eBay - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


PMarton0712
(újonc)

Üdv mindenkinek.

Egy ebay International Shipping (EIS) vs. ebay Global Shipping Program (GSP) kérdésem lenne Amerikából érkező terméknek a vámkezelésével, illetve az egyéb, kézbesítéskor felmerülő "meglepetésszerű" költségeivel kapcsolatban.

USA-ból szeretnék tehát rendelni egy elektronikai árucikket ("Buy it now" formában, EIS-sel szálítva).
Az alábbi költségeket mutatja az ebay a checkout-nál:
Subtotal: $180
Shipping: $57
VAT: $64
Duties: $0
A checkout-nál az ebay ezt is írja: "No additional import charges upon delivery".


A "Duties = $0" illetve a "No additional import charges upon delivery" szöveggel viszont kételyeim vannak, ugyanis hiányzik a VÁM (Customs) és a vámeljárás költsége (Customs Handling Fees) a checkout-nál lévő végleges összegből ("Order total"). (A VAT = $64 kizárólag a szállítás és vételár összegével számított magyar ÁFA).

I. A kérdésem az, hogy akkor a VÁM-ot és a vámeljárás költségét illetve díját kézbesítéskor kell a Magyar Postának kifizetnem, mint VÁM (ami vételár+szállítás)*0,12) illetve "Megbízásos postai vámkezelés" (ami 4000 forint) formájában?

Viszonyításképpen, egy, az ebay Global Shipping Program-ban résztvevő másik terméknél annyi különbséget látok, hogy a termékoldalon szerepel egyrészről az, hogy "International shipping and import charges paid to Pitney Bowes Inc.", másrészről, hogy van egy "Import charges" nevezetű tétel is, amit a checkout-nál kifizetni.

II. Szóval tehát, GSP-nél a Postának kizárólag a 399/799 forintot kell megfizetni? (Sem VÁM sem egyéb vámeljárási költség nincs a Postának, mert mindkettő megy checkout-nál a Pitney Bowes-nak?)

Hogy egy kicsit érthetőbb legyen ez a sok szöveg amit írtam, az Amerikából EIS-sel érkező, szóban forgó termékre hajlandó lennék kifizetni $180+$57+$64 = $301 összeget, viszont úgy már nem venném meg, ha kézbesítéskor a Posta kér ezen felül 4000 forintot és még VÁM-ot is...

III. A GSP-vel szállított másik terméknél viszont a "megérzésem" az, hogy ott a Pitney Bowes-nak kell fizetni checkout-nál a VÁM-ot és a vámoltatási költséget is, azaz, kézbesítéskor már ezekkel nem kell foglalkozni, legfeljebb a 399/799 forintos Postának fizetendő költséggel.

Ha valaki veszi a fáradságot, hogy végigolvassa ezt mind és az egyes pontokon kijavít, kiegészít, ahol kell, azt előre is megköszönöm!

Üdvözlettel,
Márton

[ Szerkesztve ]

üzenetek