Fű, kertitó és minden ami a kertes házhoz tartozik... - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Steelheart
(senior tag)

:)
Ebben a hsz-omban eltekintettem a részletezéstől. Az artézi kutakból feltörő víz iszonyú lassan csordogál, ezért nagy tartályban kel a felszínen tárolni, ahonnan eresztve a saját nyomásától fog erősebben jönni, mint akár a vízvezetékből. A jó hővezető tartályban, ha nem egyből engedjük ki, átveszi a környezet hőmérsékletét néhány óra alatt, kb. ahogy egy medencényi víz kihűl. Azonban csak ott meleg az artézi kutak vize, ahol a földkéreg az átlagnál vékonyabb. Igaz, Magyarország majdnem egész területe ilyen, viszont a hegységek lábainál érdemes lehet felméretni. Gondoljunk csak a pesti fúrt kutakra, ahol is kb 900 méter mélyről tör föl a szobahőmérsékletű víz. Vagy épp Aszódon van egy artézi kút, ahonnan mi is hozzuk a vizet a főzésre, amelyből teljesen jó hőmérsékletű és kristálytiszta víz folyik.

Nálunk meg szikes a talaj, és olyan vízfogyasztás mellett, mint amit a gyümölcsök igényelnek száraz nyarakon, sajnos nem megoldható sem a pihentetés, sem a víz feljavítása. De persze, előzetes vizsgála szükséges ahhoz, hogy másutt megállapítsák, hogy a felszíni kútvíz mennyire alkalmas locsolásra, és milyen hatással lehet a talajra.

[Szerkesztve]

üzenetek