[RIOS ERROR] exHWSW - Értünk mindenhez IS - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

-NoVa-
(addikt)
[RIOS ERROR]

Hát, egyfelől az 5 henger hangja úgyis 4500 fölött kezd szép és kellemes lenni, másfelől a Subarunál meg minden alagútban kiköveteli a hátsó szekció a nagy fordulatszámról hirtelen gázelvételt (szissz, bumm), a mindennapi commute kötelező showelemei ezek. Nem vonhatom el egy hatévestől ezt a kis örömöt ugye.


hokuszpk
(nagyúr)
[RIOS ERROR]

egyszer kerult hozzam egy ilyen gyarilag ize 4lemezes nas, na azt a szarkupacot ; mdraid tomb, linux raid tipusu ( fd ) particiokbol osszerakva na ezt birtak ntfsre formazni.
ntfs-3g tud write supportot cserebe legalabb lassu ; szerencsere elsokorben dd-vel leklonoztam a lemezeket, aztan a klonokkal matekoltam.
0+1 -re josolta az mdadm --query --detail , amibol 1 lemez kidoglott ; ez még nem lett volna problema, de a maradek 3 diszkbol kettonel volt azonos az eventszamlalo, a harmadik le volt maradva ugy 800000 eventtel ; allitolag 50000-es elteresig még lehet remenykedni, foceval osszeraktam, aztan lejött ami ; az eredeti diszkeket meg elvittek valami Kürthöz hasonló szolgáltatóhoz, az se tudott többet leszedni, mint én.


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

A gyermek kérte, biztos úr :C


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Én alapvetően nagyon elégedett vagyok a QNAP cuccal, de ehhez hozzátartozik egy hosszabb magyarázat is.

Gyakorlatilag semmit nem csinálok vele abból, amit elvileg tud. Ezeket használom:

- Mirror tömb 2 db 3-terás Hita diszkkel
- nulla bling-bling a szoftveres oldalról
- my documents, fényképek és szkenner output mappáját szombat délelőtt felmásolja
- semmiféle photo station, multimédia wizárd és hasonló nincs használatban
- amíg asszonynak volt MacBookja (iszonyatos volt), addig ment rajta a Time Machine vagy Time Capsule backup, de már az sem kell
- semmi webes elérés vagy FTP vagy honlap cucc nincs rajta belőve
- gyakorlatilag egy storage az egész pár share-re leosztva (asszonynak külön, van egy autós ami főleg Top Gear, pár koncert videó akár jutúbról lementve (!) és hasonló okosságok).

2011 novembere óta fut, azóta asszem 3x kiporszívóztam. Diszkek tipikusan 36-fokosak. Hangja nincs sok. Frissítések még azóta is jönnek rá, pár napja jött új FW bele.

A ZFS-téma azért érdekel, mert azzal elviekben lehetne minimális rizikóval RAID5 vagy hasonló tömböt építeni. És tetszenek a fícsörök. Kábé ahogy egy időben tetszett a Linux is (próbálgattam), meg a BeOS4 meg az Amiga (azt csak néztem távolról, de a logikája tetszett).

Komolyabb érvem nincs az épített NAS és a ZFS mellett, mint hogy a logikája tetszik, bejön a SW-RAID robosztussága és egy fizikailag 6-diszkes doboz és alaplap induláskor 4-diszkesre építve még ad kis jövőbeni bővítési lehetőséget.

Az egész FőDudu "hibája", mert elképesztően régen berakott valami talán még Sun Microsystems doksit a ZFS-ről, amit akkor végigolvastam és beleszerettem (mármint a ZFS-be, Dudu már elkelt a halpiacon és van felesége. Még nekem is van feleségem, szóval Dudu ebből a tekintetből nincsen veszélyben)...


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Ja, erős a vívódás, hogy simán csak vegyek a QNAP oldalán kirakott támogatott diszkek listából két friss mondjuk 6-terásat, bedugjam a 3-as és 4-es fiókba, aztán új tömb, amire átmásolom a régi diszkekről a cuccot, aztán azokat leoldom a volumenből, majd kiveszem őket és építek a motorjából egy könnyebb RC-repülőt.

A végtelen IT-tudásom (te kábé sejted, hogy mennyire vagyok segghülye az egészhez) is egy korlátozó tényező. A next-next-Finnish (Phülöp!!!) cuccok mennek, de amint valami mókásabb IP és DHCP fennforgás van, akkor csak pingelem a 127.0.0.1-et erősen :B


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Az az út a fiammal asszony hasában beleégett az emlékezetembe. 2,4-es szívó 5-hengeres 5k RPM körül búgatva a város körüli gyorsforgalmin a gettóból a kórházba. A nagy hídon megvolt a 170, csak úgy énekelt az 5-hengeres, asszony pedig csukott szemmel várta, hogy megérkezzünk. Gyakorlatilag IRL GTA ment ott, néha lelassultam akár 110-re is a 70-es úton :B

Amikor leparkoltam a kocsit, akkor szépen kattogott minden a hőtágulástól, álomszép volt. 25 perccel később pedig már hallottam is a fiam üvöltését :C


WiZARD
(addikt)
[RIOS ERROR]

nekem a 2 éves lányom szokta mondani hogy "vigyázz, kész, rajt!" - ez azt jelenti hogy padlógázt kell nyomni :D (anya autójával sajnos nem igazán hatásos. Kéne egy Plaid X, most már lettek is magyar árak ;] )
utána meg jön a "még1x még1x"

[ Szerkesztve ]


hokuszpk
(nagyúr)
[RIOS ERROR]

egyik főnököm próbálgatja a ZFS -t, annyit tudok, hogy a dedupról már lemondott, mert 64G ram mellett is belassult ( 32TB zfs pool a kisérleti terep ) ; meg a multkor azt is említette, hogy már kétszer sikerült összeborítani a motyót.
Az eredeti SUN féle ZFS még biztos jó volt, de gondolom az open verzióba minden arrajáró hátulgombolós is belefejleszt valamit ; jó nekem az öreg ext4, kiforrott, nemnagyon akarja senki újrafeltalálni tehát stabil; cserébe nem akarok pl. snapshotolni, mert az uri huncutság. Fontosabb dolgok ( családi fotók, a keresztlányom első java programja, ilyesmi ) rsyncelve hálózaton másik linuxban lévő tömbre aztán ennyi.


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Most méregettem a polcomat. Van rajta egy ficak, ahol a nagyon ritkán használt cuccok állnak nagy plasztik dobozban. Oda a Node 804 is röhögve befér.

Case dimensions (WxHxD)
344 x 307 x 389 mm

Mehet bele 8 diszk, az igazi truváj az mATX alaplapi formátum, mert azokon jóval egyszerűbb sok SATA-dugaszt találni, mint a mITX lapokon. Tipikusan 6 SATA dugó még igen olcsó lapokon is van. Azon túl kezd elszállni az egész árképzés a sci-fi tartományba.

BTW, SuperMicro alaplok mitől ilyen drágák? Ezek még békebeli szerveres cuccok? Nem akarok venni, csak látszanak a listában és kíváncsi vagyok.


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Ja, jó móka az ilyesmi :wub:


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

Múltkor dicsekedtem, hogy milyen jó a dupe, most meg keresztbe szopom magam, mert nem volt annyi memóriám, oszt megszaladt a helyfoglalás és.... És nem tudom. Nem akarok róla hallani. Odahaza mondjuk lehetett volna olyat, hogy lemez dupe és mentése egy sokkal nagyobbra kirakva, vagy fordítva, de bizonytalan is bír lenni, némi memória is kellene a szervebe, újabb OS, így inkább maradtam a hagyományosabb megoldásoknál.

Azért kíváncsi lennék, hogy mennyi helyet spórolnék. Egyszer gyárban berakom valami vasba és gondolkozhat vele pár napot.


Jahno
(őstag)
[RIOS ERROR]

Supermicro az jó cucc. A satákon felül van rajta 4 darab gigabit lan, ami azért nem kommersz és jár hozzá némi menedzsment hálózat és szolgáltatás. Esetleg soros port.


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Ah, most picit Csodabogár vs Moriarty érzésem támadt, negatív hullámokat érzékelek :Y :C

Egyébként érteni vélem az érvelésed és erős a sejtésem, hogy te is tényekre alapozol, mint Jahno, ami veszélyes az én "lajongásomra" alapozott érveimmel szemben :B

Arra emlékszem, hogy a dedup jó dolog, ha az ember hajlamos sokszor ugyanazt felrakni. Nálam ez nem igazán játszik vagy csak minimális mértékben, tehát nem ez az az USP, amin áll vagy bukik a business case. Ha extrém mennyiségű erőforrás kell hozzá és még úgy sem stabil, akkor eleve hagyom az egészet.

A snapshot is érdekes elméleti lehetőség, de mivel nem production környezetben gondolkodom, ezért a sima storage nekem elég. Tehát snapshot kábé kilőve.

A legkisebb komplikációt jelentő RAID-Z1 nekem elég, akkor egy flexibilisebb RAID5-öt kapok, ami varázsol nettó 12 terát a bruttó 16-ból. Az pont 4x annyi, mint a mostani 3 tera. Cserébe impozánsabb hangja van, amikor bootol a rendszer, ami fontos lehet.

A remote backupon én is gondolkodom már egy ideje. Akár felhőbe is lehet valami bérelt lokációra (mondjuk Google). Ha a tényleg fontos adatokra koncentrálok (nem Top Gear), tehát doksik, akkor nem is gargantuális mennyiségű adatról van szó.


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Á, úri cucc. Az nekem nem való, én a sárban disznókkal birkózás régi iskolája szerint építek gépet :B


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Ó, csoda történt. Azt hittem, hogy ez már teljesen bedájolt, de feltámadt.

Order Submitted Jun/09/2022 12:16:33

és lám:

Expected delivery date:
2022-08-23 ~ 2022-09-04

Fél "-os szenzor, úri cucc...


hokuszpk
(nagyúr)
[RIOS ERROR]

bruttó 16 -ból bármelyik raid megoldás varázsol neked nettó 12 -t.
ja azt elfelejtettem mondany, hogy az RHEL9 ( Rocky 9 ) -hez hétvégén még nemvolt az openzfs.org -on csomag, valami github repóból oldottuk meg a kérdést, kernelfrissitéskor jó móka az is, de kötelezően eljátszandó.
ha flexibilis raid kell, akkor az lvm-raidra rápróbálhatsz, előrebocsájtom aztse csípem.


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]

Régen még mindenféle ilyesmi kézzel varázsolós megoldásba nekifutásból ugrottam volna bele fejjel, most már erősen lenyugodtam a régi énemhez képest, persze még mindig képes vagyok meglepően agilisen megszopatni magam bármivel :B

Mostanra eljutottam odáig, hogy egyszerűen csak működjön és mindezt halkan tegye.

2017-ben ennek fényében raktam össze azt a desktop gépet, amin most is gépelek. Lehetőleg kiforrott cuccokból, alsó-közép polcról válogtva teljesítményben, kivéve a hűtést és a házat. Így lett az alábbi masina. Azóta is röccenés nélkül megy, néha kiporszívózom a filtereket persze.

Valami ilyesmi filozófia mentén vágnék bele a DIY NAS-ba is, ha eljön az ideje. Lehetőleg használható feature és teljesítmény, csendesen és stabilan.

Még pár rémtörténet a valóságból és simán lehet, hogy csak 2 vinyó megy a QNAP-ba, aztán kész is :B


npera
(újonc)
[RIOS ERROR]


qnadam
(veterán)
[RIOS ERROR]

milyen nas volt az, ami belül ntfs? :O minek?

a qnap ext4, elvileg pc-ben is össze lehet rakni a tömböt, bár nem szeretném kipróbálni.


Phülöp
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Megtettem

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]