exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


zetor2000
(senior tag)

Ez egy nagyon szép, és nagyon jó ház.
Csak azt nem tudja, amit a QNAP-od, hogy van egy fiók, benne egy lemez, és ez még 3x. A fiók előlapján van egy kallantyú, amit megfogsz, kinyitsz, és kitolja a lemezt, és egy másikat ugyanígy beletehetsz, vagy ezt vissza. Ez lenne a Hot-Swap. Ezt a random PC házak nem szokták tudni, a QNAP meg így építi a NASait, mert ez egy hívószó. A Synology is ilyen. Meg még pár hot-swap fiókos NAS gyártó.
[Vannak, amik nem hot-swap fiókosak, ezek megátalkodottak.]

Az alaplapok olyanok, hogy a chipsetben van ~6db sata lemezhez vezérlés. Amelyiken van hely / akarat, arra kivezetik, a többin 2 / 4 cucc van csak. Ezen felül vagy épp mellett szokott lenni m2 csatis megoldás, ahova rettenetesen gyors ssd mehet. Régebbi chipsetek a Sata / M2 slotot osztottan tudták használni, most nem tudom, hogy vannak. Ez azt jelentette, hogy ha m2-t használtál, akkor 1 satával (meghatározott csatlakozóval) kevesebbed volt. Azaz mondjuk Sata1_3 csati nem ment, amikor az m2 SSD ment.
A komolyabb alaplapokon a standard chipset mellett van valami okosság is - ettől komolyabb - és akkor lehet, hogy van extra ssd vezérlő. A linken szereplőn van valami SAS/Sata (?) kontroller, úgyhogy erre lehet kötni lemezeket...

Ami pénzt épp elégetni készülsz alaplappra, memóriára, hűtésre, m2 SSDre, meg akármire, az overkill ahhoz képest, hogy a 4lemezes NASodban van 2 fiók üresen, "csak" fel kéne tölteni. Én vennék bele a ZFS izé helyett 2db "tápos" merevlemezt, megnyitnám a disk manager oldalt a NAS felületén, és konfigolnék. Nem gondolom, hogy egy másik zörgő-kattogó izé jobb lesz...
Ha jól gondolom, akkor a 2x3 terán még elférsz, nincs tele, nem sír a NAS minden este, hogy X meghajtó tele. (az enyém igen... 2 hosszú síp, meg a status led piros lesz).
Szóval 2db 6 terás az messze nem annyi, mint az alaplap+proci+hűtés+ház+m2 ssd+ram+sok merevlemez. És szerintem a szopolás faktor se akkora, pláne, ha nem ért az ember hozzá - én sem értek ilyesmikhez. Linuxhoz sem, pár alap parancsot ki tudok adni, de ennyi. A NASon pl. meg tudom nézni, melyik mappában mik vannak, de a webszerverét már nem konfigurálnám.
Ráadásul a mATX ház jelentősen nagyobb, mint a NAS, ami "már ott van", csak 2 lemezhely üres.
És említed, hogy gondolkodol a _tényleg_ fontos dolgok felhős backupján is... akkor a fenének locsolod a pénzt informatikára? :D Inkább vegyél valami rendes kamado grillt, vagy látható mennyiségű Ben&Jerrys fagyit, vagy vidd el a gyárekeket mittomén... moziba. Vagy akármi. 2db tenyeres-talpas merevlemez megoldja a tárhely kérdést, a többit sz*rd le. Énszerintem.
Jó dolog persze megismerkedni ilyesmivel, de ha a mindennapokban teljesen mást csinálsz, akkor ebből elég nagy szopolás tud lenni, és hajcibálás [és egy-két pofon, apukám karatézik magas fokon...] Én nem áldoznék be rendes időt ilyesmire, ha van "1 gombos" megoldás.
De persze ez nem az én pénzem, tulképp azt csinálsz, amit szeretnél.

Ezzel a deduppal mit nyersz? Sok olyan dolgod van, amit "véletlen" többször másolnál fel? Ha nincs, akkor szerintem engedd el... A RAID jó dolog, megöli a szúnyogokat...
Nekem egy Raid5ös tömb van a NASon, de én eleve úgy kezdtem, hogy megvettem a vasat, haver meg segített jóárasított lemezekkel, és így lett 4x3 tera ~3 éve. Viszont én erről hallgatok menet közben zenét (FTP Manager egész jó lejátszó iOS-en :) ), amikor nyaraltam, volt, hogy a PhotoStation vagy mi felpattintotta a képeket ide (is), meg nézi egy kamera a bejáratot, ezt rögzíti, meg torrentezik meg... a tiedhez képest több funkció van használatban. Na, nem sokkal. Ilyesmiket egy linuxszal én nem tudnék csak rengeteg idő alatt megoldani, ez meg klikk-klakk, kész, működik. Tesómnak néha adok 1-1 cucchoz linket, ilyenkor a FileStation generál egy URL-t, amit beállíthatok, hogy mennyi ideig működjön, az alatt csak letölti... Ha nem, akkor az az ő baja, majd telefonál, hogy nem működik :D

üzenetek