exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


Jahno
(őstag)

Lehet, hogy valami nagyobb késes, az nálunk a menőség újabb fokozata (:-


npera
(újonc)

Hosszabb élettartama van, mint a megszakítónak, az pár lecsapás után kezd megfáradni. Cserébe amíg működik csak fel kell kattintani. A villanyász ajánlotta, hogy ameddig lehet tartsam meg, bár ő szívesen kicseréli, mert az neki pénz. És mivel együtt szerelünk és én végigpofázom az egész napot legalább jól elanekdótázunk... :B


npera
(újonc)

Felismerni vélem a Verisure panelt :B


zetor2000
(senior tag)

Ez egy nagyon szép, és nagyon jó ház.
Csak azt nem tudja, amit a QNAP-od, hogy van egy fiók, benne egy lemez, és ez még 3x. A fiók előlapján van egy kallantyú, amit megfogsz, kinyitsz, és kitolja a lemezt, és egy másikat ugyanígy beletehetsz, vagy ezt vissza. Ez lenne a Hot-Swap. Ezt a random PC házak nem szokták tudni, a QNAP meg így építi a NASait, mert ez egy hívószó. A Synology is ilyen. Meg még pár hot-swap fiókos NAS gyártó.
[Vannak, amik nem hot-swap fiókosak, ezek megátalkodottak.]

Az alaplapok olyanok, hogy a chipsetben van ~6db sata lemezhez vezérlés. Amelyiken van hely / akarat, arra kivezetik, a többin 2 / 4 cucc van csak. Ezen felül vagy épp mellett szokott lenni m2 csatis megoldás, ahova rettenetesen gyors ssd mehet. Régebbi chipsetek a Sata / M2 slotot osztottan tudták használni, most nem tudom, hogy vannak. Ez azt jelentette, hogy ha m2-t használtál, akkor 1 satával (meghatározott csatlakozóval) kevesebbed volt. Azaz mondjuk Sata1_3 csati nem ment, amikor az m2 SSD ment.
A komolyabb alaplapokon a standard chipset mellett van valami okosság is - ettől komolyabb - és akkor lehet, hogy van extra ssd vezérlő. A linken szereplőn van valami SAS/Sata (?) kontroller, úgyhogy erre lehet kötni lemezeket...

Ami pénzt épp elégetni készülsz alaplappra, memóriára, hűtésre, m2 SSDre, meg akármire, az overkill ahhoz képest, hogy a 4lemezes NASodban van 2 fiók üresen, "csak" fel kéne tölteni. Én vennék bele a ZFS izé helyett 2db "tápos" merevlemezt, megnyitnám a disk manager oldalt a NAS felületén, és konfigolnék. Nem gondolom, hogy egy másik zörgő-kattogó izé jobb lesz...
Ha jól gondolom, akkor a 2x3 terán még elférsz, nincs tele, nem sír a NAS minden este, hogy X meghajtó tele. (az enyém igen... 2 hosszú síp, meg a status led piros lesz).
Szóval 2db 6 terás az messze nem annyi, mint az alaplap+proci+hűtés+ház+m2 ssd+ram+sok merevlemez. És szerintem a szopolás faktor se akkora, pláne, ha nem ért az ember hozzá - én sem értek ilyesmikhez. Linuxhoz sem, pár alap parancsot ki tudok adni, de ennyi. A NASon pl. meg tudom nézni, melyik mappában mik vannak, de a webszerverét már nem konfigurálnám.
Ráadásul a mATX ház jelentősen nagyobb, mint a NAS, ami "már ott van", csak 2 lemezhely üres.
És említed, hogy gondolkodol a _tényleg_ fontos dolgok felhős backupján is... akkor a fenének locsolod a pénzt informatikára? :D Inkább vegyél valami rendes kamado grillt, vagy látható mennyiségű Ben&Jerrys fagyit, vagy vidd el a gyárekeket mittomén... moziba. Vagy akármi. 2db tenyeres-talpas merevlemez megoldja a tárhely kérdést, a többit sz*rd le. Énszerintem.
Jó dolog persze megismerkedni ilyesmivel, de ha a mindennapokban teljesen mást csinálsz, akkor ebből elég nagy szopolás tud lenni, és hajcibálás [és egy-két pofon, apukám karatézik magas fokon...] Én nem áldoznék be rendes időt ilyesmire, ha van "1 gombos" megoldás.
De persze ez nem az én pénzem, tulképp azt csinálsz, amit szeretnél.

Ezzel a deduppal mit nyersz? Sok olyan dolgod van, amit "véletlen" többször másolnál fel? Ha nincs, akkor szerintem engedd el... A RAID jó dolog, megöli a szúnyogokat...
Nekem egy Raid5ös tömb van a NASon, de én eleve úgy kezdtem, hogy megvettem a vasat, haver meg segített jóárasított lemezekkel, és így lett 4x3 tera ~3 éve. Viszont én erről hallgatok menet közben zenét (FTP Manager egész jó lejátszó iOS-en :) ), amikor nyaraltam, volt, hogy a PhotoStation vagy mi felpattintotta a képeket ide (is), meg nézi egy kamera a bejáratot, ezt rögzíti, meg torrentezik meg... a tiedhez képest több funkció van használatban. Na, nem sokkal. Ilyesmiket egy linuxszal én nem tudnék csak rengeteg idő alatt megoldani, ez meg klikk-klakk, kész, működik. Tesómnak néha adok 1-1 cucchoz linket, ilyenkor a FileStation generál egy URL-t, amit beállíthatok, hogy mennyi ideig működjön, az alatt csak letölti... Ha nem, akkor az az ő baja, majd telefonál, hogy nem működik :D


Sipi-
(tag)

Mint egy régi trafószekrény valami elhagyotabb gyártelep sarkában. Biztos nem normális működés ez.


hokuszpk
(nagyúr)

deduppal ugyvagyok, hogy van ugye a legnagyobb tombom az 9TB ( 5x3 raid6 ) namost ebbol nagyon-nagyon jóesetben ( ha sok a 00 meg ff blokk ) nyerhetek mondjuk 25% -ot, de legyen 3 TB, na az pont egy 3TB diszk ára azaz perpill ( tipustol fuggoen ) 25-40 eft kozotti osszeg.
Eves ( de főleg többéves // azért 3-4 éve megvan az a tömb // ) szinten elhanyagolható.
anno a 1817-ben a Stackerrel kezdtem diszktomorito palyafutasomat, akkor még nagy szó volt, hogy 1.5-2x terulet lesz, mert a 800MB -s Quantum Fireballom kerult 40 ezer akkori jómagyar forintba; ami nagyobb összeg volt, mint a havi fizetésem.
De. Már akkor se érte meg, mert összeomlott az egész, és nem volt rá megoldás, amivel a féltett adataimat vissza tudtam volna hozni.
Ilyen gugli meg youtube méretben biztos lehet vele spórolni, viszont amikor arról van szó, hogy a pótolhatatlan családi fotóalbumot bízzuk rá, akkor nem opció.

[ Szerkesztve ]


NauTiLUS_HUN
(újonc)

Akkor lehet nem ugyanarról beszélünk, a kerámia biztosíték amivel én találkoztam pont egy leoldást bír...


npera
(újonc)

Hot swap nem egy nagyon kritérium nekem. Ha diszket kell cserélni, akkor úgyis leállítom az egészet és áramtalanítom. Szerencsére nem production környezetről van szó, akkor állok le vele amikor csak akarok.

Ja, értem én. Az agyam racionális fele persze azt mondja, hogy ha majd időszerű, akkor 2 új diszk bele, új volume és kész. A régi kettőt meg leválasztom utána és kihúzom.

A DIY NAS egy vicces projekt lenne csak, de nem ez a holy grail persze.
Dedup és snapshot nem kritérium, mint írtam korábban. Vicces lehetőség, de ez is csak egy móka, for fun and giggles.

Fagyi helyett inkább veszek majd villanyszámlát télen, szerintem már meg is van mire költöm a pénzt :B


npera
(újonc)

Igen. Aztán teszel bele másikat. Kisboltban árulják. Nálam is ilyen van, pont tegnap vágtam le az előszobában az egyiket a magasnyomású mosóval :B


zetor2000
(senior tag)

Ha úgy van, nézz körbe használt cuccok közt, valami rendes lap csak akad - 4.gen i3 / i5 procikat fogadók már "fillérekért" kéne, hogy menjenek. Ebbe a CPU-t is simán be lehet szerezni, ez se pénz - olyan kell, amiben van grafikus képesség. Emellé kéne egy táp, memória, köré valami ház, meg a lemezek, ugye. Ez ~1 merevlemez ára alatt össze tud jönni, persze használt "vackok". De amikor ilyen régenvolt flagship lapok kerülnek gombokba, akkor el lehet gondolkodni. Ilyenem volt sokáig, jóféle lap, bár ennyit talán nem ér, de ez a linken lévő izé gyakorlatilag a gép maga... kell egy ház+táp, és kész...(Mondjuk ez épp nem mATX, hanem eggyel-kettővel nagyobb lap, cserébe g*ci jó volt anno). Esetleg lehet lőni pár használt merevlemezt, gyakorolni az is jó, de mégsem egy "mai" PC ára. [értsd, egy új PC most "horror" összeg, legalábbis amire azt mondanám, hogy "nnna! ez ok". Sokmagos proci+jó lap, 16+ GB ram, SSD... sok sata csati... 2-300E memória nélkül a lap+cpu+hűtés kombó]
Szóval én egy ilyen használt lószarral talán nekiállnék makettkodni, de ezzel szerintem nagyon meg lehet "Zsanettozódni", pláne "hozzáértés" nélkül. És csak akkor, ha van rá időm... Nekem az időm kedvesebb annál, hogy a neten fórumokkal meg leírásokkal bíbelődjek, és ha nem jó, akkor mégez-mégaz...
Ezt a NAS gyártók megoldják helyettem, cserébe drága a NAS. De utána van 7/24 support, meg mobiltelefonos appok, meg akármi.


hokuszpk
(nagyúr)

igyvan ilyen "vicces" projectet elfekvő vagy használt készletből érdemes csinálni , mint említettem jómagam is így jártam el.


zetor2000
(senior tag)

Ja, úgy okés. Nem nagy pénz, nem "éles" rendszer, játék, nem vesz el más helyről (család, felújítás, nyaralás stb...) nagy zsét. Régi "pro" rendszer mára kábé gombokba vannak, de ilyenre még bőven jók.


Phülöp
(addikt)
Blog

Meg a Yale beléptető rendszert :)
Verisure ki van építve, de amióta Amea hómofiszol, nincs értelme 40 eurót fizetni havonta.

Közben megérkezett a napelemes villanyszerelő, kiderítette a mizúgot.
Van a lemezborítás mögött 3 relé, abból a középső zizeg erőteljesen, a fémdoboz meg felhangítja. 52-55 ki-be kapcsolgatás után a zúgás megszűnt. Azt mondta, hogy a cucc öreg, de működik, egyszer majd cseréljük ki.
A ház 50 éves, nem véletlenül vannak régi biztosítékok. De legalább földelés nincs a konnektorokban...


hokuszpk
(nagyúr)

NatGeon valami barlangász izé megy, nemisértem miért nem idomított macskákkal dolgoznak; amelyik likon a macsek nem fér át, az zsákutca oszt ennyi.


npera
(újonc)

Asszony is rajta van a Yale cuccon.

A földelés jó móka, mi megcsináltuk már.


qnadam
(veterán)

próbáltál már macskát idomítani? :)


qnadam
(veterán)

szerintem felesleges drágán soksatás lapot venni, ha olcsóbb egy nemannyirasoksatás lap meg egy pcie sata kártya :)

de ha adott egy nas két lemezzel de 4 hellyel, akkor szerintem is csak annyi kellene, hogy új diszkek be, tartalom átmásol, régi diszkek ki. ha egyáltalán akarnám cserélni a vinyókat...


zetor2000
(senior tag)

Nem tudom, nekem ezek a kártyák olyan elavult dolgok... :) Én mostanában PC terén amúgyis "kicsit" visszavágtam a büdzsét. Max kiegészítőkre költök, a PC házban lévő sz*rokra nem. Amit vennék, az drága / sajnálom rá a pénzt / másra kell / elittam nyaraláskor, a többit meg nem akarom megvenni. :D Az itthoni mátrix nem "production" környezet, nem termelek ezzel a vacakkal pénzt.

Ami kicsit mínusz a "2 lemezzel bővítem a NASt" projektben, hogy a raid tömb azért csak nem olyan ördögtől való, és ebben az esetben ez nincs meg... Szóval ahhoz kéne 5 db lemez, amiből 4 db nagyjából egyforma, egy meg akkora, hogy a mostani mentése elférjen rajta. Menteni, 2 meglévő lemezt kicserélni az újakból 2-re, 2 másikat újólag beszerelni, raid tömböt fabrikálni, aztán a mentés mehet vissza. Utána kis mókolás még lehet a felhasználók meg a kvóták helyretételével, de ez max 1-2 óra.


Bujdy81
(csendes tag)

Ezen az új rezsicsökin agyalok, hogy anyuval mit csináljunk. Neki most ugye az eddig 22 ezer helyett a gáz lesz 68 ezer, a villany pedig 9 ezer helyett 11 ezer (kerekítve). Csakhogy! Rakott fel napelemet és ezért a villany inkább nulla lesz neki, míg a gázt is csökkenteni fogja az inverteres klíma jelentősen a jövőben. De ezekről még nincsen fix év.

Tehát akkor most tolja be a havi 79 ezret, amiből a következő elszámoláskor várhatóan havi 65-70-et visszakap (lakosság finanszírozza az államot), vagy be kellene menni a szolgáltatóhoz, hogy kevesebbről küldjenek számlát és majd az elszámolón rendezzük?

Elvileg a gázban éves elszámolás van, májusban olvassák, a villanyból meg, ugye, a napelem miatt szaldó elszámolás van...


Samott
(addikt)

Vegyetek vissza a gazt a limitre es rakjatok felre a penzt. Inkabb nalatok legyen mint naluk. Es nyilvan figyleni kell a gazorat hogy alakul az aktualis fogyasztas.

üzenetek