Helyesírás topik - Tudomány, oktatás fórum

üzenetek

hozzászólások


Ndruu
(MODERÁTOR)
Blog

Köszönöm, így már tiszta a kép. :R


Kasya
(nagyúr)
Blog

Uhh, nem is volt olyan könnyű, ahogy látom :)
Köszönöm szépen a segítséget nektek! :R


mpo
(veterán)

A minimálnyugdíj, a minimál nyugdíj, a minimál-nyugdíj egyik formában sem helyes, mégis sok találatot hoz a Google.


cigam
(félisten)
Blog

Az óvodaavató az egy szó?


localhost
(Közösségépítő)
Blog

"óvodaavató"
MagyarázatRészletek ▼Az „óvoda” főnevet és az „avató” melléknevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
A jelöletlen tárgyas alárendelői összetételt mindig egybeírjuk. [AkH11-123, AkH12-109, AkH12-110, OH-204]

[link]


cigam
(félisten)
Blog

köszi!


genlog
(junior tag)

Nem helyesírással, hanem kifejezéssel kapcsolatos kérdéseim lennének, viszont úgy gondolom itt találhatok legkönnyebben választ.

1. Mi a helyes magyar elnevezése a "LED izzónak", hiszen nem izzik benne volfrámszál, mint a hagyományos, valódi izzóban. Talán LED villanykörte? :) Természetesen ma már nem is a körtealak a legnépszerűbb. A "lámpa", "világítótest" stb. meg nem az adott alkatrészre, hanem a berendezésre utal.

2. Hasonlóan nem jut eszembe adekvát elnevezés az "elektromos tűzhelyre", amikor is nem csak a főzőlapra, vagy a sűtőre gondolunk, hanem együtt a kettőre, mint
egy egész berendezésre. Lehet, hogy a "tűzhely" már átvitt értelemben egzaktul használható, de nem vagyok ebben biztos és sokakat még zavarhat, nem? Van helyette más?


lemmy9
(őstag)

Nekem a műanyag vágódeszka tetszik. :))
Amúgy láttam már LED fényforrást is írva.

[ Szerkesztve ]


HellGreg
(őstag)

Sziasztok! Dilemmában vagyok a Grand Slam-torna helyesírásával. Az enyelven a grand prix torna szerepel, ennek példájára most akkor a "grand slam torna" lenne a helyes?


Danecay
(őstag)

Sziasztok!

Az utóbbi pár éveben, legalábbis számomra akkor vált szembetűnővé, jellemzően elektronikus levelezés során divatossá vált forma, már ami a levél kezdését illeti.
Pl.

"Szia,

Azzal kapcsolatban írok, hogy ..."

Nem vagyok egy helyesíró bajnok, de nekem mégis szúrja a szemem, hogy a köszönés után vessző van felkiáltójel helyett, ami csak az egyik felvetésem, míg a másik, az az, hogy a vessző nem mondatvégi írásjel, mégis új mondattal, nagybetűvel folytatódik a szöveg.

Mennyire helyes így ez?


kontaku
(tag)

Szia! Szerintem abban a formában ahogy leírtad nem helyes, mivel nem mondatvégi írásjel szerepel a köszönés végén. Kisbetűvel kezdve azonban már megfelelő, én néha így is használom. Pl.
"Szia,
azzal kapcsolatban..."


Danecay
(őstag)

Igen. így már valamennyivel jobb, de nekem még így is sántít, mert a "Szia" az egy megszólítási forma, ami nem kapcsolódik a későbbi mondanivalóhoz, ezért gondolnám, hogy nem kellene egy mondatként kezelni. Továbbá hülyén is néz ki mert köszönés után új sorban folytatva, olyan mintha kisbetűvel kezdődne a mondat. Feltételezem, hogy az elkülönítés miatt szerepel külön sorban a megszólítás, köszönés, a szöveg további részétől, de akkor mégis mi indokolja az egy mondtatkénti kezelést, főleg úgy, hogy legtöbbször még térköz is szokott lenni köztük, ami nemhogy külön mondatot, hanem külön bekezdést szimbolizál? Szövegformázáskor ilyen esetben a behúzás hogyan érvényesül, mit kellel behúzni? Mondjuk kizárásos alapon csakis a köszönést, hiszen így azzal kezdődik a mondat.


scarabaeus
(őstag)

Szerintem az angol levelekben használt sémát veszik át.


st6969
(őstag)

Sziasztok,
Ez a mondat így vajon helyes-e? Elsősorban a gondolatjel használatára gondolok (talán a vessző nem is kell a 2. gondolatjel után).

"A kreativitásotokért, hiszen minden műsorotokkal - legyen az karácsony, farsang, anyák napja, DDS -, ámulatba ejtettek bennünket, és úgy éreztük, hogy a mi osztályunk a legkreatívabb, és a mi gyerekeink a legtehetségesebbek az egész iskolában."


ígyvanferi
(addikt)

A gondolatjel ok, a vessző valóban nem kell, az ejtettek pedig nem jól "ragzódott". Vagy ejtetek, ha jelen időben gondoltad, vagy ha múlt, akkor meg ejtettetek.


Mr X
(veterán)
Blog

Az "és"-ek elé nem kell vessző.


Cicero
(őstag)

Sheet-ek, vagy sheetek?


ígyvanferi
(addikt)

Nem néma a té a végén, úgyhogy nem kell kötőjel.

üzenetek