Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


f.lorand
(senior tag)

Átlátszóság Namíbiában? Á, szörnyű. Ja nem.
Brutál. Mutatok nyerset, semmi feldolgozás, ahogy kijött a Canonból. És nem valami csoda gépből, kis belépő APS-C 10 évvel ezelőttről. 120 mp, nincs görbézve.

Szóval a tejút szabad szemes. De nem úgy, mint itt. Minden halmaz látszik, a porfelhők is, illetve a fényesebb ködök mind szabadszemesek. Goto nélkül rájuk lehet állni.

Állatok? Első éjszaka gyalog mentem ki, olyan 3 km-re a tábortól észlelni. Mikor a sakálok a közelemben kezdtek el vonyítani, megdöntöttem a felszereléssel hazafutás allltime rekordját és onnan már csak terepjáróval mentem ki éjjel.

Felszerelés: 200/800 Newton, EQ-6, ezekkel mentem ki.

Expedíciós fotók:
első
második
harmadik

[ Szerkesztve ]


Jim-X
(őstag)

Csodalatos kepek :Y :R Tiszta "Istenek a fejukre estek" feeling :K :B

Amugy az elso spotomnal itt a kozelben amit kivalasztottam, legelso ejszaka meglatogatott egy vaddiszno...belevilagitottam a szemebe a fejlampammal, de tisztes tavolsagban elcsortetett mellettem a bokrokban :DDD Vegig ugrasra keszen, hogy bepattanok a kocsiba...
Ugyhogy azota egy masik, uresebb terepet talaltam, ami jobb is, minden szempontbol :D


t72killer
(titán)
Blog

Re átlátszóság: :R :R, szuperszuper, ez nagyon jó hír! Zöld fokra ezért "nem merek" lemenni, valahogy nemigazán ömlenek onnan az asztrofotók mint pl Namíbiából, D-Afrikából, Ausztráliából, Kanáriról.

Nem semmi eszközparkot vittél le :R! A mechanikát be kellett csekkolni a nagy bőröndbe? Nekem most pont ez a vacillám, tracker helyett veszek egy normális utazómechanikát. Ha működik a neoprén búvárruhába csavart nehézmecha nagybőröndbe projekt, akkor veszek egy öreg harcos HEQ5-öt, ha viszont a fedélzeten kell kézipoggyásszal szerencsétlenkedni, akkor lecsapom az akciós AL55i-t. (nekem csak egy 9centis APO megy rá, esetleg a nagyobbik, 105mm-es)


f.lorand
(senior tag)

Én bőrönden adtam fel igen, nagyon alaposan becsomagolva. De a távcsövet is. Csak kiszereltem mindent belőle és a csőbe ruhákat pakoltam, majd Namíbiában összeszereltem.

[ Szerkesztve ]


f.lorand
(senior tag)

A súlyhatárra kell nagyon figyelni, az a nehéz. Pl az utolsó távcsőnél én egész komoly műalkotást csináltam apámmal, ahogy grammról-grammra könnyítettük ki a távcső hordozására van műanyag csatornacsövet. Mert azt nem szedtem szét.


f.lorand
(senior tag)

Egyébként ezzel a csomaggal Namíbiában félreállítottak (4 kommandós fekete figura vitt el gépfegyverekkel). Eltartott egy ideig megmagyarázni, hogy nem valami fegyvert adtam fel csomagként.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

Azigen, ez már iparművészet kategória :R :Y .
Igen, erre a Newton a legjobb alany. Hmm, lehet a 105-ös tripletet is vihetném így :R , szumma 4 csavar és lent a lencse, a karbon tubussal meg krikettezni is lehet, nemigen számít :)) .


.mf
(veterán)

Ez mekkora :)) Nagyon tetszik ez a hordtáska :)
De jó, hogy most már AM5 és társai is léteznek... NEQ6 önmagában 18 kg, míg AM5 mindössze 5, így már könnyebb asztrofotós felszereléssel utazni.
Meg úgy tűnik, ilyeneket házilag is sokkal egyszerűbb készíteni, mivel évtizedek óta elérhető alkatrészekből állnak: 2 léptetőmotor, 2 hullámhajtás áttétel; valamint egy onstep vezérlés - pl. egyik és másik DIY projekt a youtube-on. Remélem sok hasonlót látunk még hamarosan, és lenyomják az (elég drágán mért) gyári megoldásokat.


Jim-X
(őstag)

Az nem semmi :C :R

En iden Spanyolorszag zegzugos seeiing spotjait akarom bebarangolni, keso nyaron-osszel, amikor mar vege a repulos versenyszezonnak :))


f.lorand
(senior tag)

SN 2024gy szupernóva
Nagyban itt: https://fenyeslorand.hu/ngc4216/


Pulsar
(veterán)
Blog

jó kép mint mindig :R
Durva az urbanastrophotography-s összehasonlítás.


t72killer
(titán)
Blog

Szuper anyag, hozzájuk már kell a nagyobb cső :R.
A cikkben van egy pici typo: " A képen fehér a jelölt SN 2024gy fehér törpe életcikulása végére érve Ia" életciklusa :R


f.lorand
(senior tag)

Köszönöm, javítom!


.mf
(veterán)

Ha már, akkor van egy Vigro-halmaz is A címadó objektumról rész első sorában :)

Az urbanastro oldalban nekem az a legérdekesebb, hogy milyen szép eredményeket hoz ki ennyire fényszennyezett helyen. (Mondjuk az enyém még annál is fényszennyezettebb :DDD bár most átnézve a lightpollutionmapet, szüleim a város szélén már csak bortle 6, azt hittem annál még erősebb a fényszennyezés náluk...)


f.lorand
(senior tag)

Senior elütő vagyok, köszi azt is javítom.


.mf
(veterán)

Auróra-trikolor a mai napra :) (Nap képe lett a NG Mo-n :) )


consono
(nagyúr)

Szép!


f.lorand
(senior tag)

Nahát! :) Ez menő. Azt megérdezhetem, ezen mennyire kellett utómunkában erősíteni, hogy a trikolor arányok ennyire szépen látszódjanak?


.mf
(veterán)

Köszi!
Alig :) Raw-t nem fogad a képfeltöltés, de itt egy kép a rawról, már azon teljesen jól átjöttek a színek, leginkább csak az expón kellett kicsit emelni, az obi torzítását és peremsötétedését kivenni.


t72killer
(titán)
Blog

Nagyon szépet fogtál ki :R Ez Lappföld?

Más: a Kárpát-medencére (komplett, Brassótól a Graz feletti Alpokig) tudtok használható felhőtérképet/előrejelzést ajánlani? Példaképp a miénk ilyen (váá, tudom, rossz kontinensre költöztünk :DDD ). Nyáron lesz egy autós szabad hetem Mo.-on és természetesen jön az asztrokacat relatíve mobilis fele, mindenképp ki szeretném belőle hozni a maxot, Bp kb 400km sugarú körében mobilis leszek, ami talán ad esélyt a legaszályosabb hónapban felhőkkel szemben:R.

[ Szerkesztve ]

üzenetek