AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


hokuszpk
(nagyúr)

ezzel rancfelvarrott Vegat a nepnek ! :D


gejala
(őstag)

NV akkor adta ki ezeket, amikor RT még nem sok vizet zavart. De most már ott lesz a konzolokban is, nem sok értelme van PC-re kiadni olyan új gaming kártyát, ami nem üti meg a konzolok szintjét.
De ha ennek ellenére akarnának ilyet, akkor ennek a kártyának tudnia kellene 1080p ultrán 80+ fpst, hogy legyen értelme rákapcsolni RT-t. Viszont 1080p kártya sehogy se fog megérni $200-nál többet, annyiért meg nem fognak ilyen erőset adni.

Úgyhogy szerintem az lesz, hogy hoznak egy kártyát a konzolok szintjére és azt kettéosztják sima meg XT változatra 10-15% különbséggel. Ez már alapból 5700XT fölött lenne. E fölé meg hoznak ugyanígy kettőt, ami kb 40%-al gyorsabb. Az már olyan 2080 Ti +20-25%, vagyis kb 3080-al lesz versenyben.

AMD anyagi helyzetét és az RDNA bénázásait ismerve, nem hiszem, hogy kockáztatnának. A konzolos GPU adott, azt simán kidobják PC-re is kisebb módosításokkal és fölé meg hoznak egy CU-val jobban kitömöttet és kész.

[ Szerkesztve ]


gejala
(őstag)

"Milyen RDNA bénázásra gondolsz?"

Az 5700 megjelenésekori össze-vissza beszélésekről, az 5600 megjelenésekori bohózatról vagy az 5500 létezésének értelmetlenségéről.


TESCO-Zsömle
(félisten)
Blog

Az 5500 tökéletes választás bárkinek, aki nagy teljesítményű vagy Intel CPU mellé akar valamit, ami nem nVidia. ;]


Jack@l
(veterán)

Nem az ő érdemük, hanem a bazidrága 2000-es szériáé.


Petykemano
(veterán)

Én ezt értem. De a 1Xxx lapkák kisebbek is voltak.
Itt a kérdés az volt, hogyan és miért érné meg az RDNA2-ből egy lapka mellett egy RDNA1 lapka refresh (jelentsen az bármit), ha a lét lapka közel egyforma méretű.


-Solt-
(veterán)

Tehát az nem érdem, hogy olcsóbbak tudnak lenni. Oké.


b.
(félisten)
Blog

Konkrétan nem. 2018 ban piacon lévő kártyacsaládra aminek az 2060 tagja gyorsabb volt minta az akkor felső szintet jelentő Vega 64 nehéz máshogy válaszolni 1 év késéssel, kötelező olcsóbban adni, ha csak 10-15 % árelőnnyel is mert kevesebb szolgáltatást nyújt( igen a rossz rossz RT, DLSS, VRS, RTx voice, fogyasztás se több éppen... a Dx 12 ultimate hiányáról ne is beszéljünk).Ha Nvidia árháborút akar akkor bele tud menni ebbe mert rekord nyereségekkel mennek.Tehát addig lehet ráncigálni az alvó oroszlán bajszát amíg engedi és lehet örülni, hogy engedi, hogy AMD olcsóbb legyen, úgy gondolom ez is egyfajta kartel a két cég között...
Ha csak egy árra leviszi a 2070 és 60 superek árát ki venne Navit a fanokon kívül vagy mi szólna mellette őszintén most mindenféle Vs témát elkerülve? Mert innováció amúgy nem sok van benne a Turingokhoz de a Vega 64 hez nézve sem, csak az ár. A fogyasztást meg kötelezően hozták 7 nm-n.
A 3 éves Vega 64 hez képest meg 20 % gyorsulást hozott az 5700 XT ugyan annyiért a sima 5700 meg kb ugyan azt hozza ( + 5 %)

No offense nem annak szánom, hogy most menjen az adok kapok,de most komolyan gondold végig.
Ezért lenne jó ha Intel is beszállna végre mert úgy gondolom ez a két cég tökre összejátszik és előre megtervezett forgatókönyvek alapján dolgoznak.

[ Szerkesztve ]


-Solt-
(veterán)

Ott van három adat, aminek a lényege a folyamatos növekedés. A világ minden sarkában a piaci részarány növekedése a konkurencia kárára az érdem, kivéve PH-n az AMD találgatósban. Lehet nekem kimaradt az a rész amikor a konkurencia direkt arrébb húzódott, hogy a béka seggét szaglászó AMD egy kicsit levegőhöz jusson. Szerintem a Ryzen-k sikere is az Intel érdeme ha jó alaposan megnézzük... persze nyilván van az a szemellenző ami ennyire össze tudja szűkíteni a világot.

Ne érts félre, én is versenyt szeretnék, de most nem erről van szó, hanem az irritáló kettős mércéről. Nem vitának szánom ezt, csak nem tudtam megjegyzés nélkül hagyni azt a nagyívű hozzászólást.


b.
(félisten)
Blog

Értelek, igaz amit írsz de te is tudod hogy ez ellen Nvidia simán léphetett volna és léphet is bármikor. Ezért írta j@ckal is amit írt és arra utalt, hogy azért vagytok elégedettek az 5700 ( XT) teljesítményével és árazásával mert a Turing drága,de valójában a Vega 64 hez képest a fogyasztástól eltekintve ez a 20 % amit adott AMD, mert az ár kb ugyan ott maradt.
Az ár egy olyan dolog egy ilyen ellenfél ellen, hogy azért van, mert megengedi a zöld, vagy túlságosan bízik a márka névben, vagy megegyezés van mögötte ki tudja... igazából mindegy is.De ez ellen a legkönnyebb tenni, nem kell hozzá semmi különös vagy innovatív fejlesztés elég ha azt mondja hogy holnaptól a 2070 super 400-420$ a 2060 super meg 299-330 és így lefele és még így is keres a kártyáin eleget.
jelenleg elég ,megvan a 30 % ,de ha megnézed a negyedéves jelentést Nvidia eladásai is nőttek miközben a piac részük valamelyest csökkent a gaming piacon, azaz lehet hogy most váltott sok AMD felhasználó mondjuk Polarisról.De ha véletlenül még jön 5 % akkor Nvidia tesz ellene egy árvágással, ezért kell mögé igazi sebesség növekedést és előrelépést is tenni.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

A 7 nm nem hoz kötelezően semmit. Túl közel van a FinFET vége, hogy minden csak egy átállás legyen. Évek kemény munkája az, ami működtetni tudja ezeket az újabb node-okat. Majd meg fogod látni ősszel. Legközelebb majd a GAAFET node-ok hoznak újra ingyen ebédet. De azoknak is meglesz a vége, ráadásul elég hamar.

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

Há azért elég kemény meló lehet az mögött is hogy 12 nm-n ugyan ezt hozza egy RTX.

morgyi
A 2060 Ko ra gondolsz, az nem igazán jutott el a boltokba. Ugyan annyiba kerül most is az én volt 2060 kártyám mint ezelőtt 1,5 éve.Az 5600 XT szerintem nem foglalkoztatta a Nvidiát különösebben,mert látták, hogy ugyan úgy konkurenciája lehet házon belül 5700 nak mint a 2060 mert nagyon közel van hozzá. Ők jobban féltek z 1660 Ti veszélytől ezért jött ki az 1660 super. Egyébként az 5600 Xt és az 5700 is sikeresebb lett volna ha az 1660 Ti vel konkurál 250 dolláros áron az 5600, igazi népkártya lehetett volna.hülyeség volt a rammal cseszekedniük és ráengedni az 5700 nyakára.

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Nem igazán. A FinFET jellegzetessége hasonló a bulk megoldásokéhoz. Ahogy mentek a gyártók a bulk határai felé, úgy vált egyre kevésbé jelentőssé a gyártástechnológiai átállás. De ugyanígy második és harmadik generációra ugyanazon a node-on sokkal-sokkal jobbat hoztak. Kiismerték a technológiát. Ez látványos az AMD-nél a Vega 20 esetében, amely az első 7 nm-es lapkájuk. Egyszerűen sok haszna a 7 nm-nek nem volt, mert nem ismerték, hogy mi kell a saját dizájnkönyvtáraik esetében az adott node megfelelő működtetéséhez. Ugyanígy az Intelnél a Cannon Lake, amely szintén nem lett egy túl jó termék, és az ok szintén az, hogy nem értették a működését a 10 nm-es eljárásuknak. Az AMD-nél a második körös termékek, mint a Navi 1x vagy a Zen 2 chiplet már jobb lett, de még mindig nem az igazi. Ugyanígy az Intelnél is jobb lett az Ice Lake, de azért annyira nem. A harmadik körös nekifutásra rakta össze az AMD a Renoir APU-val, ahol úgy vertek rá jelentőset a korábbi APU IGP-jére, hogy csökkentették az IGP feldolgozóinak számát. Papíron visszalépés történt, de megértették a 7 nm-es node-nál azt, hogy miképp lehet magas órajelet elérni, miközben a fogyasztás relatíve alacsony marad. Ez majd a Zen 3 chipletnél is látszani fog. Az Intel is a Tiger Lake-nél érte el azt a szintet, ami már tényleg kellemes teljesítményt ad. Ez a modern FinFET gyártástechnológiák velejárója. Elsőre nem megy, de még másodjára sem, viszont harmadjára azért megtanulják használni. Így lesz ez az 5 nm-en is, nem véletlen, hogy annyira rohan rá az AMD. Minél hamarabb csinálnak rá egy lapkát, annál hamarabb tanulják meg használni a node-ot, mert ebben is benne lesz legalább két kör nehézség.

A következő könnyűnek ígérkező node a Samsung 3 nm-je. De az meg nagyon kockázatos, mert lehet, hogy a GAAFET logikus irány, de nagyon el lehet ám rontani a gyártás szintjén. A TSMC ezért marad FinFET-nél a 3 nm-es eljárást tekintve. Értik, hogy nehéz kezelni, de kisebb a kockázata annak, hogy nem tudnak majd a gyártósorokon lapkákat gyártani.

[ Szerkesztve ]


b.
(félisten)
Blog

Értem, de ennek mi köze ahhoz amit írtam. Azonos csíkszélen is hátrányban voltak. A fogyasztást annak köszönhetik, hogy végre külön vették a professzionális dizájnt és léptek 7 nm re,mindegy hány lépcsőben.A többi szerintem stroytime, de lehetséges. Ettől függetlenül amit csináltak a zöldek a Turinggal ekkora lapkával, fogyasztás és teljesítmény/ órajel terén figyelemre méltó egy teljesen új archal. inkább látok benne nagy melót és mérnöki bravúrt...

morgyi :Igen , igazad van. Végső soron ugyan azt írjuk csak más nevekkel. :DDD

[ Szerkesztve ]


-Solt-
(veterán)

Tehát az az árpolitika aminek következtében a konkurencia egy év alatt szerzett 12% piaci részesedést az nem egy elhibázott lépés, hanem egy nemes gesztus. Az pedig, hogy az AMD-nek volt olyan (amilyen) terméke ami kitudta használni a konkurencia elhibázott árpolitikáját és vevőket tudott magához csábítani az nem érdem. Következésképpen az NV ezt gyakorlatilag így akarta.

Jól értem?


b.
(félisten)
Blog

nem hiszem hogy jól érted kivéve az iróniát a hozzászólásodból :) Nem annak köszönheti ezt a nagy ugrást, ,hogy hagyta Nvidia hanem a Polarisnak amire nem volt válasza sokáig a zöldeknek. 2019 Q3 ig az 1660 superig.
A 2019 Q1 és Q2 hozott nekik 9 % -t .
Egy jelentősen olcsóbb kártya család nagyobb teljesítménnyel szinte konkurencia nélkül. A Pascalok drágák voltak, nem is lehetett kapni igazán őket.
A Navi megjelenése óta 4 % nőtt a piacrészük úgy hogy a polaris is még mindig kapható, nem tudjuk az ebből mennyi.
Ezért nem elég a pár százalék árelőny, pont a Polaris esete mutat erre rá mire képes az, ha egy jó ár mellé egy remek teljesítmény társul,de ugye ez még a bányász korszakból felhalmozott raktárkészlet kisöprése volt, ki tudja lesz e ilyen.
Simán a kissé olcsóbb árazás nem elég, lásd Navi, mert arra lehet reagálni könnyen és ezt igen, sajnos hagyja most Nvidia ,nem viszi le az árait.:(((

[ Szerkesztve ]

üzenetek