Asztalos klub - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


kavalkád
(aktív tag)

tudja valaki mi ennek a produktumnak a hazai elnevezése?


thomgrande
(tag)

Azt sem nagyon értem hogy mire jó. Leginkább munkalap összehúzásra tudnám elképzelni de akkor az egyikből a menetet ki kell fúrni. Te mire használnád?


Viperator
(őstag)

Nútanya is lehet.


kavalkád
(aktív tag)

jó nyomon jársz!

vettem egy használt ágyat és ilyennel van összefogatva. nyeklett az egész, gondoltam meghúzom a csavarokat, de annyira silány minőség, hogy az összehúzó csavar eldeformálta az egyiket, a másikból meg kitépte a menetet. el nem tudom képzelni milyen anyagból gyártották, kézzel összenyomtam az egyiket :)

így jobban meg lehet érteni hova kell:

lecseréltem tönkanyára, kíváncsiságből érdekelne mi ennek a neve.

update: Viperator, köszi az infót!

[ Szerkesztve ]


thomgrande
(tag)

Én ezt úgy oldottam meg hogy passzoló félcső darab és lazulás mentes anya.


pali923
(aktív tag)

Tartsd meg ez a tönkrement cuccost alátétnek, és a csavarra csavarj rá egy rendes anyát, alátéttel természetesen. De a tönkanya is jó lehet természetesen.

[ Szerkesztve ]


gaboka75
(tag)

Ha még aktuális, a kék Bosch-ra van egy hétvégi akció a Zákánynál.


pacman_123
(tag)

Na bocsi, ritkábban fórumozok, de akkor álljon itt más porszívókról vélemény :) Nagyon más ... de annyira mégsem.

Tfe írt ugye egy elpusztíthatatlan Makitáról, akkor én is írok egy szintén elpusztíthatatlan OBI "sajátmárkás" NTS 25 L névre hallgató pornyűvőről. Bocsi csak így tudom linkelni mert tán "discontinued", de hasonszőrű tesót lehet ma is kapni.

9 éves, ez már mindent is szívott, tényleg, még betoncsiszolatport is (burkoló melósok ba**tak hozni magukkal porszívót, hát odaadtam nekik, a cikonos leválasztóval együtt. Visszajövök, látom dolgoznak vele a ciklon nélkül! mondom ba***átok meg, miért kötöttétek le??? "Há főnök, mer nem szív úgy" Nem-e ... na mostazonnal visszateszitek, miután kifújtam az összes sz*rt a szűrőből, a lamellák teljesen betömődve, eltűnve, porszívó persze már hajszárító melegségű levegőt fújt ki. Azt hittem megüt a guta. "NEM!! veszitek le a ciklonról, ha már az enyémet használjátok!" Na ennek volt kb 3 éve). De azóta is szív, megállás nélkül. Hangján se lehet nagyon hallani hogy csapágyas lenne, vagy nagyon melegedne .... teszi a dolgát.

A zindekszes hobbiasztaloson volt egy vita/elmélkedés mi hogyan ront egy porszívó hatékonyságán (függetlenül a márkájától). Ciklon nélkül, ciklonnal, cső fajtája, stb. Korábban a vákumhatás változását teszteltem Bernoulli-csöves módszerrel, érdekes tanulságokat hozott. Cső hossza, milyen cső, belül sikfalú vagy bordázott-flexibilis, 2x45 fok irányváltás <> egyszer 90 fokkal, stb.

Aztán ez a hobbiasztalos elmélkedés szült a napokban egy videót is, ahol az NTS 25-öt összeeresztettem egy szintén "obis" Einhell-el (TC-VC 1930 SA), ez utóbbi 2 éves de ment eddig max 20-30 percet, tehát vadiújnak tekinthető. Mindkét porszívó 1500W-os papíron, hát nézzük mit mutatnak a számok (bár ugye, nem a számokkal szívunk, hanem porszívóval ...). Egy anemométerrel megmértem különböző körülmények között a:

- szélsebességet (m/s)
- szállított levegő mennyiségét. (CMM, Cubic Meter per Minute, azaz magyarul m3/perc)

https://www.youtube.com/watch?v=_GF5BRhyV_A

Ha nincs kedved a videót megnézni, a végén van egy táblázat de itt is betettem:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166986295&t=9104263

A lényeg: a számok azt mutatták, hogy, igen, romlik ciklonnal a hatékonyság, de nem annyira, hogy ne szívná el így is tökéletesen a fűrészport. De azt is mutatták, hogy nagyon nincs szégyenkeznivalója, egyik porszívónak sem a kétszer-háromszor-ötször-tízszer annyiba kerülő társaihoz képest. Nagyon nincs :) Össze kell hasonlítani a gyárilag megadott értékeket (már amelyik porszívóhoz megadják), és lesz meglepi.

Illetve az is nyilván egy téveszme, hogy ha 30%-kal romlik ciklonnak pl. a szállított levegő mennyisége, akkor az 30% el nem szívott port jelent. Hát nagyon nincs ilyenről szó (egyik fórumtárs így elmélkedett), ezt 9 év tapasztalata mondatja velem.

OK, ebben nincs blútúsz, hogy akár telóról is rá tudj nézni, meg indítani. Meg wifi hogy berendelje magának a porzsákot ha elfogyott (nem tudom van-e ilyen, de hűtő már tud rendelni tejet, ha kifogyott, ilyen miért ne legyen :D) . Meg nem, nem rázza le a szűrőről a port, meg nem, nincs 6 szintű előszűrés benne. Meg igen, lehet hogy 75 dB a zajhatás, nem 60.

De: az alapkövetelményt, ami az hogy port szívjon el/fel, annak tökéletesen megfelel, 9 éve (OBI-s porszívó: "5 év gari?? Fogd meg a porzsákom ..."). Tudnak ők is szerszámról indulni.

Nem mondom hogy ilyet vegyél, meg ezek a Maki/Bosch/Festool porszívók biztos , hogy bitangjók, szervízhátterük jobb lehet, alkatrészellátás, stb.

De .. na :) (OBI-hoz is mai napig lehet szűrőt, porzsákot kapni, és egyelőre 9 év után annyit "kért", hogy cseréltem benne szűrőt, ezt a videóban is elmondtam)

[ Szerkesztve ]


generatoros
(tag)

pacman nagyon jól leírta amit erről gondol, csak megerősíteni tudom. nem érdemes 5x ös pénzeket költeni porszívóra. az enyém is 7 éve hiba nélkül teszi a dolgát. igaz nem obi hanem lidl . szerintem csak a címke más.


kavalkád
(aktív tag)

görgős állványhoz görgőt hol lehet olcsón beszerezni?


tfe
(tag)

A bosch-ban pont az a szép, hogy nem kell hozzá porzsák. Soha ilyen tiszta szűrőt nem láttam, mint abban. (előszűrő FTW)

A makihoz, festoolhoz ofcoz mai napig kapható porzsák, pedig egyik sem mai darab. Vicces, hogy fajlagosan a festool porzsák az olcsóbb (asszem jelentősen)

Mindegyik hangos, baromira, felteszem a fülvédőt általában.

Ha építkezni kellene megint, akkor a makitát venném, azt szerintem már lépcsőn is ejtettem le. Szívtam vele a betonportól kezdve a glett/vakolaton át a fa csiszolatig mindent is. Az asszony a térkövet is porszívózta vele. Elpusztíthatatlan, asszem most 8 éves és kis karbantartással hozza ugyanazt a szintet, mint újkorában.

A kézi gépekhez az alap porszívóm a festool (a csöve világbajnok, ahogy nézem a parkside is megirigyelte). Más dimenzió, kényelmes, szív, praktikus, és az összes sajátmárkás gépre mindenféle átalakító nélkül felrakható (ez baromi fontos, ezert hanyagoltam a makit egy idő után)

De ha egyetlen porszívót vehetnék, akkor az tuti a bosch lenne. Valahol a kettő között van, mindenféle szempontból.


MDMA
(tag)

Faaak. Tímár szerszámnál megrendeltem előbb.
Na sebaj, visszautasítom a vásárlás utáni kognitív disszonanciát. :DD
Köszi az infót azért.


MDMA
(tag)

Köszi pacman, nagyon jól összeraktad. Kár, hogy nem hamarabb, de majd a következő érdeklődő megtalálja és tanul belőle.
Én már berendeltem a Bosch-t, ami biztos szintén jó lesz csak sokkal többet fizettem érte. Majd a következő randin mondom a csajnak, hogy én kék Boschal szívom fel a port. :))


ViktorSz
(tag)

Én is porszívó vásárlásán gondolkozom és meggyőztél a kék géppel kapcsolatban,de ha azt mondod ugyanolyan hangos,mint egy parkside,akkor lehet inkább hanyagolom.
Nekem már fültokkal együtt is lerobban a fejem,pont ezért is váltanék már valami jobbra.
Ahogy nézegetem a gyári dB adatokat teljesen lényegtelen mit írnak,mert minden yt-videón sokkal magasabbat mérnek...

A telefonom 86dB-t mér a PS-nál,de az semennyire sem hiteles,szóval nehéz mihez hasonlítani :F .

[ Szerkesztve ]


tfe
(tag)

Fogalmam sincs, nincs PS porszívóm.
A Bosch kb annyira hangos, mint a makita vagy a festool, annyi előnye van, hogy fixen a szekrénybe van építve a gérvágó alá, szóval halkabb :)

Ha tippelnem kellene, akkor a PS hangosabb ezeknél, ez ilyen mezei ipari porszívó hangerő :)


kavalkád
(aktív tag)

ha műhelybe kell - és van rá lehetőség - akkor építs egy kis "kuytaólat" mellé és tedd ki oda. süketüljön meg a szomszéd :)


ViktorSz
(tag)

Igazatok lehet,jó ötlet ez a kuckóépítés.Pont elférne beépítve a munkaasztal alá,onnan pedig elérné a gérvágót+egyéb rácsatlakoztatott gépet.
A PS meg marad majd a körfűrész alatt,az egyébként is annyira hangos önmagába,hogy a rákötött pirszívó már nem /*-oz.


Skillet
(addikt)
Blog

Hali
Kis segítséget kérnék. Egy ajtók nélküli falra fúrt szekrény tervéről lenne szó.
Magassága és mélysége 30-35cm körüli, szélessége (hossz) 252cm lesz. Hátfal bútorlap. Függőleges lapok: 3db (az oldal lapokon kívül), vagyis nagyjából 60cm-enként. Összeszerelés lapostiplivel. Kérdés: a megrendelő úgy szeretné, ha az alsó és a felső lap futna végig, vagyis az alsó és a felső lap fogná közre az oldalsó lapokat (is... tehát mind az 5 függőleges lapot). Ez így mennyire szerencsés? Én felső szekrényt sosem csináltam még így, mindig úgy szereltem, hogy a két oldalsó fogja közre az alsó és felső lapokat.

Teljesen másik kérdés: van egy bükk vágódeszka, amit rendeltem és megjött, de picit meg van vetemedve, ezért billeg az asztalon. Lehet valamit csinálni vele, vagy cseréltessem?
:R


NeoPampalini
(senior tag)

Szekrényhez: semennyire sem szerencsés, szimpla fizika. Ha akarod, mutasd meg neki ezt a videót: [link]


Skillet
(addikt)
Blog

Én is így gondoltam. Múltkor egy tolóajtós cipős szekrényt kellett javítani, szétesett. Nem volt szerencsés úgy tervezni, hogy az oldalsó lapok fogják közre az alsó és felső lapokat. Az ajtót ahogy nyitja/csukja és ezzel nekicsapkodja az ember az oldalsó lapoknak, kilazul a ragasztás és szétesik a szekrény.
Szóval ja, nem lenne okos megoldás szerintem sem, csak gondoltam rákérdezek, hátha van valami, amiről nem tudok :B
Én a hosszát sem értem amúgy, mert semmi sem indokolja, hogy 1 darabból legyen a szekrény, de ragaszkodnak hozzá.
A többi része amúgy jó lehet? A hátfal is 18-as bútorlap.
[kép]
Az alsó az eredeti terv volt.

üzenetek