Fizika topic - Tudomány, oktatás fórum

üzenetek

hozzászólások


lev258
(veterán)
Blog

A mágnes erővonalai görbék, csak a pólus közvetlen közelében tekinthető valamennyire homogénnek. Épp ezért nem egyszerű megakadályozni, hogy belógó tér legyen, valamint a TV-ben az elektronok sugarasan kifelé haladnak (ferdén). Tehát mindig lesz erőhatás, csak a mértéke változó. A baj a kísérlettel az, hogy a véletlenül okozott túl erős tér akár maradandó torzulást is előidézhet, így nem fogja ezt kipróbálni senki a kedvedért.
Egyébként igen, tudod torzítani a katódsugárcsöves TV képét egy mágnessel. Találsz róla videókat a youtube-on is.

[ Szerkesztve ]


mis69
(tag)

Sziasztok!

A 4 erőhatásból az elektromágneses töltött részecskékre hat (elektron,proton). A töltött részecskéknek tömegük van, spontán nem lehet fénysebességük, csak nagy energia befektetéssel. Elektromágneses mezőt a töltött részecskék mozgása hozza létre, nem mozgó töltött részecske csak elektromos mezőt hoz létre. Ha gerjesztés után az elektron visszaugrik és fotont bocsájt ki, akkor ennek a semleges töltésű részecskének hogyan lehet elektromágneses mezeje? Hogyan közvetítheti az EM hullámot? Hogyan viselkedhetne elektromágneses hullámként? Hogy lehet az EM sugárzások elemi részecskéje? Nincs töltése. Wiki: "A foton az elektromágneses sugárzások, többek között a fény elemi részecskéje, legkisebb egysége, kvantuma. A modern fizika területén a foton az elektromágneses jelenségekért felelős elemi részecske. Az elektromágneses kölcsönhatás közvetítője és a fény és a többi elektromágneses hullám minden formájáért ez a részecske felelős." Az elektromágneses hullám fénysebességgel terjed nagy távolságra (akár keresztül a világegyetemen) és azonnal!!??? Más ehhez hasonló tulajdonsága a fotonnak, neutrínónak van. Azért írtam a nagy távolságot az előzőekben, mert pl. a müon is közel fénysebességgel mozog, pedig a tömege az elektronnál 200-szor nagyobb de rendkívül rövid a létezési ideje, ezért nincs ideje lelassulni a nagy energiájú kozmikus sugárzási keletkezése után, elbomlik. Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot, de akkor is marad a kérdésem, egy töltés nélküli részecske hogyan vehet részt az EM jelenségekben, hogyan közvetítheti az EM hullámot? Ha veszünk egy vezetőt egy áramkört, abban töltéssel rendelkező részecskék vannak (elektron,proton) és az elektron mozogni tud a feszültség hatására. Ha nincs feszültség az elektronok nem mozognak, akkor is lehet érzékelni elektromos mezőt akkor is van a töltött részecskék körül elektromos mező? Úgy gondolom igen, a protonokat és az elektronokat kötik össze elektromos erővonalak a mezőben. Azt nem tudom, hogy ezt kívülről lehet-e mérni, vagy az azonos de ellentétes töltések miatti semlegesség miatt nem. Ha áram alá helyezzük a vezetőt, az elektronok mozogni kezdenek és a mozgó töltés mágneses mezőt hoz létre, és így lesz egy EM mezőnk. Ebből a mezőből EM hullám is távozik, vagy ahhoz kell valami más is? A vezető körül csak egy egy elektromos és mágneses mező lesz (ami egy EM mező lesz) ami bizonyos távolságra hat (mint egy mágnes rúd körül) vagy távozik EM hullám is? Ha a hullámhossz az energiától függ (nagy energiájú kölcsönhatás pl. gamma sugarakat hoz létre, amit mi rövid hullámhosszú sugárzásként detektálunk) akkor egy rövidebb hullámhosszú (nagy energiájú) sugárzás fotonja hogyan maradhat nulla tömegű? És ha már van tömege hogyan mozoghatna spontán fénysebességgel? Vagy hova tűnik az energia és vele együtt a tömeg ha marad nulla tömegű?


Jester01
(veterán)
Blog

Hű itt jó sok minden van. Nem lettem fizikus így csak mint lelkes amatőr írom az alábbiakat. Ha valami nem stimmel majd valaki remélhetőleg kijavít.

A foton maga az EM hullám. Neki nem kell töltése legyen, sőt, ha lenne akkor elvinné a töltést valahonnan valahová és a megfigyelésekkel ez nem egyezik.

Ami fénysebességgel megy annak megáll az idő illetve nulla méretűre zsugorodik az univerzum így egyszerre van mindenütt. Ez azért kicsit furcsa mert ha mindenütt van akkor mégis mitől nincs mindenütt :D

Igen, a töltött de nem mozgó részecskék körül statikus elektromos mező van.

EM hullám a gyorsuló töltésektől lesz, az egyenletes áramlástól nem.

Az E=m*c^2 nem a teljes képlet, az fotonra pont nem jó. Ebben az m az a nyugalmi tömeg és álló részecskére igaz. Az általános képlet E^2=m^2*c^4+p^2*c^2 ahol p a momentum (lendület). Fotonra p=h*f/c. Behelyettesítva adódik a jól ismert E=h*f. Néha szokás a kicsit félrevezető "relativisztikus tömeget" bevezetni, mintha mozgó dolgok tömege nőne, de ez csak látszat és az előző egyenletből adódik ha a relativisztikus lendületet behelyettesítjük.


mis69
(tag)

Azt mondod hogy egyenletes töltés áramlástól nem lesz EM hullám. Elméletileg ha egy nagyon hosszú egyenes vezetőben folyik áram akkor hogyan néz ki körülötte az elektromágneses mező? Elvileg a töltött részecske mozgásának az irányára merőleges mind az elektromos mind a mágneses tér (Lozentz-erő?)? Tehát Olyan mint az EM hullám csak nem fénysebességgel halad? Egyenes vezetőben a mágneses mező erővonalai koncentrikus körök a vezető körül. Ha a jobbkezünk hüvelykujja a technikai áramirány felé mutat, a vezetéket körülölelő többi ujj mutatja a mágneses mező irányát. Az elektromos mező hogyan néz ki? Ha bárki más is tudja megköszönném.


Jester01
(veterán)
Blog

Az nem hullám hanem állandó mágneses mező. Elektromos mező pedig nincs ha feltételezzük, hogy a vezető összességében semleges.


chrome11
(kezdő)

Hasonlo kerdesem lenne nekem is, de a mereseknel elakadtam.

Lattam egy interjut egy hires pingpongozoval, aki azt nyilatkozta, hogy idonkent mar 200 km/h sebesseggel szaguld a pingpong labda, a nemzetkozi szovetseg ezert megprobalja lassitani a jatekot.

Megneztem tucatnyi videot vilagbajnokok meccseirol, de a video alapjan stopperrel sehol se mertem 0,4sec-nel rovidebb idot, ami legfeljebb 5 m/sec, azaz 18 km/h.

Elszamoltam volna, es az 180 km/h lenne?


Jester01
(veterán)
Blog

200-al még a teniszlabda is csak nagyritkán megy, szerintem az erős túlzás volt. Google szerint a világrekord 116km/h

És persze az is valószínűleg a csúcssebesség volt.

[ Szerkesztve ]


chrome11
(kezdő)

Engem a szamitas erdekelne, mert nagyon regen csinaltam ilyet, es a pingpongozasnal a labda utjat eleg bonyolult merni, vagy kiszamitani.

Amugy nem csucssebesseg, kamu, magasra feladott labdat ugy fel meterrol az asztalra vagta, es nincs rola informacio, hogyan es mit mertek.


core i7
(addikt)

Sziasztok. Azon gondolkodtam. Létezhet-e az,hogy az Intergalaktikus térben ahol abszolút semmi tömeg semmi sötét anyag nincs ,semmiféle gravitációs vonzás ,mint például egy naprendszerben vagy csillagközi térben ahol a csillag és a galaxismag tömegvonzása érvényes. Tehát létezhet-e ,hogy abszolúte nem tellik az idő. Vagy épp ellenkezőleg. Extrém gyorsan. (pl feketelyuk lassabban tellik vs föld ahol szintén lassaban mint a világűr ,de nem úgy ,mint a feketelyuk közelében) Tehát ,ha kiszabadulnánk a galaxis tömegvonzásából.Mi várhat ránk az intergalaktikus térben!? Ugye ez a rész áll legközelebb a tökéletes vákumhoz, itt a legritkább az anyag sűrűsége. Az anyag pedig hatással van a téridőre tömege révén

[ Szerkesztve ]


core i7
(addikt)

Valójában arra is gondoltam ez az Intergalaktikus tér. Ez a majdnem teljes Vákuum tágíthatja az Univerzumot. Mert Elég érdekes ahol anyag van ott sötét energia és az idő is másképp tellik mint ebben a térben. Tehát az Ősrobbanás lehetett egy Vákum miatt!?

[ Szerkesztve ]


core i7
(addikt)

Vákummal működő űrhajóról mi a véleményetek!? Lehetséges Vákummal annyi energiát generálni ,hogy Hatalmas legyen a gyorsulás? Tehát az űrhajó térfogatás speciális módszerrel megnövelni Lecsökkenjen benne a nyomás és vákum keletkezzen?


hiperFizikus
(aktív tag)

Vannak különféle modellek a fizikáról, a mai modern fizikát elméleti fizikának nevezik . Egy fizikai elmélet egyenletekkel van megalapozva, ahol ezek az egyenletek általánosságban érvényesek a teljes modellre .
:)
Tehát nem lehet össze-visszaság az abszolút vákuum okán !
:((


core i7
(addikt)

Nem értek az egyenletekhez. Csak szimplán gondolkodtam rajta. Miért Tellik lassabban az idő ott ahol egyre nagyobb a Tömeg. Na és az Intergalaktikus tér rejtelmein.


hiperFizikus
(aktív tag)

A hétköznapi fizika szerint úgy veheted, hogy a fénysebessége végtelen nagy . Egy-pár fizikus kiötlött fénysebesség mérő eszközöket-műszereket . Tehát még sem veheted úgy, hogy a fénysebessége végtelen, de annyira nagy, hogy csak a tudósokat érinti a fénysebesség véges nagy értéke .

Ekkor olyan elméleteken kezdtek agyalni, ami összeegyeztethető a fénysebesség véges voltával . Egyik ilyen az Einstein relativitás elméletek, de vannak más alternatív elméletek is .

Ezek arra lyukadnak ki, hogy ha a fénysebesség véges, akkor az idő nem egyforma mindenütt .

Ettől aztán nagyon büszkék magukra, és nyújtsák a markukat a fizetésért .

;]


Jester01
(veterán)
Blog

Illetve pontosabban nem csak hogy véges, de minden nézőpontból ugyanakkora.


hiperFizikus
(aktív tag)

Igen, így van .
Kérdés nincs ?
:)


jozsi252
(veterán)
Blog

Sziasztok,

Van egy 7literes palack amit ha 300bar nyomásra fújok akkor abba hány liter levegő lesz benne? Szimplán 7x300 azaz 2100 liter? Sima sűrített levegőről van szó.
Azt kellene kiszámolnom hogy egy 7 literes palackból amiben 300bar nyomás van felfújok egy másik palackot ami 0.8literes és 100bar-ról 200bar-ra fújom fel akkor a nagyobb palackba mekkora nyomás marad?

Köszönöm!


hiperFizikus
(aktív tag)

Számold át a levegő adatait kilogrammra, és akkor nem tévedhetsz !
:)


jozsi252
(veterán)
Blog

De a súly is egyenesen arányos a levegő mennyiségével mint ha a literrel is számolnám, nem teljesen így van?
20 °C-on 1,2045 a levegő súlya, tehát a 7literes palackot ha megtöltöm 300bar nyomású levegővel akkor abban 2100liter levegő lesz ami 2,52945kg. De egyszerűbb literrel számolni a kivett mennyiséget mint súllyal nem?
Ha literrel számolom akkor a következő adat jön ki.
7L-es palackban van 300 bar nyomás akkor az azt jelentené az én számításaim szerint hogy 2100 liter levegő van benne. Ebből akarok felfújni egy 0.8 literes palackot amiben 100 bar nyomás van, a nyomást 200 bar-ra szeretném felvinni. Ehhez 80l levegő kell.
Ergo 2100-80l az annyi mint 2020l. Ezt elosztom a palack térfogatával és akkor megkapom hogy a palackban 288bar nyomás marad.
Persze csak akkor ha a számításaim helyesek.


hiperFizikus
(aktív tag)

No de te 3 db paramétert emlegetsz: térfogat, hőmérséklet, nyomás ; feltételezzük, hogy a levegő összetétele állandó . A levegő menyiségét a levegő atomjainak darab száma adja meg, amit vagy mol-ban vagy kilogrammban rögzíthetsz . :R

Nem fogom neked szóról szóra kielemezni a hozzászólásodat - mert például programozgatok helyette - , de gondold újra a fentiek szerint ! :F

üzenetek