Arch Linux - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


Csarlee
(tag)

Próbáltam... Startx-re elhasalt, a gond az, hogy van egy integrált ATi Radeon 6310 videókártya amihez feltettem az AMD-s gyári drivert... aticonfig --initial -nál dobott egy hibát, aztán restart a gép de nem ment. Anno Debianon simán be tudtam lőni... Bepipultam, felhúztam egy Archbang-et (Arch+Openbox a Crunchbang alapán..) azzal most működik minden, dual-boot is pedig a Win7 másik SSD-n van....


BoB
(veterán)
Blog

Nem lett volna elég a nyílt driver? Azzal a kártyával úgysem hiszem hogy nagyon 3D teljesítmény igényes dolgokat használnál.

Dual -boot nem nagy kaland függetlenül attól hogy a másik rendszer másik meghajtón van.


Bici
(félisten)

Ha a legújabb xorg van fent (1.16), azzal nem fog menni a gyári driver. Viszont a nyílt driver megy vele, és a 6000-es Radeon széria esetén kb. pont azt tudja sebességben és tudásban, mint a gyári.


BoB
(veterán)
Blog

Nekem is 6000-es széria van és ezt figyelemmel követem, a nyílt 3D téren még mindig le van maradva.


Bici
(félisten)

Okés, de nem annyival, mint az újabb szériák esetén. Szerintem teljesen használható, ha nem akar valaki játszani. UVD, compiz, Flash gyorsítás, meg ilyenek is működnek.

[ Szerkesztve ]


BoB
(veterán)
Blog

Én pont meg vagyok lőve a 6950-el. Katasztrófa a nyílt 3D téren. A 6870 sokkal gyorsabb ami vicc.


Bici
(félisten)

Mert a 6950 VLIW4-es felépítésű, a 6870 pedig még VLIW5. Ahogy a 6310 is még VLIW5 felépítésű.
A VLIW4 csak a 6900 szériában és a Trinity/Richland APU-kban van.


BoB
(veterán)
Blog

Gondoltam hogy csak úgy nem lehet ez :) , ettől még ugyanolyan marad.


Bici
(félisten)

Igen, sajna ez igaz, de egy rolling release esetén elég nehéz a zárt driver megkötéseivel együtt élni. Sok odafigyelés igényel. (én meg sem próbáltam)
Viszont az AMD valami újfajta nyíltabb driver felépítésen gondolkodik: [link]
Hátha ez javít a helyzeten majd egyszer talán... :U

[ Szerkesztve ]


Fritz Teufel
(addikt)

Érdemes ATI/AMD kártyával próbálkozni Linux alatt? Már, ha új notebook beszerzésén gondolkodna az ember és előrelátó olyan 6-7 évre.
Nem kicsit vagyok rájuk pipa, nálam 3650-nél a xorg vagy az egész rendszer elhasal, csak az Ubuntu 13.10 tud vele megbirkózni, még a Debian Wheezy is elfekszik. Igaz, itt a rendszer nem omlik össze csak a xorg. Ezen okból nagyon óvatos vagyok a kártya kiválasztásánál.

A jó kis Matroxokkal nem volt ilyen probléma sosem... :W


_Dumber_
(őstag)
Blog

Én már nem is gondolkodom abban.. Ezt részben Nektek köszönhetem.

Csak Intel, vagy esetleg KIKAPCSOLHATÓ Nvidia... (Ha gond lenne vele, kilövöm)


BoB
(veterán)
Blog

Ezt várom már nagyon én is, olvastam. De mire lesz belőle valami lehet egy - két év is eltelik... :(

Decepticon: én laptopot csak diszkrét VGA nélkül, Intel -el vennék. Bár ide tartozik hogy van asztali gépem is, ami teljesítmény igényes azt azon oldom meg (játék :D ).

Laptop nekem csak internet + office + multimédiára kell. Arra meg intel tökéletes.

[ Szerkesztve ]


Fritz Teufel
(addikt)

Az is egy új, de én nem szeretnék ezért fenntartani két eszközt. Egyébként is, ha valamihez hozzá lehet nyúlni, nem bírom megállni, hogy ne nyúljak hozzá. A gatyámat is ráköltöttem a korábbi számítógépemre, ezért váltottam notebookra. Itt nem tudok mihez piszkálni :) Szóval, valami kombó megoldás kell, mint amit _Dumber_ kolléga is elkövet. ATI/AMD szóba sem jöhet.

[ Szerkesztve ]


_Dumber_
(őstag)
Blog

Én is laposról beszéltem, de az a gond, hogy egyre kevesebb a kizárólag inteles i5, i7-es gép.
Mindenbe belepakolják a + VGA-t.


Istju
(senior tag)
Blog

Szia. Nekem AMD -s laposom van ilyen: [link]Nem volt túl drága, talán 109ezer jó két éve. Még dobtam hozzá 4giga samsung ramot(ilyen volt benne 1db), és egy 128gigás samsung ssd -t. Tökéletes, villámgyors, megbízható. Szinte tökéletes a videó kari is, a ViOlo által karbantartott catalyst-total csomagot szoktam telepíteni. Egy a nyűg, hogy a xorg 1.16 -al még sajna nem megy ez a driver, de idő kérdése és menni fog. Addig maradnom kell sajna a xorg 1.15 -nél. Nekem ez a config teljesen jó, váltani, kb 1 év múlva szeretnék a dokkolós céges Dell-emre (i5), ha eladják nekem. Addig is AMD, de kb 15 éve csak AMD -s cuccom van:-) Nekem bejön.

[ Szerkesztve ]


Fritz Teufel
(addikt)

Igen, én is a Delleket gondoltam, mint egyik lehetséges márka. Talán a Linuxszal szállított vasak csak hosszabb támogatásnak örvendhetnek majd mint a többi. A HP-től mint márkától félek mint a tűztől. Számomra a Toshiba - Asus - Dell hármas a garancia arra, hogy kisebb eséllyel hibásodik meg. Sajnos a Thinkpad-ek már régen nem azok amik voltak.

Mindenkinek: Hinnye, hogy ebből mekkora bunyó lesz! :DDD


Istju
(senior tag)
Blog

Hp feltörekvő ágon van. Az elitebook széria nagyon jó darabokat tartalmaz, bár a dell még veri az lcd -ben őket. (nagyobb betekintési szög kontrasztosabb képernyő.


BoB
(veterán)
Blog

Persze én is laptopról beszéltem, csak hozzátettem hogy nekem van asztali is.

A helyedben inkább használt thinkpad-ot vennék. Még ha decepticon-nak nem tetszenek a mostaniak ;] Nekem x220 van, az még határeset, régifajta billentyűzet is van rajta. Vagy más, használt üzleti notebook.

istju: az a baj hogy mire kijön 1.16 -os xorg- al működő catalyst már megjelent az 1.17- es.

[ Szerkesztve ]


Bici
(félisten)

Én íme egy kis előrelépés a témában: [link]


Fritz Teufel
(addikt)

Az a bajom ezzel, hogy ezek az asztali gépek meghajtóira vonatkoznak főkét. Szerintem viszont nagyrészt notebookokban gondolkodunk. Engem ez továbbra sem győz meg arról, hogy hosszútávon bátran fektethetnék ATI/AMD kártyás notebookba. Ha másért nem, az ultrabrutál rövid támogatási periódus miatt.

A notebookom 2,53GHz dulacore, full HD gyönyörű kijelző, (sajnos fényes de ez akkoriban űber divat volt - rohadt zavaró), blue-ray íróval, 4GB memória, ATI Mobility Radeon HD 3650 és már két évvel ezelőtt isösszeomlott volna rajta a Linux a driver miatt, ha már akkor telepítem. A gép 2008-as. Ellenben akár 10-12 éves asztali gépbe is lehet életet lehelni. Ehhh...

üzenetek