eBay - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


imyourfriend
(őstag)

DPD szerint a megrendelő kert szállítást, de a csomagot még nem adta fel, eBay szerint ki van szállítva így írtam gyorsan az eladónak ez így nem járja. :)


V/
(titán)

Tévesen értekeld a bejegyzést, ha nem hagytad volna le az azonosítók végét akkor pontos lett volna válaszom.
De az a lényeg hogy ott is úgy működnek mint USA esetében, hogy a kiküldési központnak kézbesítik a küldeményt, (delivered lesz az állapota) és mivel onnan általában egy új számmal jön tovább, azt meg "feladják" onnan. Ha a DPD Európai logisztikai központja átveszi onnantól fog élni az amit még szállítás megrendelésnek látsz most. Most a kettő állapot közt megy a szállítása.


imyourfriend
(őstag)

Szia, én kérem elnézésedet:

UPAAG000000044618179 ebayen a csomagszám 32048040700044D68BF3B Royal Mail, mobilról nem tudom megoldani a dpd-set.


V/
(titán)

Az UPAA az a logisztikai azonosítója amivel kezeli a Pitney Bowes, Angliából kijött az EU-s vámközpontban ragadt le, még nem került a DPD-hoz hogy ezzel a számmal 05168927063151 majd kézbesítsék.
Lényeg az hogy ténylegesen ez még úton van, nincs kézbesítve csak a Lichfield, Staffordshire, Egyesült Királyság, WS13 8UR logisztikai központba lett "kézbesítve" majd onnan elküldve.

Küldtem egy PÜ-t is.

[ Szerkesztve ]


jojoando
(senior tag)

Nekem
Thursday 02 February 202316:42Item
ReceivedPSC Milton Keynes

van beragadva a csomagom 1 hónapja lassan meg sem mozdult, Angliából.


Surci1
(tag)

Sziasztok!

Múlt héten vettem ebay-ről egy terméket (190USD) ingyen postával.
Kérdésem az lenne, hogy a posta 150EUR feletti értéknél mindenképp bekéri tőlem az adatokat vagy ha az rendelkezésre áll akkor nélkülem is megállapíthatja a vám és áfa összegét?
Továbbá, ha bekéri tőlem a szűkséges dokumentumokat, akkor a paypal-os fizetési igazolás és az ebay-es rendelés mellé muszáj kitöltenem a postai "import vámkezelési megbízás magánszemély részére" doksit?

[ Szerkesztve ]


Surci1
(tag)

Bocsi jojoando, nem neked akartam válaszolni.
Azt nem írtam, de Japánból jön RX..........JP azonosítóval


V/
(titán)

Igen kérni fogják, szerintem az eBay sem szedte be tőled az áfát, nem végezhetnek automatikus vámolást, amit megkapnak adatot éerték és szállítási költség azt összevetik azzal amit te beküldesz, így ne csodálkozz azon ha a tényleges szállítási költség áfa alap lesz.
Muszáj kitöltened, de beírtam az Összefoglalóba, 16. pont hogy mit kell csinálni.


Surci1
(tag)

Köszi az infót. :R Akkor ha jól értem, lehet hogy a posta megállapít egy szállítási költséget Japánból Magyarországra és az hozzácsapja a 190USD összeghez és ezekre számol áfát? :Y
Mondjuk az elég öntörvényű lenne.... tekintve, hogy az ebayes "order confirmed" levélben a shipping résznél free van írva. Gondolom azért mert az eladó az árba belekalkulálta a szállítási költséget vagy azért küldte ingyen postvával mert azt átvállalta. Mondjuk szerintem ez adózás szempontjából mindegy is, a lényeg hogy az egészért 190 USD fizettem.

[ Szerkesztve ]


V/
(titán)

Nem önkényes, a Vámkódex határozza meg ezt, 70 és 71 cikk.

A küldeményadatok tartalmazzák a tényleges szállítási, feladási díjat mert ingyen senki sem szállít. Átszámolják az értéket a beérkezéskori árfolyammal forintra és azokat összeadva lesz meg az áfa alap. Gondolom ez már március lesz így a az USD az 353,63 Ft a szállítás díja meg a JPY 2,651 Ft értékkel.

A vámértéknek az ügyleti érték alapján történő megállapításakor az importált áruért ténylegesen kifizetett vagy kifizetendő árhoz hozzá kell számítani:
A Közösség vámterületére történő beléptetés helyéig felmerülő
- az importált áru szállításának és biztosításának költségét, és
- az importált áru szállításával kapcsolatos rakodási és anyagmozgatási
költségeket;

[ Szerkesztve ]


Surci1
(tag)

Értem amit írsz. Természetesen el is fogadom mint jogszabályt.
Nekem csak az elvi gondom az, hogyha pl.: 165USD+25USD(szállítási költséget) fizettem volna, akkor azt elfogadná a posta? De ha 190USD + ingyen posta akkor ehhez kalkulál egy szállítási költséget, mondván fizess paraszt, mert ingyen szállítás nincs. Ez nekem egy kicsit öntörvényűnek tűnik....
Egyébként ez a termék 220USD körül mozog, de sajna csak Japánban ill. USA-ban lehet kapni. tehát még azt sem lehet mondani, hogy irreálisan alacsony áron vettem volna. Na mindegy....
Köszi a felvilágosítást. :R

[ Szerkesztve ]


V/
(titán)

Hogy fogalmazzam már hogy egyértelmű legyen. A könyvelt postai küldeményeket a posták úgy küldik egymás közt hogy van egy elektronikus postai adatbázis abba a cím adatokon és a postai kezelési adatokon túl belekerül a feladó által megadott a küldemény érték (ez az alapja elvesztési kártérítésnek), bekerül a feladási díj (szállítási költség) amit a feladó megfizet a felvevő postának, amikor átadja nekik.
Mondjuk 25 USD, az hogy te ezt elküldted az eladónak hogy ennek fejében küldje el, vagy az eladó vállalta hogy neked ingyen küldi, a feladáskor az eladó mindenképp fizeti a 25 USD-t, ez egy kötelező adat a postai küldemény adatoknál, nem kalkulál az itteni posta semmit, hiszen a küldő posta adta meg a tényleges díjat. Ha te nem írsz be díjat mert nem tudod, akkor rendelkezésre álló hivatalos adatokból fogják beírni, amit a küldő posta adott meg.
És ezt a Vámhivatal számolja, a Magyar Postát megbízod a vámkezeléssel, ők csak benyújtják a vámosok felé az okmányokat az adatokkal, beszedik a vámosok által meghatározott összeget és a kezelési díjukat és átadják neked a csomagot.


Surci1
(tag)

Értem, hogy a posta adatbázisba bekerül a küldemény adatoknál mint kötelező adat, hogy pl. 25USD-ta feladó fizet a feladáskor. Értem, hogy így nem kalkulál a posta semmit.
Elnézést az értetlenkedésemért, de valami még mindig nem vlágos.
"Ha te nem írsz be díjat mert nem tudod, akkor rendelkezésre álló hivatalos adatokból fogják beírni...."
Értem és logikus is, hogy ha én nem adok meg díjat akkor a küldeményadatokból fogják beírni. De ez esetben én beírtam hogy ingyenes volt. Szóval ez a küldeményadatokban lévő szállítási költség díjának hozzáadasa dolog nem világos.
Akkor ezek szerint úgy működik, hogy ingyenes posta esetén a rendelkezésre álló küldemény adatokból mindenképp hozzáteszik a szállítási költséget? Ha pedig mondjuk fizettem 25USD-t a szállításért és ez szerepel az általam benyújtott számlán akkor már a küldeményadatokban lévő szállítási költséget nem teszik hozzá? Vagy akkor is hozzá teszik?

[ Szerkesztve ]


V/
(titán)

2004 óta szól úgy a szöveg ahogy idéztem és előtte is mikortól lett áfa Magyarországon a vámolásnál a szállítási költség áfa alap volt, persze volt 2004-től 2021 július 1-ig az a 22 € áfa és vámmentes határ, annál nem kellett figyelembe venni.
Nem volt ingyenes a szállítás, a jogszabály nem különbözteti meg hogy azt kifizeti ki.A terméhez van szállítási költség ha postai úton érketzik.
Utasként ha te hozod be akkor a repülőjegy ára nem számít, de az más vámolási szabályozás.

[ Szerkesztve ]


Surci1
(tag)

Így, már világos. Köszi a segítséget és a türelmet. :R

[ Szerkesztve ]


jojoando
(senior tag)

Ma is dolgoznak a vámosok? Az előbb jött meg egy csomira a kezelési díj, az ( Egyesült araboktól) befizettem jött egyből a számlája is, pár nap , aztán csak megjön.

2., Az hogy lehet, hogy egy terméket feladnak Németbe és vámot kell rá fizetni, ( a vámvizsgálat nem a feladó ország szerint, hanem a tartalom származási országa szerint történik ) mert a termék Angliai? Ez számomra rejtély.

[ Szerkesztve ]


V/
(titán)

Ma is dolgoznak a vámosok? Nem, a Magyar Posta által kezelt 150 €-ot el nem érő küldemények "vámolása" automatikusan, egy program segítségével történik, a küldeményhez tartozó elektronikus adatok és elektronikus vám-árúnyilatkozat feldolgozásával, ha be van kapcsolva a Posta informatikai rendszere akkor az dolgozik, ember nem kell hozzá.

Eredetileg honnan indult? Mert az számít, a tranzit országokban történő "feladás" nem releváns, ha a csomag szállítólevelén fel van tüntetve az indulási ország, akkor az az érvényes.
Az hogy a német DPD kézbesíti úgy hogy Angliából kértek nyomkövetési azonosítót rá az nem azt jelenti hogy Németországból lett importálva.


Joshi
(titán)

Sziasztok. Az normális hogy a Posta velem plusz 27% áfát akar kifizettetni? :F

Rendelésem:

A Posta üzenete:

[ Szerkesztve ]


V/
(titán)

Igen, pont ilyenről volt szó az előző hozzászólásokban. És arról is hogy miért számolnak szállítási díjat a neked ingyenes szállításnál.
Hiába fizetted ki, ha az eladó a küldeménynél ezt nem jelezte a feladáskor, így a Posta a jogszabályok alapján kénytelen elkérni, mivel nem tudnak róla hogy te azt kifizetted.
Lerendezed velük, kifizeted, begyűjtőd az okmányokat és azután az Összefoglalóban leírtak szerint jársz el.
17.A.1. Az eBay-től történő áfa visszakérés ha a Magyar Posta vagy a szállító újból beszedné.
Szóval fizessd ki online a megadott időpontig mert utána többet kell fizetni.

[ Szerkesztve ]

üzenetek