DIGI internet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Borisz76
(veterán)
Blog

Oszlop , optikai kábel , Digi saját eszköze a sorrend.
Az eszköz alapból router módban lesz , wifit szór.
Innen kell neked kábelezni ....
Tv-t koaxon adja ki.
Nagy eséllyel lesz egy db gogabites port valamint fast ethernet is!

Gigabitet átviszed egy switch-be ha több port kell.

A digis eszköz csak 2,4 GHz-s wifit ad.
Ha 5 GHz-s sáv is kell ,akkor saját routert kell mögé akasztani.


Meridius11
(aktív tag)

Sziasztok,

Társasházban lakok, nemrég elérhetővé vált nálunk is a Digi gigabites net (FTTH)

Csatoltam képet, hogy jelenleg min kapjuk az 500 megabites Vodafone netet, ez fut a modemükbe.

Szükség lehet bárminemű fúrásra-faragásra a Digi részéről, vagy gond nélkül tudják ugyanezt a kábelt használni? Elnézést ha banális kérdés, csak albiról van szó, a tulaj hozzájárulása nélkül meg nem nagyon állnék neki barkácsolni, és inkább biztosra mennék mielőtt nekiállok szerződéseket lemondani/kötni.

[ Szerkesztve ]


bksgbr
(tag)

A Vodafone koaxon szolgáltat, a Digi FTTH hálózaton viszont már optikán, így ezt nem tudod használni Digihez. A lakásba egy optikai kábel megy be egy ONT dobozig, onnan pedig UTP-n megy a net tovább. A tv ebből a dobozból megy koaxon, így esetleg a tv-khez lehet felhasználni a meglévő koax kábeleket.


4Grider
(nagyúr)

FTTH = optika jön be a lakásba
A képeden egy koax kábel van. A koaxtól jóval vékonyabb az optika. Optikából a lakásban a szolgáltató által adott ont-tól lesz csak koax a tv-kig.


Meridius11
(aktív tag)

Értem, köszi a gyors válaszokat!


Inhouse
(őstag)

Nézegettem képeket a neten,amiket adnak routereket azon csak koax van,ha több tv-van a lakásban,akkor hogyan van ez kivitelezve?

Az optika az alján fut bele egy íves vájat után. Azt tudd, hogy az optikai kábel vékonyabb, de nem hajlítható úgy, mint egy koax, mert ha eltörik belül, akkor gatya. Tehát akármilyen fali csövezésben nem vihető, mert derékszögben nem hajlik.
Az optika adatátviteli kapacitása nagyságrendekkel nagyobb, mint a koaxé, nem lesz a sebességgel gondod.
De ezek mintha benne lennének a GYIK-ban.

[ Szerkesztve ]


4Grider
(nagyúr)

Nem biztos, hogy ez a jó válasz erre a kérdésre...


viktorhu
(veterán)

Ideális az lenne, ha a digis eszközt átrakatnád majd bridge módba, és a te routeredben adnád meg a pppoe felhasználónevet és jelszót a bejelentkezéshez, így "belülről" nem fog változni semmi.

A koaxot, ami kijön az ontból, majd egy osztóval el kell osztani annyi felé, amennyi felé szeretnéd, lehet, hogy a szerelő is megcsinálja neked bekötéskor, de megcsinálhatjátok magatoknak is utólag. Ha ki van már építve a koax a tévékhez, akkor ugyanazt a kábelezést tudjátok majd használni, ha iptv volt, akkor ez új madzagot jelent majd.


Hunyus
(senior tag)

Köszönöm az értékes választ,így már egy része tisztább a dolognak
:R


Meridius11
(aktív tag)

Ehhez a témához felmerült még egy kérdés: mennyire problémáznak azon, hogy az optikai kábelt elvezessék a lakás túlsó feléig a meglévő, falban lévő kábelcsatornán keresztül ahol jelenleg a koax kábel fut? Itt van jelenleg is a router, tv, konnektorok, kb. minden, nem lenne túl előnyös ha most az előszobából kellene elvezetnem a netet és a wifi jelerősség is romlana.


4Grider
(nagyúr)

Emellett sehogy. Ha ki lehet húzni a helyéről (és egyúttal vele behúzni az optikát), akkor van esély. Itt az a kérdés, hogy ez a kábelcsatorna hányszor és milyen szögben törik. Mert minél többször és nagyobb szögben, annál gázosabb a kihúzása a koaxnak.


Borisz76
(veterán)
Blog

Ha nincs a kábelcsatornában , csövezésben extrém kis sugarú 90 fokos vagy nagyobb törés akkor elmehet benne...persze a koaxot ki kell húzni belőle...

[ Szerkesztve ]


SafE84
(tag)

A koaxot, ami kijön az ontból, majd egy osztóval el kell osztani annyi felé, amennyi felé szeretnéd, lehet, hogy a szerelő is megcsinálja neked bekötéskor[...]

Kivéve, ha IPTV-t kap. Akkor ethernet-et húznak mindenhová, ahol lesz beltéri egység.
Amúgy csinálnak még koax-os TV-t a Diginél?? Nálam már 5 évvel ezelőtt is IPTV-t adtak, nem is volt kérdés, hogy kell-e koax. 🤨


pjen
(félisten)

Nehezen találtam ide.

[ Szerkesztve ]


MDanny
(senior tag)

Újonnan kihelyezett Huawei ONT-nél ha nem fogadja el a szokásos user/digi párost a beállítási felülethez, akkor érdemes megpróbálni a user/user párost.

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Véletlen nem volt Inviteles területen vagy, mert ott iptv van, mindenhol máshol koax.


SafE84
(tag)

Ohh, így már értem... 🙃


Inhouse
(őstag)

Én úgy értettem, hogy nézte a modemrouter hátulját és csak a koax (F) csatlakozót látta, de azt nem, hogy menne bele optika. Itt a koaxon nem a net jön be, hanem a TV ki, az optika meg alul megy bele, csak olyan fotót pont nem látott.


Z_A_P
(addikt)

Nem tudjatok a digi fiberhome wifi router +ont - nek mekkora a fogyasztása, hány watt? Szemezgetek valami akksis szünetmentessel, így áramszünet esetén is lenne net.
Csak jó lenne tudni mit "eszik"
:R


cof
(veterán)

Megnézed az adapterét és ha 12V, 2A akkor 24W a maximum elméleti amit fogyaszthat, de nyilván nem lehet 100%-ra kitekerni az adaptert, na meg teljes terhelés sincs 0-24. Olyan 5-10W körül tippelném az átlagfogyasztást.

[ Szerkesztve ]

üzenetek