Autóápolás, karbantartás, fényezés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


sutszi
(veterán)
Blog

Igaz, hogy nekem más típusú [bőr] rajta, de ez elég nagy kopás szerintem. Nekem még nincs benne 20 ezer...de majdnem. 17-18 ezer ment bele azóta. Majd megnézem alaposan, hogy milyen. De nem vettem észre rajta kopást...


DeathAdder
(veterán)

A másik 2007es autóm gyári kormányán nincs ekkora kopás, amiben már (óra szerint) 380 ezer van.

Nem tudom, lehet ráveszem magam, hogy megint megcsináltassam, de gondban lennék hogy hova vigyem és milyenre csináltassam, ezt mindenképp gyári kinézetűre akartam, de sajnos nem lett túl időtálló.


sutszi
(veterán)
Blog

Szerintem ez 2 tényezős képlet. 1. Anyagminőség. 2. Ápolás + tisztítás. Én az IKEA szettet vettem meg. Ezen kívül Green Start és IPA higítva amit használok... Nemrég használtam Armorall semi-matt ápolót. Az is jó volt... Nekem azért szokott izzadni a kezem... Meg főleg ballal használom, szóval ha lenne valami nálam akkor azt ott kell keresni. Tényleg megnézem legközelebb.


Peti78
(őstag)

Meg attól is függ, hogy munkáskéz-e vagy irodai. Van-e gyűrű avagy nincs. :)


nebulo5
(senior tag)

Kb 3 éve elkövettem azt a hibát, hogy a műszerfal tisztító trutyival átitatott kendővel áttörölgettem a gyárilag bőrözött kormányt, amin már kopás nyomai is voltak. Mire észrevettem, hogy nem a kormányon lévő dzsuvától lett sötét színű a törlőkendő, hanem a feloldott bőrfestéktől, addigra már menthetetlen volt! A fekete szín helyett "szép" szürke lett a kormány... Elkezdtem megoldást keresni a fakóság eltüntetésére és eljutottam egy bőrfestéket forgalmazó Kft.-hez, akiknél sikerült kemény 800 Ft. körüli összegért beszerezni a festéket. Felhasználói utasítást is adtak mellé. Be is festettem a kormányt! Gyönyörű "gyári új" kormányom lett! A gond csak annyi volt, hogy a jelzett 2 - 3 nap helyett még az 5. napon is ragadós volt a kormány. Berágtam, és egy autós üzletben kb. 4 - 5 ezerért vettem egy a kormányra erőszakolható bőr kormányvédőt. Majd ezzel közlekedtem vagy fél éven át. Aztán kíváncsiságból leszedtem a kormányvédőt és örömmel konstatáltam, hogy már nem ragad és jól is néz ki, újszerű állapotú! De néhány hónap eltelte után csak visszaraktam a kormányvédőt, mert hogy egy kicsit vaskosabb lett vele a fogás, azt megszoktam és hiányzott. Már több mint 2 éve használom a védőt, ami nem kopik/szürkül. Hogy a festés meddig tartana rajta a védő nélküli mindennapi használattól, azt nem tudom tapasztalatból megmondani, de a festékről írt véleményeket olvastam valahol, és azok pozitívak. Estefelé leszek otthon, ha esetleg valakit érdekelne a gyártó elérhetősége, remélhetően az üvegcse etikettjén meg találom és ide írom!


Drughi
(addikt)

Üdv!

Egy alap motormosást szeretnék otthon csinálni. (még nem tudom, hogy olajcsere előtt vagy után)

A közeli érmés mosóban van "motormosás" opció. Egyáltalán engedik? Gondolok itt a szennyvízbe jutó olajról és egyebekről...

Eddig otthon csináltam magamnak brigécióllal,APC-vel, meg pár ápolóval, de most gyorsabban végeznék vele.
Mit, hogy érdemes?


6030D
(Ármester)

Ahova én járok (Vác), ott ki van írva, hogy nem lehet. Igaz, hogy a saját vegyszert sem lehet, de azért még nem szóltak.


KaiotEch
(nagyúr)
Blog

Üdv. Kollégák segítséget szeretnék kérni. Van jelentősége, hogy milyen szivacsot veszek polírozásra? Vagy simán mehet akár ez is?! Fém+műanyagra menne. Illetve milyen anyagot kéne használni hozzá, van vmi bestbuy? Volt itthon valami 10 éves lötyi rátoltam műanyag felületre, szerintem jó lett, csak elfogyott. Köszönöm szépen előre is! :R


renziNNN
(tag)

Szia!
Máshol őt ajánlották: [link]
Például az egyik munkája ilyen és ezt írták róla:
"Gyári kormány kicsit vastagítva és egyedi betétekkel megtoldva. 30.000 Ft volt az egész. Gyakorlatilag olyan bőrrel és cérnával csinálja, olyan kialakítással amilyenben kéred. Nagyon szépen dolgozik, egy hónapot vártam az időpontra, de nagyon megérte várni, csak ajánlani tudom."

[ Szerkesztve ]


Handball94
(aktív tag)

Üdv!

Társasházi garázsbeállónk beázott ebben a sok esőzésben, és a beázás valamilyen anyagot kioldott a garázs tetejéről ami szerencsétlenül az autóra esett.
Van ötletetek esetleg mivel tudnám lekavarni a lehető legkevesebb fájdalommal?
Próbáltam rá kártányoldót, sebbenzint, egy kis hígítót is, de sajnos nem sok eredménnyel.
Bevittem egy helyi autómosóba, akik szintén nem tudták leszedni róla.
[kép]


fant0mi
(addikt)

Koch Chemie Eulex? Oldja a ragasztot, katranyt.


freaghill
(őstag)

Mivel ajánlott ilyen esetben a kormányt törölgetni? Gondolom ugyanez igaz a váltóra?
Talán könyöklőre is?


troland26
(őstag)

Sziasztok!
Kőfelverődés (kaszni) eltüntetésére van valamilyen életképes megoldás az ecstelős megoldáson kívűl? Vagy valakit tudtok ajánlani aki szépen meg tudná csinálni a fényezésen lévő hibákat? 😊

[ Szerkesztve ]


nebulo5
(senior tag)

Egyszerű, ha azt mondom: nem tudom...
Sok gyártónak van remek terméke, amit érdemes kipróbálni (persze, kamu/kaki minőség is legalább ennyi akad) Anélkül, hogy "fan-nak" titulálnám magam, az elmúlt 3 - 4 év alatt szinte minden autóápoló és tisztító termékből a Sonax-nál ragadtam. Számos - mostanában a terméküket csodaszerként reklámozó - gyártónak és forgalmazónak vannak autóápoló cuccai, de alkalmanként egy - egy cikket kipróbálva, nem találtam meggyőző érvet, hogy nem a Sonaxnál kellene maradnom. Vagy silányabb a "trutyijuk/termékük hatékonysága, vagy ha rendben is lenne, akkor a beárazással van gond, vagyis drágábbak. (természetesen, vannak üde kivételek is, de ezek csak erősítik az általam "kialakított" szabályt...) :D

[ Szerkesztve ]


JHONNY 79
(aktív tag)

Injekcióstű+fecskendő,javítófesték és türelem :)


troland26
(őstag)

Jaj 😐


runner 125
(nagyúr)

Yt-on keress rá, vane egy halom videó ahogy Ferrari-król és nagyon felső kategóriás autókról tüntetik el a kavicsnyomokat. Ez kis túlzással művészet kategóriája. Mind a nyom tisztítása, ecsetelése, csiszolása, polírozása.. Nagyon nagyon nehéz úgy megcsinálni, h 1 méterről már ne vedd észre..

Egyébként én pont ezért agyalok a kavicsvédő fólián. Új autónál ha valakinek az autóápolás a fétise szerintem megéri.


KaiotEch
(nagyúr)
Blog

Srácok van illetékes, aki az előző kérdésembe tudna segíteni? Köszi szépen!


Varshi
(aktív tag)

Kormánybőr téma:

Hát, srácok, szentségtörésnek hangzik talán, de én elengedtem a bőrtisztítás/felújítás/védelem témát, és másik irányba indultam el: a saját kézzel felrakható (rá kell "varrni") vékony kormányvédő anyagokkal kezdtem el kísérletezni.
Aliexpressen 10 dodó alatt vannak jobbak, de vettem már 4-ért is.

Eddig egy darabot (ezt) raktam fel, további 2 úton: az összes kocsinkat megcsinálom. :))

Onnan jött a sztori, hogy az egyik kocsinkban a nekem kényelmes üléshelyzetnél közel esik a kormánykerék alja a derekamhoz. A téli kabátom cipzárja meg pont odaér, amikor ki/beszállok. A kagylóülésből/be meg nem sok különböző módon lehet ki/beszállni.
Az előző tulajnak is gondja lehetett ezzel, mert ott voltak a sérülések a bőrön alul. Próbáltam óvatosan ki/beszállni, fogtam a kabát azon részét, de macera. Viszont a multikormányom formája elég egyedi, így félretettem a kérdést, mert a netes fotókon elég béna tud lenni, ha nem stimmel a forma.

Aztán a másik kocsinkra, amit a nejem használt, vettem egy szivargyújtós fűthető kormányvédőt, de az meg nem vált be... ekkor elgurult a gyógyszer, és megrendeltem a fentebb linkelt cuccot.
A lényeg nálam az volt a rendelésnél, hogy egy színű legyen, még a cérna is fekete, és ne "bőrszerű", hanem hasított bőr/nubuk szerű legyen. A bőrszerű dolgokkal (még rendes újrabőrözésnél is) rossz tapasztalatom van, csúszós érzés, folyton jobban kell markolni, mert azt érzed, kicsúszik a kormány a kezedből.

Féltem kicsit előre, megnéztem róla videókat előre, pár perc, de nem kell parázni. Tulajdonképpen bármikor újrakezdheted, ha nem tetszik, sőt bő kétszer annyi cérnát adtak hozzá, mint amennyi kell. A hozzá adott tűvel jól lehet dolgozni. Fél óra alatt körbeértem a kormányon, tök jól illeszkedik, egyetlen helyen volt csak benne "buborék", ahol nem feszült oda. De semmi vész! Cérna megint befűz, a kérdéses helyen még két öltés, és semmi nyoma! A kezedet se birizgálja a cérna, ha nem 10-szer húzod át egy helyen, hanem egyenletesen. Aki belevág, lehetőleg fényben csinálja, mert sötétben kicsit macerás (én türelmetlen voltam, és végül kis lámpával kellett világítanom egyes részekre).

Tök jó fogása lett a kormánynak, a koszt sem szedi össze, és innentől magasról teszek rá, ha valami karcolja, mert ez az anyag arra se érzékeny. Elég vékony, tehát nem lesz tőle vastagabb a kormány, mint a fűthető kormányvédőtől (apropó, eladó :D), és nem szembetűnő. És végre nem csúszik. Ha, akarom, max. 5 perc leszedni. Teljesen bevált.


gyeniko
(őstag)

Ha típus specifikus kormányvédőt veszel és gondosan teszed fel, akkor szinte nem is látszik, hogy a kormány bőre nem gyári. Az egyik autónkra tettünk ilyet, amikor eladtuk, a vevő elkezdte dícsérni a kormány bőrét, hogy mennyire megkímélt. Meg kellett mutatni neki, hogy ez egy utólag rávarrott védő. Igaz, hogy ezek drágábbak, a miénk talán 30-40 € között volt.

üzenetek