Akvarisztika - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Silentfrog
(veterán)
Blog

Valóban az egy watt/litert szokták írni a fűtésre ha az ember panelba lakik ahol télen nyáron 25 fok van oda kisebb is elég de árban szinte nincs semmi különbség egy 50 vagy egy 300 wattos között sőt az Atmanoknál ha jól emlékszek egy árú mind.
Ha hidegebb van a lakásban télen akkor mindenképp érdemes a megfelelőt venni,úgyis csak annyit melegít ami szükséges.

A világításnál is a watt vagy a lumen litert szoktak megadni.
A komoly,fényigényes növénnyel teli akváriumba 1 watt/liter szokott lenni ez a szám. Ez mély víz csak úszni tudóknak! :)
Minimum szám a 0.2-0.3watt/liter illetve ledes világításnál 20 lumen / liter
Tehát egy 100 literes akváriumba 30 watt minimum kell,ami elég például az Anubiasoknak, gömbmohának.

Nekem növény nélküli medencém van és a 300 literre az össz. fény az 7000 lumen. Viszont ez csak pár óráig világít a 12 órás megvilágítási időből.

Itt jön képbe a szűrés.
Két dolog a fontos a szűrőknél.
A vízforgatás és a tartály méret amibe szűrőanyagot tesszük.
2-3 szoros valós vízfogatás szükséges ha külső szűrőnk van. Ha ennél gyengébb akkor megáll a mulm / kosz / az alzaton és rontja a vízminőséget és nem is szép látvány.

A V@terán elég sokszor adnak el elég jó használt szűrőket. 3 vagy 4 alkalommal láttam Eheim 2213 külső szűrőt 3500 forintért elkelni. 90 literhez már kell egy ilyen.
A belső szűrőknek elég jó a vízforgatásuk de olyan kicsi bennük a hely, hogy biológiai szűrést nem nagyon tud végezni.hisz a szivacs is apró benne.
Tehát sokszor becsapós,hisz a víz tisztának látszik,hisz a koszt összeszedi a szűrő de a komoly biológiai szűrés hiányába a víz tele van a halakra káros anyagokkal.
Ha belső szűrőt vesz az ember akkor én ilyet vennék. Nagy szivacs amire meg tudnak telepedni a hasznos bacik, és jó nagy a vízforgatása.
[link]

[ Szerkesztve ]

üzenetek