BBS-ek, Fidonet, régi szép idők... - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


Perjel
(tag)

Emlékszik még valaki arra a korszakra, ill. van itt olyan, aki akkor is ''aktív'' volt?
Ha valaki nem vágja, a BBS-ek akkoriban voltak elterjedtek, amikor még nem volt elérhető az internet boldog-boldogtalannak... Magyarországon ez kb. a 92-95 közötti időszak volt, aztán a 90-es évek végére gyakorlatilag teljesen kihalt ez a műfaj, technikai elavultsága és az internet elterjedése miatt...
(definíció:
''A BBS a Bouletin Board System (elektronikus faliújság) kezdőbetűiből összehozott mozaikszó.
A telefonos számítógépes hálózatok alapvetően kétféle módszerrel kapcsolódhatnak. Vonalkapcsolt, vagy csomagkapcsolt módban. A vonalkapcsolt módszernél egy servergép vár arra, hogy a rákapcsolt telefonra hívas érkezzen, azt fogadja es innentől a vonalon keresztül kiszolgálóként dolgozik. Mód van arra is, hogy egy gép akár 6-12 modemet kezeljen.
BBS kezelőszoftverekkel (Opus, Maximus, Ra+ , Delrina, stb...) megoldható filek mozgatása, egy vonalnal chat az operátorral, több vonalnál chat a felhasználók között, levelezés stb... Az egymással kapcsolatban álló BBS gépek az egész világot behálózó levelezőrendszereket működtettek (pl: FIDO).
A BBS-ekre valamelyik terminál-emulátor programmal lehetett kapcsolódni: Kermit, Telix stb... Az internet terjedése előtt ''kicsit'' drága, de izgalmas módja volt a számítógépes kommunikációnak.'' (kopipésztelt szöveg, (c) GAndalf)
A FidoNet pedig egy ''ingyenes, az egész világra kiterjedő BBS 'underground' levelező hálózat'' volt... kicsit hasonló az usenet-nez (news, ez sem mond már semmit sokaknak:) bár az outlook, opera, mozilla stb. is támogatja), csak a bbs-eken terjedt, voltak fido-usenet ''gateway''-ek is, azaz egyes bbs-ek ''sysopjai'' (azaz gazdái) lehetővé tették, hogy a bbs userek is olvashassanak newsgroupokat a fidonet-en keresztül, ill. írjanak is rá.

Annak idején még nem azért vettem meg az első modememet, hogy netezzek (akkor még álmodni sem nagyon lehetett erről egy mezei halandónak Mo-n, hogy netezzen otthonról... sőt fősulin sem nagyon volt net még akkoriban, csak belső Novell Netware háló. Egyes egyetemisták már akkor is neteztek, irc-eltek stb., ami élesen elválasztotta őket a pórnéptől, akik azt sem nagyon tudták mi az... egy email cím is nagy dolognak számított még akkor.... na jó, 1-2 évvel később már azért nem. :) Abban a korban voltak a lemezújságok is, a leghíresebb, és egyik legjobb olvasható a neten is Bővebben: link terror news, freestyle stb... a scene-hez sajna nem volt semmi közöm, de ha valaki be akarja írni az ezzel kapcsolatos emlékeit, annak is van helye ebben a topicban stb.
Na mindegy, nem is tudom már mit akartam ezzel a sok blablával, csak kitört rajtam a nosztalgia...


_Volkovy_
(nagyúr)
Blog

Végre megtudtam a BBS pontos definícióját,eddig csak annyit tudtam hogy valamiféle szerver.:)


anaqer
(veterán)

Ezekhez a korai netcsökevényekhez már nem volt szerencsém, de a Terror News / Kendermag cserélgetés floppyn még bejátszott.


Dilikutya
(félisten)

De sajnálom, hogy ezeket én koromnál fogva már nem élhettem át.


twollah
(nagyúr)

Azert meg van BBS scene, csak most TELNET alol megy az egesz.
Bar egyre kevesebb az aktiv TELNET site.


I_Am
(veterán)
Blog

Pár középiskolai osztálytársam 92-93-ban benne volt a hazai BBS mozgalomban. Ők rádióamatőrökként csinálták meg maguknak az elérési lehetőséget. Az egyik közülük annyira fanatikus volt, hogy érettségi előtt 1-2 nappal eltörte a gerincét, miközben a kertjükben álló fára mászott, hogy felszerelje a legújabb antennáját amit házilag készített. (szerencsére komolyabb következmények nélkül megúszta, leszámítva, hogy deréktól nyakig gipszben volt egész nyáron. :) Érettségiznie nem sok tantárgyból kellett mert OSZTV-n 2-ik lett és automatikusan felvételt nyert a BME-re)

Én komolyabban már a Telnetnél kapcsolódtam be, de azt is inkább csak játékra használtam akkoriban.


twollah
(nagyúr)

utl.dyndns.org

Ez egy publikus demo (scene) BBS.
Telnet kliens kell hozza pl.: ZOC, SecureCRT.
Erdemes benezni.


Phantom
(tag)

Jó öreg Telix...
zmodem...
ata...

Most elmorzsolok egy könnycseppet a szemem sarkában (hüpp), és megyek nosztalgiázni.

[Szerkesztve]


viharhozo
(addikt)

Az internet terjedése előtt ''kicsit'' drága, de izgalmas módja volt a számítógépes kommunikációnak.

En majdnem csaladi kinyirast szenvedtem el a ''kicsit'' magas telszamla miatt. :)
Erdekes vilag volt, sysop ismeros nelkul nehez volt az elet, a leechereket akkor nem nagyon toleraltak, bar az ismerkedes ktsgei okan nem sokaig voltam aktiv felhasznalo.


twollah
(nagyúr)

Most sem nagyon toleraljak oket.


Husky
(aktív tag)

Bluewave/telemate ismerős még valakinek? :) ... Elvileg valahol még megvannak a .mec-ek is amiket a saját szűk baráti körös bbs-emhez rajzolgattam... csak arra emlékszem hogy maximusosként nem szerettem az opust... de hogy miért, az már ködbe vész... :D


viharhozo
(addikt)

Tokom tudja, mostan penzert szinte mindenhez van acc, akkor meg nem volt. Vagy nekem nem volt akkor penzem, ami szinten eleg valoszinu.

A TN-archiv szep munka, bar nekem az istennek sem zenel.


duke
(aktív tag)

Erdekes vilag volt az biztos,bar en mar csak az utolso idokben probaltam 95 korul.Talan fel evet jatszottam ilyennel utanna jott az internet.
Milyen furcsa visszagondolni,parszaz kilobyte letolteseert hogy meg kelett kuzdeni minden bbs-en :) Manapsag meg gigabyteokat toltenek le az emberek naponta.
Akkor meg feltoltesi letoltesi arany volt,meg mindenfele jogokat adtak a hogy ki mennyit es mit tolthet le,meg mennyi idot tartozkodhat a szerveren.
A regi szep idok amikor az ember fejbol tudta az osszes modem parancsot,meg tucatnyi protokollal kiserletezett,hatha valamelyik 10 bytel gyorsabban tolt le.A csucs modemek 28.8-asok voltak 30 ezer koruli aron.
Bar szerintem az igazi hosi idok a 60-70 -es evekben lehettek az akkor nyugati vilagban,persze nem tudom tenyleg ugy volt e,de filmekbol ezt vettem ki.Volt valami nyugatnemet csapat,akik utan mar 70-es evekben nyomoztak ilyen modemes betoresek miatt.1200 baudos akusztikus modemmel utcai telefon fulkebol nyomtak a fiuk,hideg haboru meg minden :)

[Szerkesztve]


twollah
(nagyúr)

Na latod ez a szomoru amikor masok a lopott dolgokbol penz csinalnak.
Es utanna ok vannak a legjobban megsertodve ha raneznek a kormukre.


n0_gAboR
(őstag)
Blog

tudtok meg mas BBS cimeket is?
kiprobaltam ezt a windowsos telnet kliensel...erdekes
nekem mondjuk nem sikerult letoltenem, de nem mertultem el igazan benne.


twollah
(nagyúr)

Meg ha adnak is akkor sem jutnal vele semmire.
Az osszes BBS ''invite only''.
Szoval remenytelen, hogy bejuss valamelyikre is.


dabadab
(titán)
Blog

Ez kiraly ezerrel, tenyleg olyan, mint a regi szep idokben :)
Azert, hogy ne csak oromkodjunk, emlekezzunk meg a sotetebb idoszakokrol is: ismertem a Magic Carpet meg a BBSopron sysopjait, akik abban a ketes dicsosegben reszesultek, hogy az o BBS-eiket kapcsolta le eloszor a BSA (ill a rendorseg gazdasagvedelmi osztalya, de ugyis tudjuk, hogy kik voltak az ugy hattereben) - jellemzo modon a Treasure Islandet nem bantottak, pedig az tenyleg durvan warez (ill akkori szohasznaltta, elite :) ) BBS volt. Mondjuk Ultravox total elszant volt, par nappal azutan, hogy elvittek a cuccait, mar ujra ment a Magic Carpet :)


dabadab
(titán)
Blog

Jesszus, a topik miatt gyorsan beizzitottam a Goldedet (egy regi linuxos verziot) az archivalt Fidos messagbase-emre (sajna eleg keves van csak meg :-\ ), es most latom, hogy mennyi node-on voltam Fidonetes point, miutan a BBSopront sajnalatos modon utolerte a vegzet (pl Slapicnal meg Phoenixnel, ha vki meg emlekszik a flame-kiralyra)
Hat komolyan mondom, lassan tokre elfog a nosztalgia :)


Perjel
(tag)

Én is voltam point Slapicnál :) Phoenix név is ismerős:)


dabadab
(titán)
Blog

''Volt valami nyugatnemet csapat,akik utan mar 70-es evekben nyomoztak ilyen modemes betoresek miatt.''

Tenyleg, ha erdekel a dolog, akkor nezd meg a 23 cimu (nemet) filmet (Bővebben: link), abban vannak C64-es hekkerek, es a tortenet tobbe-kevesbe valos esemenyeken alapul es a szamitogepes reszek sem irrealisak.

üzenetek