exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


npera
(újonc)

Én alapvetően nagyon elégedett vagyok a QNAP cuccal, de ehhez hozzátartozik egy hosszabb magyarázat is.

Gyakorlatilag semmit nem csinálok vele abból, amit elvileg tud. Ezeket használom:

- Mirror tömb 2 db 3-terás Hita diszkkel
- nulla bling-bling a szoftveres oldalról
- my documents, fényképek és szkenner output mappáját szombat délelőtt felmásolja
- semmiféle photo station, multimédia wizárd és hasonló nincs használatban
- amíg asszonynak volt MacBookja (iszonyatos volt), addig ment rajta a Time Machine vagy Time Capsule backup, de már az sem kell
- semmi webes elérés vagy FTP vagy honlap cucc nincs rajta belőve
- gyakorlatilag egy storage az egész pár share-re leosztva (asszonynak külön, van egy autós ami főleg Top Gear, pár koncert videó akár jutúbról lementve (!) és hasonló okosságok).

2011 novembere óta fut, azóta asszem 3x kiporszívóztam. Diszkek tipikusan 36-fokosak. Hangja nincs sok. Frissítések még azóta is jönnek rá, pár napja jött új FW bele.

A ZFS-téma azért érdekel, mert azzal elviekben lehetne minimális rizikóval RAID5 vagy hasonló tömböt építeni. És tetszenek a fícsörök. Kábé ahogy egy időben tetszett a Linux is (próbálgattam), meg a BeOS4 meg az Amiga (azt csak néztem távolról, de a logikája tetszett).

Komolyabb érvem nincs az épített NAS és a ZFS mellett, mint hogy a logikája tetszik, bejön a SW-RAID robosztussága és egy fizikailag 6-diszkes doboz és alaplap induláskor 4-diszkesre építve még ad kis jövőbeni bővítési lehetőséget.

Az egész FőDudu "hibája", mert elképesztően régen berakott valami talán még Sun Microsystems doksit a ZFS-ről, amit akkor végigolvastam és beleszerettem (mármint a ZFS-be, Dudu már elkelt a halpiacon és van felesége. Még nekem is van feleségem, szóval Dudu ebből a tekintetből nincsen veszélyben)...

üzenetek