E-book olvasók - Tabletek, E-bookok fórum

üzenetek

hozzászólások


Mr K
(senior tag)

Az ebook olvasók aranykora 2011-ben volt (több mint 23 milliós eladás). Öt évvel később már csak 7 millió fogyott. 2011-ben még nem nagyon voltak tabletek, az okostelefonok pedig drágák voltak, és aprók, azaz az ebook olvasóknak lényegében nem volt alternatívájuk. (Arról nem is beszélve, hogy megoldották, hogy számítógép nélkül is lehessen elektronikusan olvasni.)

Most viszont a tabletek elterjedtek, az okostelefonok nagyobbak lettek, és már mindenkinek a zsebében van. A legtöbb ilyen eszközt napi több órán át használják, azaz az emberek hozzászoktak, így az napi max. 1-2 óra plusz, amit esetleg olvasásra fordítanak, nem sokat számít már. A számítógép és az internet kapcsolat sem probléma, hiszen mindenkinek a zsebében van. A jelenlegi e-ink alapú olvasók ráadásul egycélú eszközök, csak arra jók, hogy könyveket lehessen rajtuk olvasni, bármi máshoz amúgy is kell egy másik eszköz.

A szemkímélés érdekes kérdés: régen ugyanis az ebook olvasók nem világítottak. Most, hogy pár hete nézegetem az ebook-os fórumokat, azzal szembesültem, hogy manapság nagyon sokan már nappal is világítással olvasnak (hiába lett jobb az e-ink), azaz a mobil világító képernyője helyett az ebook reader világító képernyőjét nézik. (Lehet, hogy amiatt, mert már annyira megszokták a képernyőt, hogy az lett az etalon?)

üzenetek