exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


blueboi69
(csendes tag)

Miért kell polc? Két csavar és a routert felakaszthatod rá. Szokott az alján lenni erre lehetőség.
Polchoz nem kell falat vésni, csak fúrni, viszont itt vezetékek mehetnek ám oldalra, asszem a szabvány szerint 30cm-re a plafontól.


Grillo
(senior tag)

Azért a fúrás előtt a kismegszakítókat lenyomnám, és egyesével próbálkoznék velük utána :D


Jahno
(őstag)

Végén bőven van modulnak hely, oda lehet rakni sínre pattintható dugaljat rakni (még kettő is befér, ha nem kábeleztek kreténül). Mondjuk ha csak ez a kiselosztód van akkor minimum egy év relé hiányzik belőle.

Ha polc lesz, akkor tudsz rá rakni elosztót, mert az mindig mindenhol kevés :C Ha csak a routert úgy felakasztod a falra, akkor én a doboz oldalába mégis fúrnék egy kisebb lukat, felraknék egy minimum dupla falon kívülit mert egy luk nem luk, főleg ha rögtön tele is rakod valamivel.


Jahno
(őstag)

Max. megijed és fog egy másik fúrószárat :DD Inkább ott lesz a baj, ha fésűs a soroló és pont akkorára vágták, mint ahány megszakító van, vagy ha a sima rézsínbe már nem tud beletoldani egy nullátföldet. Ezt is mindig telerakják, blááááááá. Meg eleve nincs áramkör, szóval fel kell hajintani egy megszakítót és abba bekötözni a dugaljat.... Aztán ha kibontjuk és attól megy a makettkedés, mert összevissza hajtogattak mindent (én is úgy csináltam ég is a pofám és még nem merem mutogatni). Nekem pld. 1 modult kellett most berakni amibe kötök 1 szál vezetéket és majdnem 2 órát el voltam vele, annyi kellett baszakodni a millimétereken is. Eleve jobb oldalán a hely nem 1 modulos volt, mindent meg kellett lazítani és balra terelni, csak ott meg erővel mentek a vezetékek. A doboz vékony vacak falú alap cucc, az is legalább vetemedett mindenfelé.

Mert szomszédnál reszelek hetek óta, mondanám, hogy lassan véget fog érni, de nem, soha :-D Most jönnek a szépészeti dolgok, elosztó jó és értelmes, de lettek benne ronda dolgok meg 3 függesztett lámpánál is a kötés tartja a saját súlyát, mert foglalatot cseréltem benne és szar az egész. Ez leszed, makettkedés folytat lesz az opció, csak addig is lát a fényben, ki tud festeni és ezekkel már el vagyok minimál szerszámmal később is, de földelés még a régimódú szondás hibrid megoldás, azt meg az év reléket nagyon rendbe kellene tenni.

Ja, konyhai világítások, 1-2 dugalj bekötözése, elszívó, sállálááááá.

Persze egy csomó áramkört úgy hajigáltam össze, hogy rendesen mérni tesztelni sem lehetett, oszt mivel nem napi szinten csinálom hát akármi is lehet belőle. Igaz eddig egy darab herélt áramkörön lógott a fél ház, most úgy szórtam a megszakítókat meg külön áramköröket és alelosztót, hogy nagyon.


Sipi-
(tag)

Köszi a válaszokat. Polc tényleg nem feltétlenül fontos, de ha raknék, akkor is valami kicsi lebegő polcot, kb. két csavar. Az jogos, hogy meg kell nézni merre mennek a kábelek, lehet, hogy jobb akkor inkább alá rakni. DIN sínes dugaljra gondoltam én is, bár akkor nem lehet becsukni az ajtaját (ami egyébként le van törve), mert kilóg belőle a modem tápja. Bár lehet, hogy ez nem probléma, nem rakom vissza rá az ajtót :)
Fi relé nincs, 2006-ban átadott lakásnál úgy tűnik nem volt kötelező. Villanyszerelőnek már felvetettem az igényemet (Fi relé és konnektor), de azt mondta, hogy a Fi reléhez azért át kell nézni, hogy hogyan áll a nulla a lakásban (mi van félrekötve esetleg).
Bár a konnektorokat és kapcsolókat cserélni akarom, mert elég sok csúnyán megsárgult ennyi idő alatt (pedig Legrand mindegyik).


Sipi-
(tag)

A doboz vékony vacak falú alap cucc, az is legalább vetemedett mindenfelé.

Az új lakásunknál néhány hónaposan kicserélték a dobozt egy másikra, mert amikor berakták akkor is feszült már kicsit, utána még mozdult a ház is és végül nem lehetett az ajtaját becsukni :)


Jahno
(őstag)

Nem kell ahhoz átnézni semmit, de ha félre van kötve akkor meg életveszélyes oszt legalább egy kattintással kiderül. Ne legyen félrekötve, nem mókás és nem is teljesen értem mire gondolhatott, de lehet a föld/nulla cserére. Azt meg ki kell bogozni, akkor is ha műxik.


Samott
(addikt)


Fel fog menni a hajszaritok ara. Csak nehogy tuz legyen ebbol...


Jahno
(őstag)

Ez mondjuk 30 éve így van mindenhol. +rezsó.


Phülöp
(addikt)
Blog

28 éve költöztem be főiskolai kollégiumba, és bizony, hogy nem szólt senki az ilyesmiért. Egyetemeken valószínűleg nagyobb a szigor.


Samott
(addikt)

De eddig volt valamennyi futes. Most meg ennyi se lesz.


zetor2000
(senior tag)

Párezresért lehet venni olyan kis élő vezeték keresőt, ami pár centi mélyen megmutatja, van e élet a falban. Olyasmi, mint egy fázisceruza, de érintésmentes. Egy indukciós hurok van benne, ha a 230 indukál benne áramot, akkor villog-dudál. 2-3000Ft, néha van Lidlben is Parkside, de 1000féle néven van ilyen.
A kismegszakító dobozokból ugyanis 2 felé szokott elmenni vezeték:
-Vízszintesen
-Lefelé
A fúrás helyének meghatározásához az ilyen cucc igen jól tud jönni.

Kapcsoló / konnektor cseréhez Girát javasolnék, csak nem ismerem a büdzséd. De a centi vastag üveg keret szerintem jóideig nem sárgul be. :)

Szolgáltatói cuccot én a házi router/switch mellé tenném, praktikussági okokból.


Jahno
(őstag)

Vagy fordítva, mert az a kolesz volt a kivétel.


-NoVa-
(őstag)

Kivéve ha valami NAGYON el van kefélve a falban, nálam van olyan terület, ahol még a faajtón is bejelez, az egész fal bármely pontján, és a plafonon is. Izgalmasabb arrafelé fúrni.


Jahno
(őstag)

"-Vízszintesen
-Lefelé"

Sosevót. Alapeset, hogy ilyenkor fentről jön és fentre megy. Ezért is lesz érdekes dugaszt rakni, mert idehaza az a megszokás, hogy megszakítóba alulról megy és felfelé megy ki, ha most a 3F-be megy, akkor megkerüli az egész táblát, de a fésűs sínhez meg szintén alulról ami fentről jön, no de mindegy.

Aztán többi a szaki megfejtése a keresztbe kábelekről, ne becsüld le. Előző évtizedekben minden fent és vízszintesen ment, mostanában térünk át a padlóba Symalenre. De mutathatok pár elrettentő példát. Igaz MisterY Legrandos kötését azóta sem találom, bláááá.....

Gira ágyúval verébre, ellenben a Sneider most kicsit felhúzta magát. Feszkereső szerintem mindegy, nem fog nekiugrani oldja meg szaki annak legyen hozzá keresője, fúrója, mindene.

Keresőből az olcsóbbak nekem másra voltak jók (dugaljt és kábelt nézni), Bosch GMS 120 és hasonló Stanleyk beváltak fal mögé is. Utóbbinak van most egy célirányos 10ezer alatti modellje, arra kíváncsi lennék mennyire működik. Aminek ilyen a kivitele, abból Skill, Milwaukee, mind jóság. Olcsóbbat nem próbáltam, mert minek, de Handy, Extool tuti jók lennének.

Amivel régen sokat szórakoztam és nem működik ésvagy nem értek hozzá arról már képet sem találtam :DD


Jahno
(őstag)

Szeretem mikor multifunkciós a kereső, ami fa/fém/beton és mindent is jelez, oszt akkor ha van beton ésvagy villany, akkor már csipog :DD

Nekem ezek elég rendesen beváltak, minek a közepén célkereszt van:


eattila
(csendes tag)

Felsőoktatásban a koli fizetős nem? Ha igen, akkor ne szigorkodjanak.


Jahno
(őstag)

Ja, csak este mindenki benyom a szobába 2 kilowattot aztán konyul a szinti elosztó és sok más. Nálunk kicsiben elnézték, 1-2 rezsó ilyesmi bekerült. Szállodai szobákhoz hasonló a méretezése, ott is az a baj, hogy hajszárító már hasonló mennyiséget zabál, csak rövidebb ideig és eloszlik aztán megy a sakkozás, hogy hány amperes biztit kapjon a júzer és nem lesz jó megoldás, max. fejbekólintanak valakit a szabályzattal. Oszt mondhatod, hogy fizetsz, ne szigorkodjon ha időnként lebaszta /(c) Mucsi/ vagy világít falban a kábel, mikor csak kicsit dugja be a 2 kilowattos bármi mellé a kávéfőzőt és a vízforralót.


Sipi-
(tag)

Nem tudom most mennyibe kerül, de nem hiszem, hogy összemérhető az ára egy albérlettel.
Nekem anno még 8ezer forint volt havonta, az albérlet akkor még talán volt 100e alatt, de rezsivel nem hinném.
A kolesz nem arra lett méretezve, hogy szobánként tartósan kW-okat fogyasszanak. A mi koleszunkban hirtelen nagyon sok ups lett egy időben, mert rendszeres volt az este 6-9 óra közti pár perces áramszünetek, mert a lakók hazajöttek és bekapcsolták a számítógépeiket. Jó kis húzott P4-esek, CRT monitorral, gépenként 150-200 W fogyasztással :)


Jahno
(őstag)

Az főleg a kapcsolóüzem miatt csapja le a biztit, de igen, ott 150-X wattok voltak, most meg simán 2 kilowatt/szobától indul egy alap hősugárzó. Főleg ha gagyi elosztóba dugja és csak 5 percre hagyja magára.

üzenetek