exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


Phülöp
(addikt)
Blog

A képen nem jön át a hang, esetleg videón.
Délután megteszem.


Samott
(addikt)


hokuszpk
(nagyúr)

"Célbenőkör hédereg,
Mácsul gondorásznak.
Hibra gindő... Léderek
Szunnya ferte nyászlag."


hokuszpk
(nagyúr)

elfekvo alaplapra aggattam 5x2TB diszket linux ra, raid6 megalkot ; ext4 formáz ; dobtam ra egy sambat ; windows alol sima \\ip ; linux alatt mount -t cifs ; tarolokerdes megoldva.
kesobb vettem egy Supermicro CSE-M35T -t, -- ahogy nezem idokozben ezek arai elszalltak -- valami 25 eft korul 4 adag kerettel ; most van 4 tombom, rc.localba beturtam, uuid alapjan az mountolodik fel, amelyik épp bennevan. nem epp urtudomany, mukodik jól; igenyeket lefedi, ennyi.

[ Szerkesztve ]


Jahno
(őstag)

Óra nem szokott. Inverter a zúgós.


Samott
(addikt)

Mar amelyik, Huawei pl. passziv hutesu.


Jahno
(őstag)

Nem is feltétlen a hűtés miatt zúg.


Jahno
(őstag)

Nekem a greenek teljesen jól vannak. Ezer éve vettem nem is keveset, amire rálátásom van azok még mindig mennek. A redre szoktam írni, hogy ha százalékosan nézem akkor elég szarul teljesít, de mivel nem járt nálam túl sok, így az a pár darab döglött elhúzná a statisztikát. Mindkét menő WDvel így voltam, első pár Raptorom is rögtön megdöglött, utána reddel ugyanaz :W


Samott
(addikt)

A tekercseknek nincs ertelmezheto hangjuk. Itt van a bejarati ajto mellett, fejmagassagban. Soha nem hallottam meg a hangjat.


eattila
(csendes tag)

Előző kecónál a gázóra kattogása kergetett az őrületbe.


Samott
(addikt)

De abban is van mozgo alkatresz, gondolom az kattogott. De egy villamos cuccban ez jellemzoen a venti. Rele kattan naponta ketszer amikor bekapcsol meg amikor lekapcsol. Lehet meg "coil whine", de nem tapasztaltam.


Phülöp
(addikt)
Blog

A napelem invertere a házon kívül van, az óra meg bent a biztosítékszekrényben. És onnan zúgbúg. Ketszihangosan.


eattila
(csendes tag)

Persze, abban van. Csak megértem, hogy idegesítő :D nekem a villanyóra a lépcsőházban van, nem tudom búg e....


npera
(újonc)

Szelepek ki lettek öblögetve? Ennek igazából egy rendes autópályás hajtás vélhetően jót tenne, mondjuk fél óra "pásztázás" 3-5k/min között magas terhelésen, aztán levezetésként még fél óra legalább 3k/min tartományban zsenge terhelésen (road load utolsó fokozatban). Akkor kifújja magából a kormot mindenhonnan és kiég, aminek ki kell égnie.

Mondjuk te sem az a sofőr vagy, aki 1400/min körül már elvált és nyomatékból (!!!) megy, ha jól sejtem :B


-NoVa-
(addikt)

1400m/min körül már azért nyúlok a hármasért, bár megfutja az 1600-at is.


npera
(újonc)

Néztem Fractal Design Node 304 és 804 házat, ami 6- és 8-lemezes. mITX vagy mATX megy bele. A hűtése parádés.

Most olyan alaplapot keresek, ami kapásból tud 6 SATA csatit és van rajta M2-nek is hely. Ugyanis végre megértettem, hogy az M2 lehetne a boot diszk (egy negyed terás bőven elég), aztán a rendes SATA kanócokon lóghatnak a diszkek.

32 giga ram, hogy legyen benne elég. Aztán igazából diszkből nem kell túl nagy és túl sok.

Igazából a 6-os cucc elég is, mert ha kapásból menne bele 4 db 4-terás diszk, akkor talán 12 tera használható marad a tömbben. És még akkor van 2 db joker hely. Amivel lehet bővíteni. Át kell olvassam még egyszer a ZFS leírását, de az a szoftveres RAID tömb, ami magát javítva, ellenőrzi és deduplikálja nagyon bejön. Kell hozzá sok RAM, de kábé 32 giga alighanem elég arra a méretre amire én lövök. Most 3 terás sima mirror van, de a QNAP kockába nem merek RAID-5 tömböt rakni, mert ha megmihálylik az alaplap, akkor az egész tömb megy a levesbe. SW-RAID for the win....

Igazából még (!) nem sürgős, mert csak 72k órát mentek a diszkek és minden zöld. De ha megmurdal a diszk, akkor hirtelen sürgős lesz. Érted, addig nem sürgős, amíg sürgős nem lesz...

Az Excel táblában most ilyen diszkek vannak:

Seagate IronWolf Pro ST4000NE001 128MB 4TB

Néztem hangteszteket, amikor passzív bayben felpörgetik, írnak/olvasnak és random nyektetik. A sima IronWolf és a PRO nagyon hasonló hangú. A random írás "perceg" rendesen, a boot hang egész jó "robotos".
A WD Red PRO hangja valamennyivel lágyabb, az nem olyan élesen "kerepel" random írás esetén. De mindez úgyis egy teljesen más akusztikai környezetbe kerül, ha benne van egy házban, ami adott esetben berezonál bizonyos frekvenciákra. Vagy ha igazán rosszul jár az ember, akkor úgy zenél, mint egy floppotron...


qnadam
(veterán)

ezt a játékot én is végigtoltam. kétszer. utána lett a qnap :D


Jahno
(őstag)

Alaplapos/tápos kidöglést én szoktam emlegetni, Qnapot nem tudok, Synonál elég jól működik, hogy átrakod a HDDket másikba és simán mennek tovább.

Inkább azokat szoktuk beszopolni, hogy egyik lemez döglődik, kicseréled, akkor napokig is építheti tömböt az intenzív írásolvasásától meg a másik lemez is lekonyul.

Épített géppel és zfses izével nem szórakoznék, de ha érzed a kihívást meg az egykattintásos FreeNAS-t, akkor persze...

[ Szerkesztve ]


npera
(újonc)

Én gyakran vagyok 3-4k/min között, ha például besorolok vagy magasabb sebességkorlátozású szakasz közeledik, akkor római arcéllel forgatom el 6000-ig :B

Ki van fizetve az egész fordulatszámtartomány, ezért használom is :C


npera
(újonc)

Értem, de én a széllel szemben pisálás és lefutott trendekre mozdulás paganínije vagyok :B
Belülről feszít, ha nem csinálok valami orbitális ökörséget :B

üzenetek