Azonnali VGA-s kérdések órája - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Pikari
(addikt)

Kb mint a bicikli. Akármennyire is lelkiismeretesen összerakja az eladó, úgyis állítgatnod kell majd a váltót, küllőkből a nyolcast kitekergetni, legkésőbb a második hónapban.


Kovbob
(senior tag)
Blog

Külön jó hogy az eladó is azt mondta inkább ennél a kártyánál mással csináltatta, nehogy rosszul sikerüljön :D


krokodile
(csendes tag)

Sziasztok!
Adott egy rtx 3090 Ichill 3x, nem akar lejönni a hűtő borda, ugye 12 csavar fogja összesen?
Már felforossítottam előtte gépben, próbáltam úgy is. Tartok tőle hogy leszakadnak a memóriák ha erőltetem, nem egy kártyát szedtem már szét, ennyire összereagadva még soha nem volt semmi.
Valakinek valami ötlet mit tudok még csinálni?

[ Szerkesztve ]


olle
(senior tag)

Hali. Tutorial szerű cucc. [link]


cinikus
(csendes tag)

Sziasztok,
Konfigom: Asrock B550 Phantom Gaming 4,Ryzen5 3600, 32Gb DDR4 3200MHZ, CM MWE 550 Gold, Asus RogStrix 1080 8G Gaming, 2x256GB M2 és 2’5SSD, 1x1TB M2 SSD.

Szóval abba a problémába futottam, hogy 2 napja elkezdte azt csinálni a kártyám, hogy akár milyen játékot indítok el azonnal elkezdi pörgetni, pillanatok alatt felnyomja 100%-ra a GPU használatot, ha lentebb dobom a grafikát vagy korlátozom az FPS-t akkor is ugyan ezt csinálja. Lásd: PUBG menüben 60FPS-re van korlátozva, meg is van nem is több de a kártya 100%on pörög úgy, hogy a játék alapjáraton Lowon van teljesen.
Amit észrevettem, hogy a szoftver szerint 1777MHz-nek kéne lennie a boost órajelnek, de Ő 1883MHz-en keni neki, a memória is magasabban pörgött 2-3mhz-el. Gpu tweak írta, afterburnerben szintén ugyan azt az értéket írja.

Eddig sose csinálta ezt.
Ezeket csináltam eddig:
Kapott takarítást, új pasztát.
Teljesen új tiszta windows telepítést
Drivereket cserélgettem, amikor elkezdte akkor se a legfrissebbet használtam (535) hiába raktam fel másikat ugyan úgy csinálja.

Mi lehet a hiba?


krokodile
(csendes tag)

Szia,
Köszi,
Akkor jó csavarokat vettem ki, de úgy rá van ülve mint a beton, ha ezt letépem tuti leszakad valami...


krokodile
(csendes tag)

Hány fokon megy a kártya, nem melegszik túl?


cinikus
(csendes tag)

Mielőtt elkezdte a hülyeségeit akkor 61-63 foknál sose ment fentebb. Folyamat monitoroztam, mert nem akartam megfőzni. Amióta elkezdte azóta a legelején pasztázás előtt felment 83fokra is, de azonnal kiléptem a játékból. Újra pasztáztam és, ha meg is kapja a 100% terhelést akkor 72-75 fok között van.


Rinkasime
(tag)

Valaki vásárolt mar a gamerallato.hu-ról? Mennyire megbízható?


krokodile
(csendes tag)

Azt nézd hogy mennyire gyorsan megy fel addig a hőmérséklet, ha nagyon hirtelen ugrik fel akkor nem sikerült a pasztázás. Most hirtelen nem tudom fejből, van e még, vagy milyen szenzor van esetleg még a 1080 on, de hwinfoval nézd terhelés közben a szenzorokat a kártyán, lehet valami más melegszik túl rajta. De nagyon gyanús hogy a hirtelen nagy ventilátor pörgés és a csökkent teljesítmény, az túlmelegedés.

[ Szerkesztve ]


mert_csokis
(senior tag)

Napot!
Mi lehet az oka annak, hogy bármelyik BIOS mód van beállítva a kártyán (Palit 3070 JetStream), mindkét esetben csak csendes módban hajlandó működni?
Ugye magán a kártyán van egy mikrokapcsoló, ami váltana a Performance és Silent módok között. De teljesen mindegy neki, hogy Performance-re kapcsolom, akkor sem forognak a ventik alapjáraton egy bizonyos hőfokig.
Oka lehet az, hogy jelenleg csak egy kábelen kapja a naftát a tápból? Tehát egy darab fizikális kábel, két megosztott 8 pines csatival a végén.
Ez egyértelműen kevés neki, mert amint nagyobb terhelést kapna (játék elindítása), egyből lekapcsol és újraindul a gép.
Lehet ez az oka, hogy nem vált rendesen BIOS módot a kártya? Vagy esetleg berhelt BIOS van rajta? Használt kártyáról van szó, így az előéletét nem ismerem.

[ Szerkesztve ]


krokodile
(csendes tag)

Szia
Nvidiára nem nagyon vannak berhelt biosok tudtommal.
Attól még mert performance mód simán lehet hogy nulláról indulnak ott is a ventik csak hamarabb kapcsol nagyobb teljesítményre terhelés alatt, terhelés közben a fordulatszámokat a hőmérséklethez viszonyítva tudod ellenőrizni hogy változott e valami.
A csatlakozót megosztás nem befolyásolhat ilyesmit.
Igen a tápod biztos gyenge ez esetben. Ne is használd igy, vagy húzd le legalább msi afterburnerben a powerlimitet amennyire tudod amig nem szerzel másik tápot.


NFree
(addikt)

Ha osztott 12v ága van a tapnak akkor lehet. Ha nem akkor a tapnak el kell bírja vagyis az 1 kábelek . Ott valami más galiba lesz. Biost ez nem érinti . A szilent és a masik BIOS közt anyu a különbség . Hagy a venti görbe más de attól még mindkettő csak egy bizonyos hőfok után kapcsol be .


mert_csokis
(senior tag)

Pedig a PCI-E kábel lesz a lekapcsolás hátterében, az biztos. A kártya 250W-os TDP igényét nem bírja el egy kábel.
Furmark exe fájlra kattintás után azonnal lekapcsol a gép, és újraindulás a jutalmam.
Metro Exodus menüjébe bejutva szintén ugyanez a szitu.
Egyedül a Last of Us indult el lekapcsolás nélkül. De ott is csak 15 FPS volt a menüben, 100%-os kihasználtság és 83 fok mellett olyan hangorkánnal, hogy azt hittem, felszáll a gép.
Normál Win használat alatt nincs gond, csak amikor komolyabb nafta kellene neki.

A BIOS módok közti különbségben lehet, hogy igazad van. Simán lehet, hogy változtattak a 20-as széria óta. A Palit 2070 Super-emnél még van különbség a két mód között.
Ez a lényege, ugye. Silent módban csak egy bizonyos hőfokot elérve indulnak el a ventik. Azt hiszem, hogy talán 60 fok a határ. Így sima Win alatt kussban van a kártya.
Performance módban folyamatos a ventihasználat. Mondjuk hűvösebb is a kártya alapból.
Ez nyáron azért nem hátrány. Ráadásul a folyamatos venti leállás és újraindulás sem tesz jót hosszú távon szerintem.


Grave_444
(nagyúr)

Nekem is ilyen kábelről üzemel hibátlanul a 3070 Suprim X. Egy kábelen 2x6+2pin .
Húzni is kipróbáltam, azt hiszem 320W-ig tudtam terhelni, semmi baja nem volt.
UV mellett használom azóta, ingame 150-180W, benchmark alatt ~200W.

A leírtak alapján inkább borzasztóan throttlingol a kártya és túlmelegszik.
GPU-Z-vel egyszerűen meg tudod nézni a GPU és a hotspot értékeket.

[ Szerkesztve ]


Aprósólyom
(addikt)
Blog

"De ott is csak 15 FPS volt a menüben, 100%-os kihasználtság és 83 fok mellett olyan hangorkánnal"
Ez nem thermal throttling?


cinikus
(csendes tag)

Nincs teljesítmény csökkenésem. Tökéletes FPS számok vannak, engem az zavar, hogy hirtelen felmelegedett és 100%-on pörgette a kártyát EMELT órajellel. (Azóta már ugye újrapasztáztam.)

Megnéztem öcsém 1080jával, ugyan ezt csinálja az én gépembe, ha játszani akarok, valamiért megemeli az órajeleit a kártyának, az övének és az enyémnek szintúgy.

Furmark alatt az én kártyám 1610mhz körül mozgott 100% használattal. 60 foknál nem is ment fentebb, szóval gondolom jó volt a pasztázás amit csináltam. Viszont, ha elindítok egy játékot már akkor 1800-1900mhz közötti értékeken van a GPU.

Hőfokokat néztem, játék és tesztek alatt is, de nem találom problémásnak, a Hotspot volt a legmelegebb 75 fokos volt amikor ránéztem.


Viktor77
(titán)

1. A Furmark nem használja ki maximálisan a kártyát.
2. Miért ne menne a kártya akár 1900-ig, ha a hőfokok, a power limit és a fogyasztási limit engedi?
A weboldalakon boost órajel alatt azt adják meg, ameddig minimum elboostol a kártya. Ennél jóval több is lehet, ha teljesülnek amiket írtam.

[ Szerkesztve ]


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Próbáld ki, hogy MSI afterburnerben manuálisan bármilyen fordulatszámot beállíthatsz-e vagy akkor is 100%-on pörög, még ha csak 50%-t is állítasz-e be.
Állítólag a venti PWM elektronikája vagy a ventit vezérlő PWM áramkör VGA NYÁK-on is megadhatja magát, szerencsétlen esetben és olyankor hasonló tud lenni a tünet. ÉS ha így, akkor manuálisan se fog tudni beállítani semmilyen köztes értéket kikapcsolt állapot és 100% tempó között.


Hiei555
(tag)

Amúgy teljesen normális h felboostol, majd ha magasabb lesz a hőfok lejjebb veszi.
Ha nem tetszik afterburnerben állítsd be ahogy szeretnéd

üzenetek