Asztalos klub - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


generatoros
(tag)

nem vitatom azt , hogy profi, de még ma is van cég aki 150 ért kínálja, ez szerintem a blum nevet is magába foglalja.. a festool profizmusát sem vitatom, de az áraik elszálltak az égbe, még akkor is ha igen vacak a forint értéke. van egy festool csiszolóm és egyáltalán nem vagyok elájulva mert egy jobb minőségi cucc nem harmincszor szarabb mint ahogy az ár alapján ez felsejlik. na de ez már a kinek a papné kinek a pap fennforgásának esete. meg hát ugye lehet dicsekedni fűnek fának, hogy én bezzeg csak festool gépekkel dolgozom. aztán akinek sok a pénze az is hajlik arra, hogy a maga lovát dicsérje.


ViktorSz
(tag)

Sziasztok!
Tud valaki olyan gyantaoldószert,ami nem bántja a vizes bázisú lazúrt?
Egyelőre csak a denaturált szeszt próbáltam,le is viszi a gyantát,de sajnos egy kicsit a festéket is.

[ Szerkesztve ]


sbeela
(csendes tag)

Apám mindig petroleummal mosta le...


tfe
(tag)

Nem tudod újralazúrozni a kérdéses részeket ? Saccra minden meg fogja enni, ami a gyantát viszi...


tfe
(tag)

Kicsit túlzásba esel szerintem.
Egyrészt az, hogy valaki annyiért adja, még nem jelenti azt, hogy annyiba kerül. Írtuk, hogy most éppen 100 körül van, a blum ráadásul kampányszerűen évente 1-2x szokta akciózni ezeket a cuccait, tipikusan féláron adva őket. Botsáska, ecodrill, bármi ilyen kiegészítő. Ahogy epmd is írta, ő 30k-ért vette egy ilyen akcióban.

A festool a tipikus esete a diminishing return elvnek. Picit jobb, mint a többi _teteje_, ezért elkérnek egy prémium felárat, de ez a kanyarban nincs az általad emlegetett 30x-os szorzónak. ETS-EC 150 most éppen 270 (baszki, ennek is rendesen felment az ára). A 30-as szorzóval számolva 9e HUF lenne az általad "kicsit" szarabbnak titulált ellenfél, ha arányaiban nézzük. Ennyiért kapsz 3-4db 10-es karton makita papírt, ami tényleg az alja, nemhogy egy rendes gépet. A 40-50k körüli makita _is_ egy kalap szar a festoolhoz képest, minden tekintetben, nem "egy picit rosszabb", pedig ez árban már egy másik nagyságrend az általad emlegetetthez képest. (kezed szétrázza 10p után, elszívás semmit nem ér, súlypont szar, elmászik az anyagon, stb)

Részemről a legtöbb gépem makita, ezeket cserélgetem kék bosch-ra, meg van pár kritikus, kimondottan faipari gép (merülő, csiszoló, maró), ami meg festool. De ha ezt te dicsekvésnek érzed, akkor szerintem hagyjuk a francba, mert semmi értelme, de tudom, hogy előszeretettel állsz bele az emberekbe, főleg ha bármi profi eszközt emlegetnek.


generatoros
(tag)

visszautasítom a sok szarságot amit írtál. először is én aztán igazán nem akartalak se téged, se másokat megbántani. sajnos az a te bajod , ha beleállásnak mondod azt amikor nem értek egyet a magas árakat dicsérő emberekkel. lehet túloztam a 30x os árral de a 15x-ös is sok, sőt a 10x-es is. szóval , csak ,hogy értsd , nem írtam azt hogy kicsit szarabb, hanem egy jobb minőségű. nagyon szeretném , ha tudomásul vennéd, hogy soha senkit nem szerettem semmilyen formában lejáratni , megbántani , ne adj az isten sértegetni. egyszerűen van véleményem az árakról, mint ahogy minden embernek.


tfe
(tag)

Már bocs, de milyen "szarságot" írtam ?
Próbálok érvek mentén vitázni, de így nehéz lesz.


York
(tag)

Arrol mar ne is beszeljunk, hogy ki lehet fogni festool es mas brand gyartok (makita, dewalt, bosh stb.) jo allapotu gepeit is hasznaltan, es maris egy kategoraval jobb gepet tudsz venni egy kategoriaval olcsobban.
Nezzuk a tenyeket, tobb gyarot hasonszoru gepet kerestem ki, igaz nem a belepo szint, de azonos funkcionalitasu kinezetu gepek igy segit osszehasonlitani az arakat:
HILMANN: 66eft (94eft-rol)
MSW: 81eft (91eft-rol)
Makita BO6050J: 140eft
Bosch GET 75-150: 160eft
Metabo SXE 150: 166eft
Festool ETS EC 150: 252eft
Mirkat most nem talaltam hirtelen :).
Itt az eleje meg a vege kozott van 4x szorzo.
Ha a nevenincseket kivesszuk akkor 2x a szorzo...
De hobbista es hobbista kozott is van kulonbseg, van aki megteheti es meg is teszi, hogy draga gepekkel dolgozzon, van ki meg a legolcsobb gepekkel dolgozik es elegedett veluk, es nem erti miert kellene dragabb gepet vennie.
Az aki meg ezzel keresi a penzet, o meg azt nezi, hogy meddig fog termelni neki a gep problema nelkul, vagy ha 2 hetente elhagyja leejti osszetori (pl. az alkalmazott) stb. akkor ez alapjan vesz gepet...
Van aki nem vesz fel fultokot (fulvedot), szemuveget stb. mert hulyseg, van akinek meg az az elso...


York
(tag)

Harom festool gepem van:
kis Domino: ezt imadom, konkurenciaja nincs... hasznaltan vettem 220 korul
Merulo: elotte makita volt (ismeretsegi korbe ment tovabb) nem erzek nagy kulonbseget, kenyelmesebb a magassag allitas, van hasito ek, de ha lapanyagot szabsz akkor nem szamit, viszont nincs sinbol kigrasgatlo ez hianyzik. hasznaltan vettem mondjuk 120eft (tobb mindennel egyutt es a vegen pofatlanul lealkudtam :) a csomagot)
Dekopir: elotte elosebb bosch volt, picit szukebb ivet lehet vele vagni, mert alul megvezeti oldal iranyba a lapot, az elso az workzone volt na azt hagyjuk :D arra a bosch ott vagot ahol akartam, a workzone meg nagyjabol arra ment amerre akartam :) (ives minta vagasok) . hasznalt 60eft (ez piszok jo vetel volt 80-100 korul latni hasznaltba)

[ Szerkesztve ]


ViktorSz
(tag)

Köszi!
És az nem szedi le a vizes lazúrt?


varsam
(őstag)

Tudtok ajánlani valami jóféle excentert?

Most van egy Bosch GEX 125-150 AVE gépem, aminek másodszorra törik el a tányért rögzítő része (826-os alkatrész legalsó része), nagyon bosszantó módon. Nagyon jó gép, jó vele dolgozni, de nincs benne szerintem 30 üzemóra összesen és másodjára hal meg. Valami öntött alu ez a rész és egyszerűen kettétörik.
Most megveszem bele újra az alkatrészt (gari már lejárt), de el fogom adni és kellene helyette valami más 150-es gép, hasonló 50-100eFt-os árkategóriában).


pacman_123
(tag)

"Főleg, hogy meg lehet oldani sokkal olcsóbban is hajszálpontosan, csak persze lassabban."

Én konkrétan "ingyen" oldottam meg :D Jó, jó dolgok ezek az előre gyártott műa vagy alu sablonok. Azért a 100-150K-s árat barokkos túlzásnak érzem (otthoni pár szekrényajtóra meg főleg)

A terv: Pár szekrényajtónak azért fel lehet mérni a furatközepeit kombiderékszöggel/mérőszalaggal is.

B terv: kis átgondolással, méricskéléssel, kb fél óra munkával, egy kis darab vékony és egy kis darab vastagabb rétegelt darabból tökpontos sablont lehet készíteni. Főleg, ha a sablont nem fúrásra, csak a furatközepek feljelölésére használjuk, egy jó fafúró hegyes végét felhasználva. Arra a pár furatra végig pontos marad (már ha pontosan csináltuk meg).

C terv: szerntem ma már mindenki rokonságában/ismeretségi körében van valakinek 3D nyomtatója. Tele van a thingiverse ingyen letölthető 3D modellekkel. Ez pl itt igen jónak néz ki, az ajtó és korpusz oldali furatokat is fel lehet jelölni vele.
https://www.thingiverse.com/thing:6134047

Annyira nem sokat, de 20 szekrényajtót ráütődő kiventőpántokkal biztos feltettem már a sima, mérőszalag/kombiderékszög módszerrel, olyat is amin nem 2, hanem 3-4 kivetőpánt is volt, mert "bazinagy" volt. Oszt' mindegyik ajtó felment a helyire :)


epmd
(tag)

Mondanám hogy nézd meg a Flex-nek a kefementes gépeit.Csak most néztem,amit 3 éve vettem(150est) 104 rongyért az most 150 rongy lett. :Y

[ Szerkesztve ]


York
(tag)

Ilyen sablonja van a hettich-nek is par fillerert...


pacman_123
(tag)

Most nézem hogy Pali linkelte is.

Nyilván nem a 3D nyomtatás lett volna a fő vonala a mondandómnak, hanem hogy sablon nélkül is, simán. Sosem láttam meg mutatta meg senki az első ajtóm előtt, hogy kell. Kicsit utánanéztem, egy ilyen kivetőpántnak hova kell a furatait fúrni, megnéztem egy létező szekrényt, megnéztem 2 YT videót. 2 kisebb teszt bútorlapdarabon mértem, feljelöltem, fúrtam, sikerült. Ugyanezt az élesen, többször ... oszt jónapot :)

De ja, egy sablon sokat segít.


pacman_123
(tag)

Nem hagyott nyugodni ez a "filléres Hettich", bettem Cura alá, mit mond rá. 38 gramm PLA (230 Ft anyag), másfél óra alatt megvan. (mármint az én "tetűlassú", v1.0, ósdi nyomtatómmal, egy mai nyomtató ezt simán lerendezi 30-40 perc alatt )

Szóval ha valakinek van otthon 3D nyomtatója, vagy a szomszédpistikének ... igenis megéri kinyomtatni. A Hettich-es sablonért el kell menned, mondjuk az OBI-ba, sorbanállni, megvenni 900 Ft-ért, hazavinni. Vagy netről megrendelni, amíg ideér az plusz idő, + postaktsg ... versus 230 Ft és rossz esetben másfél óra alatt a kezedben van.


Winner_hun
(félisten)
Blog

viszont nincs sinbol kigrasgatlo ez hianyzik
Ez nem az?


zoli03
(őstag)

Ha valaki olcsón akar kivetőpánt sablont, ami nem csak jelölésre jó, akkor Kínában már sokféle van, pl:


Ennyiért egy hobbistának sem drága szerintem, lassan már minden feladatra gyártanak sablont Kínában elérhető áron.


pali923
(aktív tag)

Pár évtizede, mikor még nem barkácsoltam, meg szerintem még a Blum sablonok sem léteztek, kellett 5-6 ajtóra kivetőpánt. Elvittem egy asztalos műhelybe ahol a fúróállvány alá beraktak egy deszkát amire 2 léc volt szegezve derékszögben. Odaillesztették az ajtókat, a fúrógép meg pontosan kifúrta a megfelelő helyre a 35mm-es lyukakat.
Lehet ilyen sablont is csinálni, csak a fúróállvány alatt kell a sablon helyét megjelölni vagy rögzíteni.


Kiscsőke
(aktív tag)

Ugyanezzel a módszerrel fúrtam én is a kivetőpántok helyét kilenc darab szekrényajtón. Annyi különbséggel, hogy a ruhásszekrény ajtaján a középső furatot nem sarokhoz illesztettem.

[ Szerkesztve ]

üzenetek