Fizika topic - Tudomány, oktatás fórum

üzenetek

hozzászólások


jozsi252
(veterán)
Blog

Írtad hogy számoljam át kilogrammra, én leírtam hogy 20 fokon 1.2045kg/m3 a levegő súlya.
Legyen mondjuk 1 liter levegő 1.2gramm légköri nyomáson ami 1 bar nagyjából. Mivel nekem nem 1 bar kell hanem 300 ezért megszorzom és kijön az hogy 360gramm 1 liter levegő súlya 300 bar nyomáson. De nekem 7 literes palackom van ezért x7 ami 2520gramm.
Én értem hogy a levegő mennyiségét rosszul fejeztem ki, de összességében igazam van azzal kapcsolatban hogy 7 literes palackban 300 bar nyomáson 2100liter levegő van, amit ha szabályosan nézek akkor 2520gramm levegőről van szó, mivel a mennyiségét nem literbe kell megadni?


hiperFizikus
(aktív tag)

Igen, akkor meg is oldottad ♥
:)


core i7
(addikt)

Sziasztok. A fény vákumbeli sebessége ahol a leggyorsabban tellik az idő nyila. Ott a fény a leggyorsabb.Ahol égitestek vagy anyag van Tehát. Anyagi közegekben kisebb a vákuumbelinél. Nem lehet ,hogy a fektelyukak azért feketék Mert valójában rettenetesen belassítják a fényt? Magyarán minnél nagyobb a tömeg vagy a gravitáció a fény annál lassabb Ennek ellenkezője minnél kevesebb az anyag/gravitáció minnél nagyobb a tiszta vákuum annál gyorsabb. !? Magyarán a fény egyeltalán nem tud kiszökni a fekete lyukból mert belassul. külső szemmel legalábbis ezt látjuk. Régóta foglalkoztat az ,hogy a Vákuum főleg a tiszta vákuum amely az intergalaktikus térben van. Gyorsító pályaként hat. akár űrhajókra is. Mert az idő vákkumban zero gravitációval tellik leggyorsabban. Igaz az idő relatív de egy fekete lyuk közelségéhez képest

[ Szerkesztve ]


core i7
(addikt)

Ez egy olyan kérdést vet fel bennem ,hogy vaalójában a fény a fotonok sebessége terjedése Igazából a vákum/minnél kevesebb anyag érdeme. Tehát a fényt valójában a vákum hajtja!? Meglehet oltári nagy baromság de érdekes. Mert minnél nagyobb a vákum annál gyorsabb és ez a max 300ezer/sec es végsebessége azt jelentheti ,hogy a vákum amelyet az univerzum tágulásának tulajdonítok ilyen erős?

[ Szerkesztve ]


hiperFizikus
(aktív tag)

Nem a fény, hanem az órák lassulnak le .


core i7
(addikt)

A fény is "letud lassulni" Mivel vákumban a leggyorsabb. Tehát van 270ezerkm/s es sebessége is


hiperFizikus
(aktív tag)

Vannak olyan laikusok, akik azt képzelik, de a modelljük nem bírja a kritikát .
:((


hiperFizikus
(aktív tag)

A molekuláris vákuum !
Ez nagyon áltudományosnak hangzik, de olvasd csak végig, mert nem az ♥


https://erdosattilask01.lapunk.hu/a-molekularis-vakuum-1213509
:K


t72killer
(titán)
Blog

Jé, ilyen topik is van :R. Egy igencsak egyszerű eszközkével rontanám itt a levegőt, lehet sok off-topik is lesz benne, azért előre elnézés kérek :B. Téma: uv/vis/nir spektrométer építése mindenféle ház körüli szemétből, növénytermesztéshez használt LED-ek kiméréséhez . (FYI: a növénykék kicsit válogatósak a fény hullámhosszát illetőleg, bár a fehér minden komponensét eszik, kifejezetten szeretik ha kapnak 630-730nm között is kakaót).

Egyelőre első bétaverziókat készítek + pechemre úgy tűnik, hogy a neten fellelhető szoftverecske (Theremino Spectrometer) nem akar nálam működni, úgyh 0-ás python tudással ősemberként próbálok nekiesni a gépből (inframoddolt d5100) kieső képeknek. Eddigi "eredmények":
a v0.1-es prototípus, kicsit gettósra sikerült :DDD :

A spektrum vörösebbik fele, amit egy CFL-lámpára kiad magából Pythonban görbékké alakítva:

A kalibráláson dolgozok, megvan a CFL égő spektruma->csv-be kimentve a csúcsok hullámhossz-értékei - ez nálam egy 22elemből álló vektor 436-811nm között, míg én ezekből 12db csúcsot találok a házilag mért spektrumomban. Ha valakinek van 5lete, hogy érdemes a kettőből legkisebb négyzetek módszerével egy pixelkoordináta >>hullámhossz összefüggést kinyerni, azt szívesen veszem.
Elsőre a np.linalg.lstsq becsődölt, mert azonnal panaszkodott, hogy a házi vektorom 10 taggal kevesebb, miután meg kipótoltam az "üres helyeket" nullákkal, totál fals eredményt ad. Full manuálban próbálom még: a képen 67pixelnél lévő 542nm-es és az 599 pixelnél lévő 631nm-es csúcsokból visszaszámolva.

[ Szerkesztve ]


hiperFizikus
(aktív tag)

Fizikai szerkezetek csinálásával menj valamelyik technikai topikba !
:R

[ Szerkesztve ]


Micsurin
(nagyúr)
Blog

[link] ennek a képletnek mi az isten a neve? Értem, hogy mire való de milyen néven találok róla bármit amivel szakdolgozathoz lehivatkozható? :DD

Mert nekem R-re ergó forduló kör méretére visszaalakítva kéne mert tudom a motor sebességét és dőlészögét és várható kanyarívet számolok de nem tudom, hogy hivatkozzam.


Jester01
(veterán)
Blog

Egyenletes körmozgás, centripetális gyorsulás, Newton törvény, gravitáció :)
F = m * a = m * v^2 / r = m * g * tan(th)
Átrendezve tan(th) = v^2 / (r * g)
Vagy ahogy neked kell r = v^2 / (g * tan(th))


Poultier
(tag)

Sziasztok!
Épp egy vonaton ülök, így van idő zöldségeken gondolkozni. Ha frontálisan ütközik két szerelvény, de t-1-nél felugrik az utas, akkor ugye kiszakad a szerelvények inerciarendszeréből és megúszhatja a becsapódáskor rá ható erőket? :R


Jester01
(veterán)
Blog

A becsapódáskor azért hat rá erő mert a vonat megáll ő meg nem. A menetirányban ülő utas gyakorlatilag egyenértékű a példáddal, ő szépen előre repül neki annak ami szemben van vele és ott fogja megkapni az erőhatást ami megállítja.

Az ütközés előtt a vonattal együtt valamely sebességgel halad, az ütközés után pedig áll. A Newton törvény értelmében ez csak erőhatás következtében történhet meg.

[ Szerkesztve ]


ben11
(őstag)
Blog

Gyengén kapcsolódik, de amikor még tanítottam, az egyenletes körmozgásnál szerettem felhozni a föld tengely körüli forgását. Megtippeltettem, majd kiszámoltam a gyerekekkel az egyenlítőnél a kerületi sebességet ami durván 1700km/h, ami brutális. Ha a Föld forgása egyik pillanatról a másikra megállna, ekkora sebességget próbálna megőrizni minden élő és élettelen a felszínen (persze egyenlítőtől távolodva kisebb ez az érték).
Elképzelni nem lehet milyen pusztítás menne végbe.


hiperFizikus
(aktív tag)

" Ha a Föld forgása egyik pillanatról a másikra megállna"

A hatás-ellenhatás törvény miatt ok nélkül nem állhatna meg !
:N


ben11
(őstag)
Blog

Nyilván..


somogyib
(őstag)
Blog

Ez egy régebbi hsz, de azért reagálnék rá...

Van olyan anyagi közeg, ahol a fény sebessége nem éri el a vákumban mért sebességét, és akár egy töltéssel rendelkező részecske is "leelőzheti".

Lásd: Cserenkov-sugárzás


hiperFizikus
(aktív tag)

Ismerem, csak hogy a vákuum üres, mégis terjed benne a fény !
:N


repvez
(addikt)
Blog

egy egyszerunek tuno kérdéssel jöttem.
Arra lennék kiványcsi, hogy mostanában a telefonok töltése eléggé magas teljesitményre ment fel és, hogy ez hogy jelenik meg magában a töltésben és a kábelekben?

Mert ez alapján
Volt × Amper = Watt
Ha átlagosan 5V körül mennek a monilok és 120W al lehet tölteni akkor 24A kéne hogy a töltéskor menjen az usb kábelben ha jol gondolom.
DE a legtöbb kábelre 3A vagy 7 maximum 10A-t láttam eddig , de ahhoz hogy ilyen áramerösség meleltt kijöjjön a 120W akkor elég magas feszultségen kéne az akksit tölteni amit nem tudom , hogy birna el.
ÉS ha tudja is ezeket a számokat akkor ahhoz különbözö keresztmetszetö vezeték se ártana, de eddig mindegyik ugyan akkora átmérüju volt , akár a gyári akár utángyártott vagy gagyi kábelt is néztem.

Szóval vagy az a parasztvakitás, hogy tudják ezt a teljesitményt vagy a kábelekkel van valami ,de akkor mit kell nézni ahhoz, hogy ténylegesen ki is lehessen használni azt a töltési teljesitményt amit a töltöfej és a telefon tud egy utángyártott hosszabb 2m es kábelen .
Mert a reklám és a papir mindent elbir, de a valoságban hogy lehet megállapitani ezt, hogy ténylegesen lehet rajta ekkora áramot átvinni és nem fog leolvadni vagy más gondot okozni?

üzenetek