AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Petykemano
(veterán)

Én korábban mondtam (de nem hallgatnak rám), hogy ha a 7nm kapacitás szűkös, akkor backportolják az RDNA2-t GF12nm-re (ad abszurdum TSMC 12nm-re)
Az picivel lehet, hogy többet fogyasztana, és bizonyára másfélszer nagyobb kiterjedése lenne a lapkának, de legalább lenne.

Bizonyára azért nem teszik, amit abu mondogatott: a 7nm-en minden generációval jobb lett az energiafogyasztás, de ezt a harmadik generációval érték el. Tehát lehet, hogy bármi máson, mint a 7nm egy restart lenne.

De vélhetően nem elégedetlenek az eladásokkal, nem keresnek alternatív hülyeségeket a mi kedvünkért.


hokuszpk
(nagyúr)

valahol mar en is vizionaltam a backportolt rdna -t, es remelhetoleg keresenek alternativakat, csak kiszorjak azt, ami tenyleg hulyeseg :D
Vega GF 12+ nm ddr6 lehetne opcio ?

[ Szerkesztve ]


Petykemano
(veterán)

Szerintem a Vega nem volt igazán jó. Legalábbis gamer célra. bányászni lehet, hogy annál inkább. Úgy pláne nem, hogy ha a memóriarendszerhez is hozzá kell nyúlni.

Ha nagyon igaz, amit abu mondott az adott design + adott gyártástechnológia összefüggéseiről, akkor a legjobb lehetőséget tényleg az, hogy a GF új 12nm-én újra kiadják a polarist. De simán lehet, hogy ez itt ott bukik, hogy GDDR5 már nem , vagy alig érhető el.
Akkor már GDDR6 kéne. De akkor már miért ne inkább GDDR6 + oo$? Akkor viszont már inkább RDNA2 port.

Engem nagyon meglepne bármiféle gyártástechnológiai alternatíva keresés az AMD részéről.


hokuszpk
(nagyúr)

hm.
ha mernoki minta szintjen letezett a vega + gddr6 , akkor lehet leporolni. ugyanez a polarisra is ervenyes, ha mindenigaz volt benne gddr5x vezerlo is, csak ugye memoriat nemtudott ehhez szerezni az AMD, mert NV elvitte az osszeset. ABUnak volt valami olyan megjegyzese is, hogy bizonyos IPket az AMDnel mar "ugy csuklobol legoznak", szoval ha olyan sebesseggel lehetne a chipet validalni, mint a Covid vakcinakat, akkor még idoben megerkezhet a piacra.

[ Szerkesztve ]


awexco
(őstag)

Az ok , h drágább meg szükös a 7nm , de sokkal kisebb is lenne az nem kompenzá a drágább wafer árakat ?


hokuszpk
(nagyúr)

nem, mert a Polaris szuk keresztmetszeteit nem oldja meg a gyartastechnologiavalatas.
Persze most akarmennyit is lehetne kerni erte, de mire portoljak 7nmre, meg legyartjak, ki tudja mi lesz a reális ára.
DEÉSHAmegis lenne felesleges 7nm kapacitas, akkor azt talan megiscsak profitabilisabb lehet az RDNA2 vagy a Zen3 chipekre pazarolni...

[ Szerkesztve ]


Yutani
(nagyúr)
Blog

Ugyanaz megy, mint 3 éve. Bitcoin fel, emberek megőrül, ár fel.


Yutani
(nagyúr)
Blog

RDNA2 gondolom kifejezetten a 7nm-en megy ilyen jól, nem lenne ésszerű visszaportolni 12nm-re valószínűleg. Na meg állítólag a GDDR6-ból is hiány van, szóval a backporting nem lenne megoldás.

[ Szerkesztve ]


Z10N
(veterán)

Latom $40.5k tetozott es most $30.6k, a sok spekulans meg bezsongott ra, de ahogy hallottam allami befektetok nyomtak fel az arat.


Z10N
(veterán)

Szerintem nem, de ezt majd Abu velemenyezi. Attervezni sokba kerul, hogy P40 legyen belole. A P30-t csak le kell porolni. Meg milyen kisebb csikszel? 12nm az eredeti, 10nm-bol nem sokat nyernek szvsz. A 7/8nm pedig telitve van. Olcsosodna, de az attervezes lehet dragabb.

Ha ennyire ujat akartak volna tervezni, akkor eleve kicsi Vega-t GCN5 csinaltak volna. De latod, hogy a kokany csonkitott RDNA1 5300/5500 is $200. Pedig csak 158 mm^2 (P30 232). Csak viszonyitasnak Bonaire GCN2 160 mm^2 2013-bol $150 volt (7790). A legutolso Bonaire valami RX455 volt 2016-ban ~$80-ert. Tehat kb. a felere esett az ara 3 ev alatt. A P30-t igy 2+ ev utan, ha ezt szamitasba veszem nem is a korabbi $250-ert kene adni, hanem $195-ert, de legyen $200.
Es akkor ott van a Navi14 $200-ert. Ha ezt most ujra tervezik akkor sok mindent nem ertek el vele. Mikozben en egy GCN4 4,5+ eves uarch-ert nem adnek tobbet $130-nal ujonnan, amikor hasznaltan fele ennyi volt tavaly. Ebbol is latszik, hogy sz@rnak erre a szegmensre.


Z10N
(veterán)

Azert ez mar a gusztustalannal is tovabb megy. $866 egy rx570-ert :DDD

alt="" title=""

Dugj@k fel szep sorban az osszeset a banyaszok s€ggebe ennyiert :DDD

[ Szerkesztve ]


Alogonomus
(őstag)

Abnormálisak az árak, de legalább most a korábbi generációs kártyák ára még jobban elszaladt.
Mostanában kezdett realizálódni bennem, hogy egy 400 ezres 6800 XT már nem is annyira drága, ha kivonom belőle, hogy most a bő 2 éves már szinte a belépőszintig csúszott kártyámat is várhatóan el fogom tudni adni 150 ezerért, így pedig a 6800 XT 250 ezerért már nem is annyira vészes. :P
Eddig a korábbi kártyákat csak óriási veszteséggel lehetett volna eladni, amennyiért a nyűgöt nem is vállalta be az ember, ezért a kártyák vagy a polcra kerültek tartalékkártyaként, vagy rokon/barát gyerekének a gépébe vándorolt át, mert oda úgysem kell teljesítmény. Mindkét esetben nulla pénzt visszahozva, így mostanáig az új kártya teljes árát kellett mindig beruházni bővítéskor.

[ Szerkesztve ]


Yutani
(nagyúr)
Blog

Vegyen most kártyát az, akinek két anyja volt, meg a bányászok. :D


TESCO-Zsömle
(félisten)
Blog

Mondtam én, hogy az jár(t) jól, aki kazalszám viszi az 500-700€-s RTX 2080Ti-ket... :DDD


Devid_81
(nagyúr)
Blog

Legolcsobban £400 felett picivel tudtam volna venni...
Mar banom, hogy akkor nem ruhaztam be vagy 4-5-be :))

De csereben inkabb megtartottam az enyemet csak dobtam ra FC blokkot a regi AIO helyett ;)


Z_A_P
(addikt)

:Y
Valaki a 8GB-os Rx580-am? 1000 euro-ert forum kedvezmenyes ar!


TESCO-Zsömle
(félisten)
Blog

Ha fórum, akkor már a valuta se stimmel, ez nem az az ország, vagy nem az a fórum. ;]


Z10N
(veterán)

5nm, 2GPU, garantaltan $2000 "msrp" :D


Devid_81
(nagyúr)
Blog

Ha veletlenul 15FPS-el tobbet tud majd mint az nVidia akkor $2499+Scalper fee ;] :DDD

üzenetek