ASUS RT-N66U és RT-AC66U - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Végül a TP-Link volt a ludas, egy restart után megy minden.

Azt hiszem lassan nyugdíjazom, és beteszek egy Asus-t AiMesh-be.


xrvman
(őstag)

Sajnos nem tudom, mert nem volt tomato rajta. Majd esetleg akiknek volt, megaszondja.


beller
(aktív tag)

Ha igaz, megjelnt a 386.9 firmware (Merlin). Letöltöttem, telepítettem. Újraindítás után figyelmeztetést küld a fejlécben:
Your router is running low on free NVRAM, which might affect its stability.
Review long parameter lists (like DHCP reservations), or consider doing a factory default reset and reconfiguring.
Mi lehet a gond? A felhasznált RAM-nál 141-et ír, szabad 115.


beller
(aktív tag)

Hm...... Mindenki nyaral. 😀


#82860288
(aktív tag)

Nálam mindig is azt írta a Merlin, de mivel még fele szabad, így nem aggódom, bár én sem értem miért figyelmeztet.

Bárcsak nyaralnék. :DDD :))


dbius
(veterán)
Blog

Nálam AC66U_B1-en ugyanez volt a 386.9-re történő frissítés után, viszont problémát is okozott, mivel szakadozott a netkapcsolat és kezdenem kellett vele valamit.

A gond nem a RAM foglaltságával van, a hibaüzenet sem erre, hanem az NVRAM túlzott telítettségére utal, amelynek a mérete csak 65Kb és esetemben 95% fölött volt a telítettsége (NVRAM usage) Ezt a Tools menüben tudod megnézni.

Itt leírják, hogy (ssh-n keresztül bejelentkezve a routerre pl. putty használatával) az alábbi paranccsal:
nvram show | awk '{print length(), $0 | "sort -n -r"}' | cut -d"=" -f 1 | head -n 20

meg tudod nézni, hogy mely szolgáltatások emésztik fel a legtöbb helyet.

Ez alapján meg lehet állapítani, hogy merre érdemes elindulni, hogy helyet tudj felszabadítani nvramban. Végső esetben egy router alaphelyzetbe állítás (nvram törléssel) és újrabeállítás is szükséges lehet. Azonban csak akkor érdemes ezekkel foglalkozni, ha problémát észlelsz a kapcsolattal.


#82860288
(aktív tag)

Hát, én ebből nem tudom mit lehet kiolvasni?


dbius
(veterán)
Blog

Első körben máris látható, hogy nálad is majdnem fullon van, 708 bájt van szabadon.

A legtöbbet foglaló nc_setting_conf nem tudom mit takarhat (router beállítások?), de látható, hogy sok eszközöd lóg a routeren (custom clientlist)

dhcp static list - fix ip-re rakott eszközök (ezeken ha tudod magán az eszközön állítsd be a fix ip-t, hogy ne dhcp-n kérjen magának ip címet a routertől)
multifilter macfilter - mac szűrést használsz?
game vts rulelist - játékokkal kapcsolatos szabályok vannak beállítva?
qos rulelist - adatforgalom szabályozás feltétlen szükséges?

Szóval egyenként érdemes végigmenned Neked is a router egyes szolgáltatásain, hogy melyek azok, amelyek valóban, feltétlenül szükségesek a kívánt működéshez és ami nem feltétlenül szükséges azokat állítsd le, kapcsold ki, hogy feleslegesen ne foglaljanak erőforrásokat.


#82860288
(aktív tag)

A Legtöbbet foglaló nem tudom mi lehet, de valóban egyszerre legalább 7 eszköz van csatlakozva.
DHCP-t használok valóban, be tudom állítani az eszközökön a fix IP-t, az nem gond.
Nem használok mac szűrést, de a DHCP MAC alapján osztja ki az IP-ket.
Game rules list-re rájöttem közben az lehet, hogy a routerben automatikusan tud nyitni portokat jáékokhoz kapcsolódóan, ezeket most kikapcsoltam / töröltem.
QoS-t nem használok, VLAN-t sem és VPN-t meg pláne nem.
Amiket be tudtam azuonosítani név alapján megnéztem, de midnen ki van kapcsolva.
Lényegében a DHCP lista volt a legtöbb, szóval nem értem miért vannak benne olyan tételek, amiket nem is használok, illetve az első pár nagy tétel nem minden egyértelmű, hogy mik azok.
Lehet érdemes lenne egy full reset?

[ Szerkesztve ]


#82860288
(aktív tag)

Teljes reset után és csak LAN és Wifi beállítások után ezt kapom:

Nem tudom miért nem elég a 64k NVRAM vagy hogy ez hogy működik pontosan, de továbbra sem használok QoS-t, VLAN-t vagy VPN szervert.
De most már eltűnt az értesítés, miszerint kevés az NVRAM.
Illetve úgy tűnik a net meglódult kicsit, böngészőben sokkal gyorsabban töltődnek az oldalak.
Adtam fix IP-t is az eszközöknek, még a mobil eszközöknek is.


dbius
(veterán)
Blog

Az nvram tudtommal nem törlődik minden esetben (talán sima visszaállításkor sem, ha azt a router beállításaiból GUI alól végzed).

Az összefoglalóból:
"Első körben lehet, hogy csak az NVRAM-ban tárolt beállításokat kell törölni, mert azok közül okozza valami a hibát. Ehhez először áramtalanítsuk a routert, majd a WPS gombot lenyomva tartva ismét kapcsoljuk be, vagy helyezzük áram alá, és a gombot ezt követően is tartsuk még lenyomva, úgy ~15mp-ig. Ez alatt a LED-ek villanása jelzi majd az NVRAM törlését, majd elengedhetjük a gombot, és a router újraindul a rajta lévő firmware alapbeállításaival."

De látható, hogy esetedben azért csak jóval több lett a szabad nvram mérete és ez a lényeg. :K


#82860288
(aktív tag)

Hmm, akkor adtam annak a bizonyosnak egy pofont.
Láttam ezt a leírást az Összefoglalóban, de hiba / probléma nem volt esetemben a nettel kapcsolatban, kivéve néhány lassúságot.
De lehet akkor mégis megpróbálom ezt a módszert is és megnézem úgy mi a végeredmény.


dbius
(veterán)
Blog

Ha már megcsinálod, akkor egy javaslat: ilyenkor soha ne állítsd vissza a korábbi beállításokat (fájlból), hanem mindig ténylegesen nulláról állítsd be manuálisan a routert!


beller
(aktív tag)

Mindenkinek köszönöm a segítséget. Miután semmi gond nincs vele, nem nyúlok hozzá. Az egésszel inkább az a bajom, hogy a korábbi fw-nél nem írt ilyeneket, most pedig közvetlen a frissítés követően igen. Ha előre tudom nem is frissítek, de most már mindegy. Remélem Merlin a következő frissítésnél javítani fogja valahogy.


#82860288
(aktív tag)

Igen, manuálisan csináltam az előbb is, mivel a DHCP szerver tiltva van és most a port forwarding sem fontos.
Megcsináltam a WPS gombos resetet, minimálisan kisebb lett a szabad méret, de semmi más változás, ugyanúgy vannak benne olyan tételek, amit nem tudok beazonosítani vagy nem használom.
Most hagyom így, egyelőre örülök, hogy a böngészésem jobb lett, még a streaming stickem is picit gyorsabbnak tűnik betöltéskor, mint eddig. Remélem nem placebo. :DDD
Köszi a segítséget. :R
Gondolom ez az NVRAM minden routernél ekkora és nem érdemes váltanom esetleg újabb eszközre?


dbius
(veterán)
Blog

Szívesen :K

Nem tudom, hogy az nvram mérete azonos-e gyártónként vagy eszközönként, minden esetre kevésnek tűnik, mert nálam egy két eszközös mesh hálózat van (ac68u a másik router), amiben van vagy 40-50 eszköz, ami lóg az itthoni wifin. 1 vendég hálózaton az okos eszközök, másik két wifin pedig a gépek, tévék, telefonok, stb.

Ugyanakkor erről, azaz az nvram méretéről, telítettségéről pl. Merlin nem tehet (azaz inkább pontosabban fogalmazva túl sokat nem tud tenni), az egyes kiadott firmware frissítések mindig tartalmaznak valamilyen újdonságot, frissebb verziót valamelyik szolgáltatásból, amik azzal járnak együtt, hogy általában több erőforrást használnak, mint korábban.

Ezzel a hibajelzéssel én pl. korábban még nem találkoztam, lehet, hogy már korábban is ilyen telített volt az nvram nálam, de csak most figyeltem fel rá a csengettyű miatt :B


Puro
(aktív tag)

Nézegetem aprón az AC66U-t, hogy vennék, erre 30-55k között van. Az nem túl sok érte? :D


N.otorious
(senior tag)

De, drágák. Nekem van kettő, de 20 ezer alatt vettem mind a kettőt, igaz vagy 2 három éve. Azóta felmentek az árak, de ha most vennék, akkor inkább valami AX-et nézegetnék.

[ Szerkesztve ]


ocsi19
(senior tag)
Blog

Sziasztok!

Egy AC66U B1-es routerem van és olyan gondom van vele, hogy valamiért mindig megszakad a kapcsolat vele. Akár a PC-n (kábellel összekötve), akár tv-n(wireless).
Általában úgy használom, hogy a filmeket erről(router-hez kötött külső HDD, erre töltöm le a downloadmasterrel a filmeket) indítom TV-n keresztül és elég bosszantó, hogy kb 10-15percenként megszakad a kapcsolat. A Tv és a router között kb 6m távolság van.

Tudnátok segíteni ebben ha létezik rá egyáltalán megoldás?

Előre is köszönöm.


ravensky13
(tag)

Hali! Én vettem egy ax68-at és node-ként használom a ac66ub1-t. Így rendesen teszi a dolgát. Amikor ő volt a fő router, random 1 perces kiesések voltak ami rohadtul idegesítő volt (főleg ha homeofficeban egy fontos meeting közben kihal az egész). Én azt tanácsolom hogy engedd el, valami baj van azzal a vassal, vagy használd nodeként.

üzenetek