Asztalos klub - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


pacman_123
(tag)

Na bocsi, ritkábban fórumozok, de akkor álljon itt más porszívókról vélemény :) Nagyon más ... de annyira mégsem.

Tfe írt ugye egy elpusztíthatatlan Makitáról, akkor én is írok egy szintén elpusztíthatatlan OBI "sajátmárkás" NTS 25 L névre hallgató pornyűvőről. Bocsi csak így tudom linkelni mert tán "discontinued", de hasonszőrű tesót lehet ma is kapni.

9 éves, ez már mindent is szívott, tényleg, még betoncsiszolatport is (burkoló melósok ba**tak hozni magukkal porszívót, hát odaadtam nekik, a cikonos leválasztóval együtt. Visszajövök, látom dolgoznak vele a ciklon nélkül! mondom ba***átok meg, miért kötöttétek le??? "Há főnök, mer nem szív úgy" Nem-e ... na mostazonnal visszateszitek, miután kifújtam az összes sz*rt a szűrőből, a lamellák teljesen betömődve, eltűnve, porszívó persze már hajszárító melegségű levegőt fújt ki. Azt hittem megüt a guta. "NEM!! veszitek le a ciklonról, ha már az enyémet használjátok!" Na ennek volt kb 3 éve). De azóta is szív, megállás nélkül. Hangján se lehet nagyon hallani hogy csapágyas lenne, vagy nagyon melegedne .... teszi a dolgát.

A zindekszes hobbiasztaloson volt egy vita/elmélkedés mi hogyan ront egy porszívó hatékonyságán (függetlenül a márkájától). Ciklon nélkül, ciklonnal, cső fajtája, stb. Korábban a vákumhatás változását teszteltem Bernoulli-csöves módszerrel, érdekes tanulságokat hozott. Cső hossza, milyen cső, belül sikfalú vagy bordázott-flexibilis, 2x45 fok irányváltás <> egyszer 90 fokkal, stb.

Aztán ez a hobbiasztalos elmélkedés szült a napokban egy videót is, ahol az NTS 25-öt összeeresztettem egy szintén "obis" Einhell-el (TC-VC 1930 SA), ez utóbbi 2 éves de ment eddig max 20-30 percet, tehát vadiújnak tekinthető. Mindkét porszívó 1500W-os papíron, hát nézzük mit mutatnak a számok (bár ugye, nem a számokkal szívunk, hanem porszívóval ...). Egy anemométerrel megmértem különböző körülmények között a:

- szélsebességet (m/s)
- szállított levegő mennyiségét. (CMM, Cubic Meter per Minute, azaz magyarul m3/perc)

https://www.youtube.com/watch?v=_GF5BRhyV_A

Ha nincs kedved a videót megnézni, a végén van egy táblázat de itt is betettem:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166986295&t=9104263

A lényeg: a számok azt mutatták, hogy, igen, romlik ciklonnal a hatékonyság, de nem annyira, hogy ne szívná el így is tökéletesen a fűrészport. De azt is mutatták, hogy nagyon nincs szégyenkeznivalója, egyik porszívónak sem a kétszer-háromszor-ötször-tízszer annyiba kerülő társaihoz képest. Nagyon nincs :) Össze kell hasonlítani a gyárilag megadott értékeket (már amelyik porszívóhoz megadják), és lesz meglepi.

Illetve az is nyilván egy téveszme, hogy ha 30%-kal romlik ciklonnak pl. a szállított levegő mennyisége, akkor az 30% el nem szívott port jelent. Hát nagyon nincs ilyenről szó (egyik fórumtárs így elmélkedett), ezt 9 év tapasztalata mondatja velem.

OK, ebben nincs blútúsz, hogy akár telóról is rá tudj nézni, meg indítani. Meg wifi hogy berendelje magának a porzsákot ha elfogyott (nem tudom van-e ilyen, de hűtő már tud rendelni tejet, ha kifogyott, ilyen miért ne legyen :D) . Meg nem, nem rázza le a szűrőről a port, meg nem, nincs 6 szintű előszűrés benne. Meg igen, lehet hogy 75 dB a zajhatás, nem 60.

De: az alapkövetelményt, ami az hogy port szívjon el/fel, annak tökéletesen megfelel, 9 éve (OBI-s porszívó: "5 év gari?? Fogd meg a porzsákom ..."). Tudnak ők is szerszámról indulni.

Nem mondom hogy ilyet vegyél, meg ezek a Maki/Bosch/Festool porszívók biztos , hogy bitangjók, szervízhátterük jobb lehet, alkatrészellátás, stb.

De .. na :) (OBI-hoz is mai napig lehet szűrőt, porzsákot kapni, és egyelőre 9 év után annyit "kért", hogy cseréltem benne szűrőt, ezt a videóban is elmondtam)

[ Szerkesztve ]

üzenetek