknél.
A vízforgatás és a tartály méret amibe szűrőanyagot tesszük.
2-3 szoros valós vízfogatás szükséges ha külső szűrőnk van. Ha ennél gyengébb akkor megáll a mulm / kosz / az alzaton és rontja a vízminőséget és nem is szép látvány.

A V@terán elég sokszor adnak el elég jó használt szűrőket. 3 vagy 4 alkalommal láttam Eheim 2213 külső szűrőt 3500 forintért elkelni. 90 literhez már kell egy ilyen.
A belső szűrőknek elég jó a vízforgatásuk de olyan kicsi bennük a hely, hogy biológiai szűrést nem nagyon tud végezni.hisz a szivacs is apró benne.
Tehát sokszor becsapós,hisz a víz tisztának látszik,hisz a koszt összeszedi a szűrő de a komoly biológiai szűrés hiányába a víz tele van a halakra káros anyagokkal.
Ha belső szűrőt vesz az ember akkor én ilyet vennék. Nagy szivacs amire meg tudnak telepedni a hasznos bacik, és jó nagy a vízforgatása.
[link]

[ Szerkesztve ]


bringasisti
(őstag)

Mivel egy szett megvásárlása esetén mindenből adnak egy kicsit ezért mindenből a bóvlit adják hogy az ára még eladható legyen. Egyszer csattogásra megyek be a szobába, és látom hogy a barátnőm 3 éves gyereke autójával püföli a 130 literes! Én minden medencémet egy üvegmérettel vastagabbra csináltam! Fokozatossan az anyagi lehetőségek szerint kell felépíteni a rendszert időálló megoldásokkal


Capricornus
(aktív tag)

Na ezért nem lesz soha gyerek a lakásomban.


bringasisti
(őstag)

Azért kell a gyerek, ki fog felidegesíteni nélküle ?


Capricornus
(aktív tag)

Az emberek.

[ Szerkesztve ]


farkas26
(tag)
Blog

Tudsz képet küldeni az akidról?


havri1
(félisten)

Inkább kitöröltem..

Szerk.:
Látom azért még sikerült elcsípned :DDD

[ Szerkesztve ]


Capricornus
(aktív tag)

Megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire szerencse vagy nem. :-)


turbulencia8
(őstag)

Holnap megpróbálok értelmes fényképeket készíteni az akváriumról. Addig is három jó tanács akvapóniához:
A könnyű, azaz akvárium tetejére helyezhető műanyag virágládák túlnyomó része polipropilén, amihez a hagyományos sziloplaszt ragasztó nem tapad (ez a tömítések tervezésekor nagyon fontos szempont).
Továbbá a lefolyócső végéhez szűkítő elemet (konfúzort) érdemes berakni, ellenkező esetben az örvényes-gravitációs lefolyás nagyon lassú és szürcsöghet (a Coriolis-erő miatt). De persze lehet csúszdát is barkácsolni.
Ha egyszerű denitrifikációs céllal építesz akvapóniát, akkor érdemes igénytelen szobanövényt választani, ami kevésbé érzékeny mikroelemekre. Erre szerintem kiváló a szobai futóka, aminél nem kell pl. a káliumszinttel bűvészkedni termés idején.


akos3
(addikt)

Szia!
Köszi a részletes választ!
Közben találtam a fűtésre az akvarisztikás könyvben egy táblázatot Nedl mérnök alapján.Ez alapján nem is kell olyan gigamega:)
A lámpa úgy is kényes dolog, majd ha aktuálisabb lesz jobban utánajárok, de köszi az ökölszabályokat :) Mondjuk ugye watt már annyira nem mérvadó, mióta mindenféle modern izzók vannak, a lumen az ami megszabhatja jobban szerintem a dolgokat.
Ezt a belső szűrőt meg érdekesnek találtam amit linkeltél:) E mellé már nem is kell "normál" belső akkor? A biológia szűrő miben másabb pontosan? nagyobb a felülete?


Silentfrog
(veterán)
Blog

Végül is amit linkeltem az is egy belső szűrő, egy hatalmas szivacs van ráhúzva a vízforgatóra ,a jó vízforgatás ,mellett valamivel ritkábban kell takarítani és a nagyobb szivacsban számszerűen több hasznos baktérium tud megtelepedni, hisz nagyobb nekik a hely.

[ Szerkesztve ]


akos3
(addikt)

Nekem most egy ilyen van : [link]

ha egy ilyen belső szűrőnek levenném a műanyag alsó házát (és rátennék egy nagyobb szivacsot) akkor lényegében ugyan azt kapnám?


Silentfrog
(veterán)
Blog

Hasonló ahogy elképzeled csak ennek van egy kis kiálló csücske amire ráhúzod a szivacsot.

Így néz ki szivacs nélkül.:

[ Szerkesztve ]


akos3
(addikt)

igen igen az Aquel belső szűrőknek is van egy "lapos pálca" amire rá kell húzni a szivacsot.. :K


Silentfrog
(veterán)
Blog

Nekem is van belső szűrőm egy csigasügéres 20 literes medencébe kb olyan mint a AQUAEL-ed, de szerintem borzasztó kevés a szűrés amit biztosít.
Meg is szüntetem ma a csiga sügeres medencét mennek bele a nagy halak közé!
Elegem volt, hogy mindig koszos a medence.

üzenetek